El teu blog de Linux en català

L'Unity Global Menu es podrà desactivar a l'Ubuntu 12.04

Amb l’Ubuntu 11.04 i l’entrada d’Unity com a entorn d’escriptori es va incloure també el conegut com «Unity Global Menu», que bàsicament extrau el menú superior de les aplicacions i el posa a la barra superior del Unity.

Al meu parèixer, aquesta decisió va ser poc encertada. Mai m’havia agradat trobar-me els menús allà dalt com sempre havia estat al Mac OSX. A més, la realitat és que atès que GNU/Linux és un sistema molt obert, és complicat fer que totes les aplicacions siguen compatibles amb l’Unity Global Menu.

Menú d'activació de l'Ubuntu Global Menu

Menú d'activació de l'Ubuntu Global Menu

Sembla que a l’Ubuntu 12.04 això es podrà desactivar. No és necessàriament un pas enrere, sinó més bé permetre a l’usuari personalitzar un poc més el seu escriptori, sobretot quan es tracta de característiques que no poden garantir-se efectives al 100%.

GNOME-Shell també ha fet moviments cap a la creació d’un menú global de les aplicacions, de forma que totes les aplicacions GTK+3 podran fer que el seu menú quede allà dalt (només hi haurà un botó al qual, en fer clic, mostrarà totes les opcions del programa):

Menú global al GNOME-Shell

Menú global al GNOME-Shell

Jo proposaria crear un botó en el cantó esquerre de totes les finestres que fora precisament aquest menú global. Una cosa semblant al que ja tenim amb el Firefox i l’Opera al Windows:

Menú de l'opera al cantó superior en la versió per Windows

Menú de l'opera al cantó superior en la versió per Windows

  • zdv80 on 10 de gener de 2012 at 09:07

  Reply

  Jo vaig fer servir l’Unity durant un temps i després el Gnome Shell… Tot molt bonic però realment poc útil. Vaig estar pensant que segurament m’havia d’adaptar a un nou concepte d’escriptori; però al final ni així. És com si primés l’estètica a la practicitat…

  Al final m’he passat al gnome-classic i tot a tornat a la normalitat. És més auster, no tan maco, però aquesta senzillesa et dóna una pau interior que no té preu! ;P
  I sé que no sóc pas un cas aïllat! Mirant al distrowatch les estadístiques dels últimes 3 mesos:

  Mint 4467
  Ubuntu 2115

  per alguna cosa serà!!

   • PepeReis on 10 de gener de 2012 at 09:45

   Reply

   Tot i estar molt d’acord amb el que acabes de dir, jo utilitzo Gnome-Shell i la practicitat la guanyo amb el Synapse.

   Un launcher boníssim! Quan necessites qualsevol cosa fas un ctrl+espai i l’escrius, te l’obre i a córre, ja sigui un fitxer en qualsevol format, una carpeta o qualsevol aplicació que tinguis instaŀlada.

   T’animo a provar-lo si tens temps, clar que si te l’instaŀles en el Gnome Clàssic tindràs l’aspecte pràctic de sempre i el valor afegit (des del meu punt de vista) del Synapse.

   Salut!

    • zdv80 on 10 de gener de 2012 at 17:01

    Reply

    La veritat és que no ho coneixia de res… Però pel que m’expliques… Seria com una espècie de “Gnome Do”?

 1. Reply

  Pau, el menú global del GNOME-Shell no és la mateixa idea del de Mac o Unity! Més aviat és un menú d’opcions genèriques o que afecten al programa en sí. Vindria, si vols dir-ho així, a ser el primer menú de l’esquerra de tot (el típic “fitxer”) més algunes opcions més de llancament (teclat de Mac i en alemany a saber on para la c trencada) i tal.

  Salut!

  • Yo on 10 de gener de 2012 at 13:49

  Reply

  Esta bé que et deixin desactivar el Global Menu. Però no trobes que lo que proposes es molt semblant al Gobal menu lunic que trigues més en acsediri?.

  • Pauet on 11 de gener de 2012 at 18:05

  Reply

  Ho trobo molt bona idea, el que més em disgusta de tot Gnome 3 (Unity o Gnome Shell ) és que pel meu punt de vista ha perdut facilitat de personalització en aspectes que estaven molt ben resolts abans. Poder triar activar o no el global menú és una millora en aquest sentit.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.