El teu blog de Linux en català

Lightning, gestió de calendari des del Thunderbird

Un dels canvis que presenta Ubuntu 11.10 respecte de la seva versió anterior és que utilitza el Thunderbird com a gestor de correu electrònic, en substitució de l’Evolution. Personalment, per a gestionar el correu electrònic m’agrada més el Thunderbird, de manera que el canvi ja m’està bé, però l’Evolution és una eina més completa, i permet gestionar calendaris (vaja, la nostra agenda) des del mateix programa, cosa que no en principi no es pot fer amb el Thunderbird.

La solució per a aquest problema és molt senzilla, perquè des de fa molt temps existeix Lightning, un complement per al Thunderbird que precisament li afegeix aquesta utilitat. En aquesta anotació veurem com podem instaŀlar i utilitzar Lightning.

Si utilitzeu Ubuntu, us el podeu instaŀlar de dues maneres diferents, des del gestor de complements del Thunderbird, o des del Centre de Programari, perquè hi ha un paquet que instaŀla aquest complement. De tota manera, us recomano que instaŀleu el Lightning des del gestor de complements del Thunderbird (i aquí explicaré com fer-ho d’aquesta manera) per una simple raó: El paquet que hi ha al Centre de programari no està traduït al català (si l’instaŀlem des d’allà el tindrem en anglès), i en canvi sí està en català el Lightning del gestor de complements. Per a altres distribucions, només hi ha l’opció d’instaŀlar-lo des del gestor de complements, o sigui que també us serviran les instruccions que poso aquí.

Ara sí, anem a veure com instaŀlar el Lightning. Obrim el Thunderbird, i anem al menú «Eines > Complements». Aquí, cerquem «Lightning» i ens sortirà com a primera opció. Fem clic al botó «Instaŀla» i en pocs segons s’haurà descarregat i instaŀlat el complement. Ja només caldrà reiniciar el Thunderbird, i veurem com hi tindrem un nou panell a mà dreta, amb la nostra agenda.

Panell lateral del Lightning

Panell lateral del Lightning

Abans de continuar, hi ha un parell de paràmetres de configuració que podeu modificar. Des del propi Thunderbird, obriu les preferències des de «Edita > Preferències». Aquí hi trobareu una pestanya específica per al Lightning. Aneu-hi i, en a la subpestanya «Vistes», indiqueu que el primer dia de la setmana és «dilluns». A més, si ho voleu, a la subpestanya «Alarmes» podeu indicar que, quan creeu una nova cita, aquesta tingui de forma predeterminada un recordatori «x» minuts abans que arribi la seva hora.

Notificació del Lightning

Notificació del Lightning

Si volem veure el nostre calendari de forma més ampliada, només cal que anem al menú «Cites i tasques > Calendari», i podrem visualitzar tot un mes, una setmana, o directament tot el detall d’un dia.

Visualització del calendari del Lightning

Visualització del calendari del Lightning

  • Dídac on 19 d'octubre de 2011 at 09:40

  Reply

  a més a més, el podem fer sincronitzar amb d’altres calendaris i remots, com iCal, Google Calendar … una molt bona eina que utilitzo a la feina!

  • Jordi Sayol on 19 d'octubre de 2011 at 10:35

  Reply

  Ja fa molt de temps que faig servir el lightning en el thunderbird. El que no sé és com vincular-lo amb el calendari del sistema, tal com ho feia l’evolution?
  Salut,

  • Rafel on 19 d'octubre de 2011 at 14:05

  Reply

  Jo fa molt de temps que l’empre. I el tinc sincronitzat amb el de Google. Quan pose una cita/tasca al calendari a través del Thunderbird, se sincronitza amb el mòbil Android, i si ho faig a través del mòbil, m’apareix al Thunderbird.
  Per a mi és indispensable.

  • kiakli on 22 d'octubre de 2011 at 21:01

  Reply

  Bones,
  Nosaltres la feina hem canviat outlook/exhange per thunderbird+Lightning/zimbra i per ara tot bé. Una mica de problemes al inici, però totes les migracions tenen això.

  Per cert, algú sap d’alguna eina del tipus consola central per gestionar thunderbird i firefox?

  Salutacions,

  • Dimas on 25 d'octubre de 2011 at 16:32

  Reply

  Kiakli, no existeix cap consola central, tot i que s’està treballant dins el grup Mozilla Enterprise per millorar la distribució a empreses de les seves eines.

  Per ara nosaltres al nostre lloc de treball, amb més de 1000 ordinadors, ho centralitzem tot amb un script de netlogon i utilitzant l’autoconfig.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.