El teu blog de Linux en català

Fedora 16 (Verne) Beta

Ja tenim aquí la versió Beta de Fedora 16, una de les distribucions més conegudes i utilitzades, caracteritzada per proporcionar les últimes versions del programari GNU/Linux. El nom clau d’aquesta nova versió és Verne. A GNULinux.cat ja vam parlar del procés per escollir aquest nom, que és prou curiós.

En aquesta Beta ens hi trobarem Gnome 3.2, Grub 2, millor integració amb Systemd i moltes millores en l’àmbit de la virtualizació. A més, ja s’ha substituït completament HAL per udev i upower.

Fedora 16 Beta

Fedora 16 Beta

Si voleu provar la versió Beta de Fedora 16, podeu baixar-vos el DVD o CD d’instal·lació a la pàgina de descàrrega de la versio Beta de Fedora.

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Beta i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves. Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Fedora 16. La versió final està prevista per al 8 de novembre, tot i que aquesta data pot canviar. De fet ja ha canviat, perquè la primera data que es va presentar per a publicar Fedora 16 era el 25 d’octubre.

  • Pau on 6 d'octubre de 2011 at 07:18

  Reply

  Mwhahhaah, m’encanta! Tot i així, hi ha algunes petites coses que trobe a faltar a Fedora respecte a Debian. Sobretot, sobretot… que les companyies que fan paquets per a linux, gairebé sempre fan els paquets en format debian.

  Després està el tema del selinux i els problemes que hem provoca tindre les pàgines web locals al meu directori home…

   • oriolsbd on 6 d'octubre de 2011 at 17:54
   • Author

   Reply

   Abans era al revés. Hi havia molts paquets “sueltos” per rpm que no estaven en deb. Sempre pots utilitzar Alien per convertir els fitxers, però si tenen moltes dependències la cosa es torna impossible. 🙁

  • kiakli on 6 d'octubre de 2011 at 18:22

  Reply

  Amb tema de selinux pots fer dues coses, desactivar-lo (no recomenable si vols tenir aquest nivell de securetat) o canviar el valor de “SELINUX=enforcing” a “SELINUX=permissive” a “/etc/sysconfig/selinux” seguiras veient les alertes (així les pots arreglar) però selinux deixarà l’execució de tot.

  Els tema del rpm/deb és segons la companyia/projecte i sempre es compleix la mateixa fòrmula, si has instal·lat una debian el que necessites està en rpm y si fas servir fedora/RH/CentOS el que necessites està en deb 🙂 coses de la vida.

   • Pau on 6 d'octubre de 2011 at 19:29

   Reply

   Cert. El tema del selinux no el vaig resoldre poder resoldre ni tan sols desactivant-lo. Però bé… jo continue amb la meua fedora. Quan el GNOME3 isca per Debian, doncs ja em canviaré.

   • oriolsbd on 6 d'octubre de 2011 at 19:50
   • Author

   Reply

   Tot i que també comparteixo la llei de Murphy que comentes :-), tinc la sensació que, per a entorns de Desktop, és més senzill trobar els programes “no-massa-comuns” (per dir-ho d’alguna manera) en deb que en rpm. En canvi, per a servidors (no només d’internet), encara és més senzill trobar els programes “no-massa-comuns” en rpm que en deb.

    • Pau on 7 d'octubre de 2011 at 06:59

    Reply

    Cert. A la feina fem servir ubuntu i havia de configurar la connexió amb una bd d’Oracle. El connector només estava en format rpm.

    Ara bé, la gent de la meua empresa han desenvolupat un programeta per gestionar contenidors lxc. Només està en deb, i a casa no el puc fer servir 🙁

  • kiakli on 7 d'octubre de 2011 at 10:23

  Reply

  Pau, és una mica extrany desactivar el SELinux i que doni problemes…no serà un altre tema?

   • Pau on 7 d'octubre de 2011 at 11:48

   Reply

   Potser, però no l’he trobat. Bé, en realitat sí que el vaig trobar: l’apache em cercava un .htaccess a l’arrel del meu directori. Com que no el trobava, donava error. Per què l’apache cercava l’htaccess al meu arrel, ni idea. Els virtualhosts estaven a altres directoris (dintre del meu home), havia permisos. Però continuava obtenint un forbidden. En canvi, si posava les pàgines a /var/www, no. Em vaig barallar uns quants dies i al final vaig passar.

   Amb l’Ubuntu, OpenSUSE, Arch i Debian mai no tinc aquests problemes. I he configurat moooolts servidors locals. Amb Fedora ho vaig aconseguir un cop. Però ja no sé ni com.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.