El teu blog de Linux en català

Lightworks treurà la seva versió per a Linux al desembre

Ja hem parlat diversos cops de Lightworks, l’editor de vídeo professional, que ha estat utilitzat en diverses sèries guanyadores de premis Emmy i peŀlícules guanyadores d’Òscars. Tal i com ja vam comentar, fa més o menys un any que s’està treballant per treure una versió nativa per a Linux, i aquesta setmana s’ha anunciat que al desembre d’enguany ja podrem gaudir-ne en els nostres sistemes.

En aquest mateix anunci EditShare, l’empresa desenvolupadora de Lightworks, ha explicat que darrerament ha plantejat el seu desenvolupament en quatre fases:

 • Primera fase. Va començar al novembre de l’any passat, deixant disponible el Lightworks per a descarregar-se’l gratuïtament (només per a Windows).
 • Segona fase. S’hi ha arribat just aquesta setmana. Amb aquest, Lightworks permetrà tres tipus d’usuaris. Més avall explicarem com es materialitza això més concretament.
 • Tercera fase. Cap a finals d’any, tindrem disponible una nova versió de Lightworks per a Linux, Windows i OS X.
 • Quarta fase. En aquesta darrera fase, s’alliberarà el seu codi. Això està previst per al tercer quadrimestre del 2012.
LightWorks

LightWorks

Expliquem ara una mica els tipus d’usuari que hi haurà a partir de la segona fase (que comença aquesta setmana). En principi, la intenció era mantenir Lightworks gratuït, i de fet el primer tipus d’usuari tindrà una llicència gratuïta. Però hi ha una sèrie d’eines i códecs addicionals que, per tal de poder-los afegir a Lightworks, EditShare ha de pagar les llicències als propietaris d’aquestes tecnologies. Són sobretot códecs i eines destinades a professionals (Apple ProRes, Avid DNxHD, etc.), i per a aquest sector són els altres dos tipus d’usuari que tindrà Lightworks. En resum, tindrem:

 • Usuari gratuït: gratuït
 • Usuari d’educació: 25€ per any
 • Usuari professional: 50€ per any

El fet que un programa de l’àmbit de l’edició de vídeo de tanta qualitat (professional) sigui portat a Linux és una gran notícia, i més encara si es té en compte la previsió que tenen els seus propis desenvolupadors d’alliberar-ne el codi.

1 comment

  • Daniel on 10 de setembre de 2011 at 00:19

  Reply

  Molt bona notícia! Ara ja no hi ha excusa per a aquells que utilitzin Mac per a l’edició de vídeo professional 😀

Deixa un comentari

Your email address will not be published.