El teu blog de Linux en català

Com emprar complements «en principi» no compatibles amb la nostra versió del Firefox

Una de les parts més emprenyadores de les noves versions del Firefox és que no podem utilitzar alguns dels complements perquè «diuen» que no són compatibles. En els complements, hi ha una «marca» on el programador indica fins a quina versió de Firefox és compatible el seu complement. Per tant, quan Mozilla treu una nova versió del Firefox, si el programador de cada complement no ha actualitzat aquesta «marca» el navegador es pensa que no és compatible, tot i que pot ser que sí ho sigui.

Això està bé perquè obliga als programadors de complements a revisar si realment el complement funciona correctament o no amb la nova versió, però deixa als usuaris sense poder utilitzar alguns complements que segurament funcionen amb la nova versió si l’autor no ha tingut temps de revisar-ho. En aquesta anotació veurem com canviar aquesta «marca» per tal de poder utilitzar en Firefox 6 algun complement que en principi indica que és incompatible.

Per a explicar-vos com fer-ho prendré com a exemple el complement Download Flash and Video, que ens permet descarregar vídeos de pàgines web com YouTube. En el moment d’escriure aquesta anotació, el complement diu que és incompatible amb Firefox 6. El procediment per a indicar-li que sí pot funcionar amb aquesta versió és la següent:

1- Descàrrega del complement.

El primer que hem de fer és anar a la pàgina del complement. Si no la sabem (serà l’habitual), anem primer a la pàgina principal dels complements de Mozilla: http://addons.mozilla.org. Aquí, en el quadre de cerca posem el nom del complement. En el nostre cas, «Download Flash and Video». Ens mostrarà diversos complements com a resultat (els que tinguin un nom que s’assembli al que hem cercat). Entre ells, apareix el que nosaltres estàvem buscant. Fem clic sobre el nom del complement que ens interessa, per arribar a la seva pàgina principal. En el nostre cas, arribem a https://addons.mozilla.org/ca/firefox/addon/download-flash-and-video. En aquesta, ens indica clarament que el complement no és compatible amb Firefox 6, tal i com es veu a la imatge següent:

Complement no compatible amb Firefox 6

Complement no compatible amb Firefox 6

Des d’aquí podem descarregar-nos el complement fent clic amb el botó dret del ratolí sobre la icona «Afegeix al Firefox» (que està en gris clar) i seleccionant «Anomena i desa el contingut de l’enllaç». Veurem que es tracta d’un fitxer amb extensió «xpi». En el nostre cas concret, el fitxer s’anomena «download_flash_and_video-0.3-fx.xpi».

2- Extracció del fitxer.

Tot i que el fitxer té una extensió «xpi», en realitat es tracta d’un fitxer comprimit «zip» al qual se li ha canviat l’extensió. Per tant, anem a la carpeta on hem descarregat el fitxer i el reanomem, canviant-li l’extensió per «zip». En el nostre cas, ens quedarà com a «download_flash_and_video-0.3-fx.zip». Ara hi fem clic amb el botó dret i seleccionem «Extreu aquí».

3- Modificació del complement.

L’extracció del punt anterior ens haurà creat un directori amb el nom del complement («download_flash_and_video-0.3-fx»). Entrem dins el directori i, entre altres fitxers, en trobarem un que s’anomena «install.rdf». L’obrirem per editar-lo fent-hi clic amb el botó dret del ratolí i seleccionant «Obre amb > Editor de text». En aquest fitxer, hem de cercar la línia que conté el text següent: «<em:maxVersion>». Aquesta línia és en la que s’indica fins a quina versió del Firefox és compatible el complement. En el nostre cas, trobem la línia següent:

<em:maxVersion>5.*</em:maxVersion>

Veiem que és compatible fins a Firefox 5. Per tal que Firefox 6 també vegi el complement com a compatible, modifiquem la línia d’aquesta manera:

<em:maxVersion>6.*</em:maxVersion>

Ara ja podem desar els canvis en el fitxer i tancar l’editor de text.

4- Tornar a empaquetar el complement.

Un cop feta la modificació, ja podem tornar a obtenir el fitxer «xpi» del complement. Per a fer-ho, hem de seguir dins el directori on hem descomprimit el fitxer anterior. És a dir, en el mateix directori on hi ha el fitxer «install.rdf». Com hem comentat abans, un fitxer «xpi» és un «zip» al qual se li ha canviat l’extensió. Per tant, seleccionem tots els fitxers que hi ha en el directori, fem clic amb el botó dret del ratolí i seleccionem «Comprimeix…». En la finestra que s’obri, deixem el mateix nom de fitxer, seleccionem «zip» com a extensió i fem clic a «Crea». Ens crearà el fitxer «download_flash_and_video-0.3-fx.zip». Seleccionem aquest fitxer i li canviem l’extensió per «xpi» per deixar-lo com a «download_flash_and_video-0.3-fx.xpi».

5- Instaŀlar el complement al Firefox.

Ara ja podem instaŀlar el complement al Firefox. La manera més senzilla de fer-ho és arrossegar el fitxer «xpi» que hem acabat de crear a una finestra del Firefox que tinguem oberta. Quan ho feu, el Firefox obrirà una finestra preguntant-vos si realment voleu instaŀlar el complement. Accepteu i en reiniciar el Firefox ja el tindreu instaŀlat.

Instaŀlació del complement

Instaŀlació del complement

Convé recordar que amb aquestes instruccions l’únic que hem fet és dir-li al Firefox que aquest complement és compatible amb la versió actual, però això no vol dir que ho sigui. En la majoria dels casos ens funcionarà, sobretot en complements que ja eren compatibles amb Firefox 5, perquè el Firefox 6 ha tingut relativament poques modificacions. Per exemple, us puc confirmar que el «Download Flash and Video» funciona correctament. Però en algun cas ens podem trobar que el complement efectivament no sigui compatible amb la nostra versió del Firefox. En aquest cas, el millor que podem fer és esperar que l’autor del complement el modifiqui per fer-lo compatible amb la nostra versió del Firefox.

 1. Reply

  Moltíssimes gràcies Oriol per aquest apunt, segur que més d’un en treurem profit!

  De moment el deso entre les adreces d’interès 😉

  • Marc on 17 d'agost de 2011 at 17:44

  Reply

  Hi ha una opció més còmoda que és instal·lar l’Add-on Compatibility Reporter: https://addons.mozilla.org/ca/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/

 2. Reply

  Que els de Mozilla incrementin la versió del navegador amb més freqüència per motius de màrqueting i que això impliqui perdre la compatibilitat amb les extensions més sovint em fa ràbia. No sé què hi guanyo amb un 6 darrera el nom de Firefox|Iceweasel. Amb un 5.1 seria igual de feliç.

  Com diuen… Perdoneu, però algú ho havia de dir.

   • oriolsbd on 19 d'agost de 2011 at 07:24
   • Author

   Reply

   Alguns programadors de complements, tenint en compte això que comentes, el que fan és dir que el seu complement és compatible fins a Firefox 7 o 8, i així el seu complement no deixarà de funcionar… en principi.

  • Xavier on 19 d'agost de 2011 at 14:13

  Reply

  Justament ahir estava fent una cerca per aclarir aquest tema.
  Gràcies per l’apunt.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.