El teu blog de Linux en català

Microsoft, un monopoli en decadència

Temps era temps, quan els ordinadors eren difícils d’usar i no ben bé amigables… D’ençà d’aquella època medieval, hem pogut veure com els nostres escriptoris han anat millorant a poc a poc i ens han dut des dels primers ordinadors en blanc i negre fins a les meravelles que es poden trobar avui dia. Dues d’elles s’anomenen Ubuntu i Fedora, dos sistemes operatius que planten cara al monopoli de Microsoft i Apple, juntament amb la resta de programari lliure.

Per a les que us hàgiu perdut amb la idea del monopoli informàtic, ho expliquem amb una metàfora senzilla: aquestes dues companyies multimilionàries són per a la societat el que és el Tribunal Constitucional per als Països Catalans. Encara que aquesta societat volgués decidir ser lliure, el Tribunal, controlat per altres interessos aliens als nostres, ho impediria. Microsoft i Apple lluiten de la mateixa manera amb accions judicials i tot un sistema de patents per evitar l’alliberament del programari, que comportaria que els usuaris fossin capaços de decidir per sí mateixos.

Tot i això, ja fa temps que podem gaudir de sistemes lliures basats en GNU i Linux, com Ubuntu i Fedora, que recentment han publicat les seves darreres versions. Quines novetats excitants ens ofereixen? Totes dues distribucions sempre han tingut suport en català i ens ofereixen una interfície molt intuïtiva i plena de funcionalitats. Per una banda, Ubuntu ens presenta una nova idea d’escriptori que ens ajuda a sentir-nos còmodes treballant o navegant pel sistema, anomenat Unity. A més, existeix la comunitat catalana d’Ubuntu, que organitza reunions, trobades i les esperades festes d’instaŀlació, on la gent que té problemes pot rebre el suport d’altra gent.

Per l’altra banda, Fedora també és un sistema operatiu molt eficient. Una de les diferències en relació a Ubuntu, però, és que té una interfície d’usuari lleugerament diferent a Unity, coneguda com a Gnome Shell. La idea general és sem blant i comparteix funcionalitats amb Unity, però tots dos entorns d’escriptori ofereixen una gran experiència d’usuari.

Tant amb Unity com amb Gnome Shell, sempre podem gaudir de programari d’alta qualitat. Tenim el GIMP, un programa de retoc fotogràfic extraordinari semblant al Photoshop, el LibreOffice –un paquet ofimàtic molt útil substitut del Microsoft Office–, o el Blender, un editor gràfic en tres dimensions, entre d’altres.

Com sempre, el gran atractiu del programari lliure és que no costa ni un cèntim provar-lo i investigar-ne els avantatges. Així doncs, us animem a provar el que us faci més il·lusió i a començar a descobrir les raons que fan que la nostra comunitat sigui cada dia més gran.

3 comments

  • Ferran on 6 de setembre de 2011 at 23:16

  Reply

  Sense oblidar el rendiment i la compatibilitat que ens ofereixen les distros linux! Superen a Windows en MOLTES coses.

  • Miguel on 20 de setembre de 2011 at 19:01

  Reply

  Llevo escuchando desde finales de los 90 que Microsoft está en decadencia por culpa de Linux, aun espero a ver esa decadencia…

   • oriolsbd on 20 de setembre de 2011 at 22:58

   Reply

   Hola, Miguel.
   Respecte del que comentes, et recomano que et llegeixis aquest article que va escriure el Pau. De debò, t’agradarà. 🙂
   http://gnulinux.cat/2011/07/acceptem-ho-gnulinux-es-el-sistema-operatiu-del-futur-i-sempre-ho-sera/

Deixa un comentari

Your email address will not be published.