El teu blog de Linux en català

Problemes de bateria amb l'Ubuntu 11.04 i el nucli 2.6.38

A menys d’una setmana del llançament de l’Ubuntu 11.04, s’estan presentant alguns problemes amb la durada de la bateria amb aquesta versió. Des de la pàgina web de Phoronix s’han dedicat a estudiar el rendiment amb la Natty Narwhal, que porta el nucli 2.6.38, i sembla que els resultats són seriosos.

Comparada amb l’Ubuntu 10.10, la versió 11.04 amb el nucli 2.6.38 redueix, en el millors dels casos, un 10% el temps de durada de la bateria. En alguns casos arriba al 25%.

El problema de la durada de la bateria a GNU/Linux ha estat present des de fa molt de temps. Tot i que en alguns casos la durada podia augmentar, la realitat és que l’eficiència sempre ha anat a la baixa.

Les proves

Les proves que han fet a Phoronix proven d’esbrinar el consum en mili-watts realitzant operacions diverses i en diferents portàtils amb les versions de l’Ubuntu des de la 8.04 fins a la 11.04 (3 anys de diferència entre l’una i l’altra).

Consum de la baterria en mili-watts

Consum de la baterria en mili-watts en repòs

Aquesta primera prova mostra el consum de bateria quan no s’està fent res amb l’ordinador. Simplement es té obert l’escriptori i llavors es mesura el consum. Tot i que els colors no es diferencien bé, el pic de màxim consum correspon a la Natty, i després es pot comprovar com el consum estabilitzat és superior fins a un 25% respecte a l’Ubuntu Maverick.

Consum de la bateria en mili-watts amb l'OpenArena

Consum de la bateria en mili-watts amb l'OpenArena

En aquesta segona prova, es pot comprovar com jugant amb l’OpenArena el consum amb la Natty continua sent superior comparat amb les versions anteriors de l’Ubuntu.

Podeu veure la resta de proves que es van fer a la pàgina web de Phoronix. Bàsicament totes segueixen la mateixa tendència o bé es mostra un consum semblant. Amb Natty, però, no es veu cap millora en el consum de la bateria.

Possibles raons de la pèrdua de rendiment de la bateria

A Phoronix comenten que en un principi van pensar que la interfície Unity podria ser una de les causes de la pèrdua de rendiment. Tot i així, expliquen que en fer les proves amb l’escriptori normal el resultat va ser semblant.

Tot i que caldria fer proves amb altres distribucions que porten el mateix nucli, la gent de Phoronix apunta a regressions en el codi del nucli que estan provocant aquesta pèrdua de rendiment.

  • Arnau on 24 d'abril de 2011 at 10:17

  Reply

  Doncs és prou preocupant. Actualment quasi tothom treballa amb portàtils i la bateria és un dels factors més importants…

  • akjode on 24 d'abril de 2011 at 13:15

  Reply

  jo amb la 8.04 tenia una bona autonomia de portatil i la bateria em duraba mes que amb el win xp o vista, per el que sempre recomenaba linux, pero ultimament les bateries si que fan coses extranyes, no m’extranyaria que haguesim topat amb algun problema de patents…

  • Joan on 24 d'abril de 2011 at 14:17

  Reply

  Tinc la sensació que només trobo impediments per fer-me a la idea d’instal·lar la 11.04!! Abans sempre esperava amb ganes les noves versions i ara són diverses coses les que em tiren enrere a l’hora d’actualitzar, i més ara que escric des d’un portàtil xd.

  Per cert, sabeu si el nou kernel amb el que vindrà la 11.04 incorpora de sèrie aquelles famoses 200 línies de codi màgiques?

  Bon diumenge!!

   • Pau on 24 d'abril de 2011 at 15:51
   • Author

   Reply

   Doncs a Phoronix comenten que eixes 200 línies s’han afegit…

   De tota manera, cal pensar que això no és problema només de l’Ubuntu, sinó de qualsevol distribució que porte el nucli 2.6.38. Caldria fer proves amb diferents distribucions.

    • Joan on 24 d'abril de 2011 at 20:01

    Reply

    També tens raó, cal parlar amb propietat. Moltes gràcies per la resposta, Pau!

  • oriolsbd on 25 d'abril de 2011 at 19:36

  Reply

  Tot i que és un problema del propi nucli, i no d’Ubuntu en sí, a Ubuntu ja l’han marcat com un Bug d’importància alta:
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTM3NQ

Deixa un comentari

Your email address will not be published.