El teu blog de Linux en català

Teclejant més eficientment: disposició de teclat DVORAK

Avui en dia, la disposició de teclat més utilitzada és la QWERTY, és a dir, la que porten preinstal·lada gairebé tots els ordinadors que són al mercat. Però hi ha altres disposicions de teclat, entre les que hi ha el DVORAK. Aquesta segona intenta solucionar problemes del QWERTY, posicionant les lletres i signes de manera més eficient perquè hàgim de moure menys les nostres mans i escriguem més ràpid.

 

Disposició de teclat DVORAK dels EUA general

Ha estat demostrat que aquesta nova disposició de teclat (bé, nova… dels anys trenta) redueix les lesions de mà produides pels teclats QWERTY, ja que aquests demanen un moviment continu intens de mans a l’escriure. A més a més, gràcies a això, també ens permet teclejar més ràpid.

A més a més, en tenim unes variants molt interessants, com la versió per a programadors informàtics. Aquesta no canvia la disposició de les lletres, però canvia la dels signes radicalment. El que fa és posar a l’abast els signes més utilitzats pels llenguatges de programació, així com C, C++, Java, CSS, XML i codi font, entre altres.

Disposició de teclat DVORAK dels EUA per a programadors

No cal dir que les persones que són les més ràpides escrivint del món utilitzen teclats DVORAK, així com molts dels més famosos programadors del món.

Com instal·lar-lo? Primer de tot, no necessiteu canviar de teclar. Podeu comprar unes enganxines transparents, que porten les tecles DVORAK i deixen entreveure les tecles que ja tinguem al nostre teclat. En podeu aconseguir a amazon.com per dos euros (més cost d’enviament), ja siguin DVORAK general o DVORAK per a programadors.

 

Enganxines transparents DVORAK

Un cop tinguem les enganxines, només caldrà canviar la configuració del teclat en el nostre sistema. Ho podem fer o bé a Sistema – Preferències – Teclat o escrivint el següent dins un terminal (Aplicacions – Accessoris – Terminal):

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

En l’opció del terminal, després de sel·leccionar el model de teclat, cal anar a «Altres» dins Disposició de teclat, buscar els Estats Units d’Amèrica (ja que les enganxines són per a la versió dels EUA), i sel·leccionar un dels DVORAK que ens convingui. Hi ha una versió Espanyola, però els canvis són mínims.

 

  • adam on 22 d'abril de 2011 at 16:51

  Reply

  uff, vols dir que és més ràpid? quan et costa adpatar-te al nou teclat?

   • Daniel on 22 d'abril de 2011 at 17:12
   • Author

   Reply

   Sí que és més ràpid, sí. La distribució de les lletres està pensada per això.

   I adaptar-s’hi, és costum. Jo ja m’he comprat quatre paquets d’enganxines per a la versió de programadors, i ho provaré. No crec que costi gaire, amb una mica de temps.

  • akjode on 22 d'abril de 2011 at 17:35

  Reply

  la veritat es que si que son mes rapids de escriure, i adaptarse al nou teclat? cuant trigues en apendre a utilitzar els nous telefons? segur que sempre que en comprabes un els menus eren diferents, amb similitud pero diferents, el mateix passa amb el teclat, el pitjor que et pot passar es que t’acostumis i canviis molt sovint de equip, per la rao que sia

  • Ruben on 22 d'abril de 2011 at 20:36

  Reply

  Si no saps mecanografía es possible que t’acostumis al dvorak, pero si has estudiat mecanografia 4 anys (jo, per exemple) i escrius a 450 pulsacions per minut, el dvorak es una P.U.T.A.D.A Has de començar un altre cop desde 0.

   • Daniel on 22 d'abril de 2011 at 21:39
   • Author

   Reply

   Home, jo porto cinc anys amb mecanografia QWERTY i ho trobo molt bé. Ara n’estic aprenent i, a poc a poc, vaig fent.

  • victorpv on 23 d'abril de 2011 at 01:12

  Reply

  Em crec que sigui més eficient i que a la llarga els desplaçaments de la mà es vegin reduïts i tot, però clar, a nivell personal no em resulta pràctic.

  Amb QWERTY ja escric tan aviat com he de menester escriure, i pel que escric… em resulta utòpic pensar en els dits fatigats, mai els hi he tengut!

  No ho dubt, que avesar-se a una disposició nova al final no és tan difícil (com el que deis dels teclats dels mòbils) però a part del que ja he esmentat, encara em trobaria amb un problema afegit: cada vegada que hagués de fer servir un teclat que no fos meu tornaria boig! (de fet, a vegades ja hi torn segons el teclat baldament coincidesqui la disposició!)

  • Marc Poch on 23 d'abril de 2011 at 12:50

  Reply

  Jo ja fa més de dos mesos que vaig amb dvorak i la mar de content. Al començament, hi ha vegades que és desesperant, però si insisteixes la cosa ja torna a la normalitat.

  Després, un mal de cap és el canvi de teclat cap a qwerty. Però per sort per a mi és estrany que hagi d’utilitzar altre cop un teclat Qwerty. Encara que suposo que si has de fer el canvi a diari ja seria com un canvi d’idioma i ja està.

  La manera que en que he fet el canvi de teclat ha estat agafant les tecles (físiques) del teclat i reorganitzant-les. I amb la comanda:
  setxkbmap es dvorak
  I amb un script l’executo sempre que s’inicia sessió, ja tinc el teclat Dvorak sense enganxines vingudes d’ultramar. És la disposició espanyola de la que parla en Daniel. Doncs amb la versió americana com fas els accents, les dièresis, la Ç i demés?

   • Daniel on 23 d'abril de 2011 at 12:54
   • Author

   Reply

   Doncs jo faig servir el mateix comandament dins Fluxbox per canviar entre qwerty espanyol i dvorak americà per a programadors.

   El que tu dius dels accents, tens raó. Però si fes servir dvorak espanyol i dvorak americà per programadors, llavors oblidaria el qwerty i no podria fer servir cap altre màquina. El que faré serà fer servir qwerty pel català i castellà i dvorak per programadors per l’anglès i programació, ja que aquest ha estat reorganitzat pensant en l’anglès i els llenguatges de programació.

   No sé si ho podré fer, lo de saber els dos alhora. De moment vaig avançant amb el dvorak, i encara escric perfectament amb el qwerty. Ja veurem.

   Sort!

    • Marc Poch on 23 d'abril de 2011 at 13:11

    Reply

    Home, sempre pots dir: a l’ordinador de casa Dvorak i a la resta d’ordinadors Qwerty. Que canviar de configuració cada dos per quatre et faràs un cacao mental terrible.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.