El teu blog de Linux en català

Magento, un CMS lliure per crear botigues virtuals

Dintre del món dels gestors de continguts, quan es parla de botigues virtuals a la xarxa, Magento és considerat com una de les millors solucions. Magento ens permet crear la nostra pròpia botiga a Internet de forma ràpida i amb moltes extensions.

Qualsevol programador que s’haja hagut de barallar amb les passareŀles de pagament, amb la programació d’ofertes o atributs dels productes que es venen, entendrà ràpidament les bonances del sistema Magento:

 • Permet implementar botigues multi-idioma
 • Un sistema de promocions i ofertes molt potents
 • Personalització i creació de diferents perfils de producte (fins i tot descarregables)
 • Milers de temes i extensions
 • Integració amb els TPV virtuals de la Caixa, Paypal, Google Checkout (tot configurable de forma ràpida i senzilla)
 • En català (tot i que la traducció està una mica desactualitzada i cal fotre-li una bona repassada)
Botiga magento

Botiga feta amb Magento (Llibreria Serret)

Les pegues

Magento té alguns problemes de rendiment que fan que les botigues no siguen molt fluïdes. La cerca de productes necessita ser afinada i la immensitat d’opcions de la gestió poden fer que l’administrador es perda.

A nivell de programació, personalment m’he trobat que el sistema de plantilles i blocs no és d’allò més intuïtiu: les plantilles, blocs, temes, estils, etc. no està molt ben organitzat, i modificar un tema pot ser una mica descoratjant (tot i que investigant una mica i amb paciència al final tot es pot fer).

Gestió del magento

Tauler de gestió del Magento

L’última pega és relativa a la filosofia de funcionament del Magento. Tot i que el CMS base és lliure, ens trobem que la gran majoria d’extensions i temes són de pagament. Se’n poden trobar de gratuïts, però cal cercar una bona estona. Per exemple, la passareŀla de pagament de 4B no té una versió gratuïta a la vista i si es vol implementar aquest TPV virtual cal pagar uns 250€. Però si es cerca una mica pels fòrums, llavors és possible trobar l’extensió gratuïta feta per algun usuari. El TPV de la Caixa és gratuït.

Instal·lació

Magento es pot baixar des de la pàgina oficial. El registre no és obligatori, tot i que el sistema ens insisteix en fer-ho:

Només cal descomprimir el fitxer directament a la carpeta que farem servir pel CMS i donar permisos 777 a:

 • app/etc
 • media
 • var

Paquet de llengua
Si volem que la interfície estiga en català, podem baixar el paquet fent clic sobre «Package» a la següent adreça web:

Caldrà descomprimir el fitxer directament a la carpeta del magento (ell ja respecta l’estructura que hi ha).

La instal·lació
Caldrà crear una base de dades per al magento i configurar la web en local (o al servidor). Seguidament ja podrem anar directament al domini i s’iniciarà l’instal·lador.

Al primer pas de l’instal·lador caldrà triar el locale, allà hem de cercar «Català», així com establir la zona horària (western europe) i la moneda (euro). La resta de la instal·lació no té cap història. Simplement en un moment donat se’ns demanarà un nom d’usuari i una contrasenya que farem servir per administrar la web.

La nova web
Un cop acabada la instal·lació, tindrem una web buida sense res de res. Caldrà configurar-la des de l’administració, on podem accedir afegint «/admin» a final del domini.

Instal·lació de connectors
La instal·lació de connectors es fa mitjançant el Magento Connect, trobareu l’accés a la Gestió » Sistema » Magento Connect » Gestor de Magento Connect. El procés per a instal·lar una extensió és el següent:

1. Heu d’anar a la pàgina d’extensions del magento i trobar l’extensió que vulgueu. Recordeu que heu de tindre usuari registrat a la pàgina.

2. Allà haureu de fer clic sobre «Get Extension Key» i obtindreu la clau necessària per instal·lar l’extensió.

Pàgina d'extensions del Magento Connect

Pàgina d'extensions del Magento Connect

3. Per últim haureu d’anar a la secció de Magento Connect de la gestió de la vostra pàgina i introduir allà la clau de l’extensió per instal·lar-la.

És possible que hi haja problemes de permisos. Gestió de permisos amb Magento Connect.

Conclusions

Magento és una de les solucions més completes quant a botigues virtuals es parla. L’usuari que l’implement pot perdre’s entre la quantitat d’eleccions de les quals es disposa, però un cop familiaritzat, el resultat és una botiga potent i completament funcional.

Si teniu alguna pregunta sobre la configuració de la botiga, no dubteu en fer-la al consultori.

  • Joan on 21 d'abril de 2011 at 14:06

  Reply

  He volgut instal·lar-me el magento en el meu apache de proves… He pogut arribar al moment de la instal·lacio, però no em deixa passar del punt on demana la Base URL, jo utilitzo l’adreça http://localhost/index.html per accedir a la meva web de proves però no em dexa continuar:
  diu:
  Please enter a valid URL. Protocol is required (http://, https:// or ftp://)

   • Pau on 21 d'abril de 2011 at 14:14
   • Author

   Reply

   En principi la base url la detecta ell mateix. Simplement ha de referenciar on has posat el magento (no la ruta del directori de linux, sinó la ruta a partir del directori on tens definit la base de la web).

  • Roger on 21 d'abril de 2011 at 14:14

  Reply

  Magento no es un mal sistema, de fet es la meva segona opció preferida.

  El primer lloc, per mi, es Prestashop, un sistema mes senzill, sobretot per les botigues que estan començant.

  • jrosell on 27 d'abril de 2011 at 10:22

  Reply

  Magento és seriós i els requisits mínims ja fen veure que no és per anar en un servidor compartit (per mi el mínim seria un virtual). No té res a veure amb els PHP de comerç electrónic tradicional. No es que sigui enrabassat sino que segueix un el model MVC, utilitza zend framework i fins i tot les plantilles tenen una separació clarissima entre CSS/imatges i blocs funcionals en PHTML.
  Vaig fer-ne una presentació a Ecommretail que podeu veure a (Els organitzadors encara no han penjat el vídeo)
  http://www.slideshare.net/jroselln/tienda-online-con-magento-commerce

Deixa un comentari

Your email address will not be published.