El teu blog de Linux en català

Protegiu els vostres ulls amb RedShift

Si sou dels que passeu hores davant d’una pantalla cada dia, probablement us preocupa la vostra vista. Una solució una mica farragosa és disminuir la il·luminació de la pantalla, però el que us oferim avui és RedShift. El seu funcionament és molt senzill: Aprofita les propietats físiques dels raigs de llum de to vermellós.

Per entendre millor com funciona, ens podem fixar en el diagrama següent:

Longitud d'ona dels diferents raigs de llum

Com es pot veure, els raigs de llum de to vermell són els que tenen la longitud d’ona o «wavelength» més gran de tots els raigs de llum visibles per a nosaltres. El que això significa és que són menys perjudicials per la nostra vista. De la mateixa manera que hem de portar ulleres de sol quan fa bon dia degut als raigs ultraviolats, els raigs de llum de colors al voltant del violeta i del blau són un xic més dolents per a la nostra vista que els altres colors visibles a simple vista.

Redshift envermelleix lleugerament tots els colors

I què fa, el RedShift, per arreglar-ho? Doncs és prou fàcil: Mou tots els colors que es mostren a la nostra pantalla lleugerament cap al vermell, de manera que totes les longituds d’ona es veuen un xic augmentades. No afecta a la brillantor del nostre monitor, així que la nostra pantalla es veu igual de clara.

El programa també està pensat per treballar a diferents nivells depenent de l’hora i la teva posició geogràfica, és a dir, que durant el dia l’efecte és lleuger i durant la nit l’efecte és més potent. Així, durant el dia no ens hem de preocupar per si no veiem la pantalla, i durant la nit, quan no hi ha llum enlloc, s’hi adapta. També es pot canviar, si es vol.

El que segurament us esteu preguntant és «I no semblarà tot vermell?». Bé, al principi ho sembla, però de seguida els nostres ulls se’ns hi acostumen i ja ni ho notem. Més aviat, jo ara quan faig servir algun altre ordinador veig la pantalla una mica blava 🙂

Com instal·lar-lo

El paquet es diu «redshift», i també volem «gtk-redshift» per a la interfície gràfica.

Per a instal·lar-lo a l’Ubuntu, aneu a Sistema – Administració – Synaptic i instal·leu «gtk-redshift». Un cop fet això, cal reiniciar per a que funcioni. Si al reiniciar no us surt la icona a l’àrea de notificació, no us preocupeu. Seguiu aquestes passes:

Nota important: Sembla que no és disponible dins els repositoris d’Ubuntu 10.04 LTS. Si teniu problemes, podeu fer servir el PPA de Redshift a Launchpad. Per a 10.04, afegiu «deb http://ppa.launchpad.net/jonls/redshift-ppa/ubuntu lucid main» i per a 10.10 afegiu «deb http://ppa.launchpad.net/jonls/redshift-ppa/ubuntu maverick main» a /etc/apt/sources.list.

 1. Mira si ja has posat la teva posició geogràfica al rellotge. Si no ho has fet, el programa falla ja que la necessita.
 2. Si ja la tens posada però encara no funciona, vés a Sistema – Preferències – Aplicacions d’Inici i busca l’entrada anomenada Redshift. Si no hi és afegeix-la, i si hi és canvia-la. En tots dos casos, el comandament que posarem és:

gtk-redshift -l A:B on A és la vostra latitud i B és la vostra longitud (dos dígits, i si voleu posar decimals amb punt). Si no la sabeu la podeu trobar a http://stereopsis.com/flux/map.html, o al menú per configurar la vostra posició en el rellotge.

Així, tot hauria de funcionar. Si encara no us funciona, proveu a córrer el comandament en un terminal (Aplicacions – Accessoris – Terminal), i digueu-me quin error us dóna, i us intentaré ajudar 🙂

  • Joan on 19 de març de 2011 at 21:45

  Reply

  Caram! Ara mateix vaig a provar-lo, i espero no maleir tots els anys davant la pantalla en què no l’he fet servir. Gràcies Daniel, desconeixia l’existència de programes d’aquest tipus! Diria que em farà molt de profit.

  Encantat, Daniel! Serà un gust llegir-te per aquí.

 1. Reply

  Genial Daniel!
  Altre alternativa al f.lux que és el que jo faig servir des de fa un parell d’anys… Per cert, en obrir el web de earthtools em tira aquest error:

  S’ha informat que el lloc web és atacant!
  S’ha informat que el lloc web a http://www.earthtools.org seria atacant, i s’ha blocat d’acord amb les vostres preferències de seguretat.

  Els llocs atacants proven d’instaŀlar programari que roba informació privada, utilitzen el vostre ordinador per a atacar-ne d’altres, o fan malbé el vostre sistema.

  Alguns llocs atacants distribueixen de forma intencionada programari maligne, tot i que molts estan compromesos sense el coneixement o permís dels propietaris.

  Segons Google hi havia un troià… Bé, cap problema. Us recordo que tenim GNU/Linux ^_^”

  Si encara així hi ha algú que vol conèixer les seves coordenades, aquí teniu altre enllaç:
  http://stereopsis.com/flux/map.html

  Arreveure,
  Benny ^_^”.

   • Daniel on 20 de març de 2011 at 12:05
   • Author

   Reply

   Tens raó, diu que és malware! Però ahir em funcionava, no sé…

   Ara ho canvio, merci! 🙂

  • miquelsi on 20 de març de 2011 at 10:48

  Reply

  És una molt bona aplicació, jo fa mesos que la faig servir. L’únic problema que vaig tenir és que al iniciar-lo passant-li només la longitud i latitud, “m’envermellia” massa la pantalla. El que vaig fer per a resoldre-ho va ser passar-li la temperatura manualment a l’ordre d’execució.

  Al principi d’usar-lo també vaig instal·lar RSIBreak (http://www.rsibreak.org/index.php), que t’obliga a fer pauses de 20s o 1′ cada X temps, per tal de distreure la vista i descansar. Pots configurar els intervals, però al final ho vaig deshabilitar perquè m’era un poc pesat… 😛

  • zytum on 20 de març de 2011 at 12:08

  Reply

  Te molt bona pinta, encara que amb el configurador de la targeta gràfica (almenys nVidia -en el meu cas-) en la correcció el color també s pot graduar amb els tres colors per separat. Encara que això de graduar-ho segons l’altitud, longitud i hora, ho trobo molt intresant.

   • Daniel on 20 de març de 2011 at 12:11
   • Author

   Reply

   Jo també tinc nvidia, però al fer servir els drivers lliures nouveau, no tinc aquesta opció 🙂

  • Eloi V on 20 de març de 2011 at 17:26

  Reply

  Molt bona entrada, jo sempre tinc problemes amb el tema de la vista, em passo moltes hores.
  Ús funciona per Ubuntu 10.04? No trobo els paquets a synaptic, suposo que no té versió. 😛

   • Daniel on 20 de març de 2011 at 17:29
   • Author

   Reply

   Jo el tinc sota Debian Sid i Ubuntu 10.10, però el tenia abans de pujar el meu Ubuntu a 10.10.

   Potser necessites el seu PPA: https://launchpad.net/~jonls/+archive/redshift-ppa 😉

  • Aljullu on 20 de març de 2011 at 20:31

  Reply

  Molt interessant. Me l’acabo d’instal·lar i he de reconèixer que al principi es fa una mica estrany.

  • oriolsbd on 22 de març de 2011 at 06:57

  Reply

  Ja me l’he instaŀlat. A veure si els meus ulls m’ho agraeixen. 🙂

  • oriolsbd on 23 de març de 2011 at 22:24

  Reply

  El punter del ratolí no es veu afectat pel RedShift, i contrasta molt més amb el fons. Sembla com si fos fosforescent. 🙂

 2. Reply

  Una programa molt útil la veritat! Gràcies per compartir-lo!

  • itxuser on 27 d'abril de 2011 at 19:12

  Reply

  Hola Daniel, he instal.lat el redshift correctament, però al vulguer instal.lar el gtk-redshift, em dona l’error de que el paquet ubuntu redshift, ja el porta instal.lat. Ho he provat i funciona correctament. Tinc el linuxmint 10 amb maverick .
  Per cert un programa fantàstic. 🙂

   • Daniel on 27 d'abril de 2011 at 20:51
   • Author

   Reply

   Jo només ho he provat dins l’Ubuntu 10.10 i Debian Sid, i sempre he instal·lat els dos. Però si et funciona igualment, perfecte 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.