El teu blog de Linux en català

Komodo Edit 6.1 en català

Komodo Edit és un entorn de programació lliure i multiplataforma que suporta un nombre molt gran de llenguatges, complements i té una quantitat molt gran d’opcions que el fan un dels entorns de programació més potents. A la feina fem servir aquest editor des de fa gairebé any i mig i estem prou contents.

Farà cosa d’un mes es va publicar la versió 6 del Komodo Edit, una versió més professionalitzada, més estable i molt actualitzada en temes de codi (a la feina ens ha vingut genial ja que s’han inclòs totes les definicions de CSS3 i HTML5).

Baixada del Komodo Edit

El Komodo té dues versions, una comercial i una altra lliure, a l’estil del VirtualBox. El que passa és que realment la versió lliure és més que suficient per a qualsevol cosa que es vulga fer. La versió comercial es coneix com a Komodo IDE i la versió lliure com a Komodo Edit. Podeu baixar la versió lliure des de la pàgina oficial:

Komodo Edit 6.1 (versions per a Windows, Mac i GNU/Linux)

La instal·lació per a GNU/Linux es fa des de la línia d’ordres. Caldrà descomprimir el fitxer tar.gz que baixeu i executar l’script install.sh. Vos demanarà on voleu instal·lar-lo, si ho feu com a root, vos recomane fer-ho a /opt/Komodo/. Un cop instal·lat es crearà una entrada al menú, a la part de programació (o desenvolupament).

Instal·lació del paquet de llengua

Per posar el Komodo en català, caldrà que instal·leu dos complements. Primer, el paquet de llengua (feu clic amb el botó dret per baixar el fitxer xpi):

Paquet de llengua de català per al Komodo (compatible fins a la versió 6.1)

Només caldrà que l’arrossegueu a la finestra del Komodo i s’iniciarà la instal·lació (és igual que la instal·lació de complements del firefox). Un cop instal·lat, caldrà que reinicieu.

Instal·lació del paquet de llengua del Komodo

Ara baixeu el locale switcher (feu clic amb el botó dret per baixar el fitxer xpi):

Complement minilocaleswitcher

I l’instal·leu de la mateixa manera que el paquet de llengua. Un cop hàgiu reiniciat, haureu d’anar al menú «Tools» i allà seleccionar «Change the locale» (potser apareix en francès…). A la finestra que s’obrirà només caldrà que seleccioneu ca-AD i seguidament reiniciar el Komodo.

Així ja tindreu el Komodo en català.

Komodo Edit en català

Errors a la traducció

Aquells que el feu servir trobareu molt probablement errors a la traducció. No dubteu en enviar-me’ls (no d’un en un, per favor…) per tal que vaja corregint-los a paugnu arr gmail.com. Si trobeu que alguna part del programa no funciona i ix un missatge amb fons groc, això probablement siga alguna cosa de la traducció, informeu-me si cal. També és possible que alguna cadena aparega sense traduir, això serà més ben degut al fet que el sistema de traducció mitjançant una extensió no és perfecte.

  • Ecron on 10 de febrer de 2011 at 22:05

  Reply

  Té el Komodo Edit alguna funció de programació tipus gràfica, en plan crear formularis de forma de “punxa i arrastra” a l’estil de VisualBasic? (És l’únic llenguatge amb el que he programat… no em mireu així, xe, per alguna cosa hi ha que començar…).

   • Pau on 11 de febrer de 2011 at 00:50
   • Author

   Reply

   No, Ecron, no té res de gràfic. És tot codi i codi. Una de les millors característiques que té el Komodo és la compatibilitat amb gairebé tots els llenguatges que existeix. A la feina hem canviat d’smarty a hanga i el cabró reconeix el hanga! (és el sistema que fan servir al menéame).

   De coses gràfiques… ni idea. Potser algun altre pot recomanar-te alguna cosa. Però jo crec que un formulari és una cosa que s’ha de fer directament. No és tan complicat 😛

    • Ecron on 11 de febrer de 2011 at 17:00

    Reply

    Sí, tens raó, el que passa es que encara estic iniciant-me en açò de la programació i em facilitaria les coses un programa amb funcionalitat de creació gràfica… Poc a poc 🙂

  • Josep on 15 de febrer de 2011 at 13:23

  Reply

  Bones!
  Per programar aplicacions de manera gràfica i amb programari lliure hi ha varies opcions.
  Una d’elles es Lazarus (Pascal), que es una versió lliure de Delphi.
  I una altra podria ser wxWidgets.

 1. Reply

  Gràcies, ja està instal·lat i en català!!!
  thankiou!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.