El teu blog de Linux en català

Gestió de llibres electrònics amb Calibre

Aquest nadal m’han regalat un Nvsbl L337 v2, un magnífic lector de llibres electrònics (que porta un sistema operatiu Linux 🙂 ). De seguida que el vaig tenir, vaig començar a buscar un programa que em permetés gestionar els llibres electrònics que hi volia passar. No vaig haver de buscar massa (amb el Synaptic és molt senzill cercar els programes adequats per a les tasques habituals), i de seguida vaig trobar exactament el que necessitava: Calibre.

Logo de Calibre

La seva instal·lació és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions. Només cal que aneu al gestor de programari propi de la vostra distribució (Synaptic en el cas d’Ubuntu) i instal·leu el paquet «calibre».

Calibre pot gestionar una gran quantitat de formats de llibres electrònics, i convertir els nostres llibres entre els diferents formats. Si el vostre lector de llibres electrònics l’accepta, us aconsello el format lliure EPUB. Quan connecteu el vostre lector de llibres electrònics, Calibre hi enviarà de forma automàtica els nous llibres que tingueu.

Pantalla principal de Calibre

Pantalla principal de Calibre

A més, quan convertiu els vostres llibres, podeu indicar-li al programa que faci automàticament algunes transformacions interessants. Per exemple, per aprofitar millor la pantalla del vostre lector, podeu indicar al programa que, en convertir a format EPUB, modifiqui els canvis de paràgraf per tal que, en comptes de veure’s com si hi hagués un doble «Enter», deixi un espai simple entre ells, però que el següent paràgraf comenci amb sagnat.

Una altra opció que trobo molt interessant és poder descarregar-se fonts RSS i crear un llibre electrònic amb ells. D’aquesta manera, per exemple, podem crear-nos un llibre electrònic amb les darreres «x» notícies de les seccions de política, economia, internacional, esports i comunicació del nostre diari preferit. Calibre s’encarrega de descarregar-se totes aquestes fonts (fins i tot li podem dir que ho faci de forma automàtica cada dia) i genera un llibre electrònic amb elles. També podem utilitzar Calibre per descarregar-nos les fonts RSS dels nostres blocs preferits.

Gestió de fonts RSS amb Calibre

Gestió de fonts RSS amb Calibre

A través de Calibre també podrem fer una previsualització dels llibres electrònics que gestioni, per veure si es veuran bé en el nostre lector, o per llegir-los directament des de l’ordinador.

  • Pau on 19 de gener de 2011 at 14:46

  Reply

  Wow! Això és genial! El meu Android se’n prodrà aprofitar!

  • Josep on 19 de gener de 2011 at 14:59

  Reply

  El Calibre combinat amb l’Aldiko de l’Android, fa meravelles!! 😉

 1. Reply

  Crec que Calibre també és compatible amb iPhones i similars a través de l’aplicació gratuïta Stanza.

  A la meva àvia (que usa Ubuntu) li van regalar un lector de ebooks (Sony, crec) i el Calibre li detecta i li funciona bé (tot i que vaig tenir algun problema per instal·lar-li nosequè del Adobe Digital Editions amb wine).

  Lamentablement, no he trobat una manera “a prova d’àvies” (en senzillesa) de comprar llibres electrònics o sigui que de moment no fa servir gaire el lector (li vaig posar uns quants llibres i així s’ha quedat, diria).

  També he vist webs que pengen llibres clàssics, en domini públic, però la meva àvia requereix que siguin en català o castellà i haurien de ser webs molt fàcils de navegar, sense massa enllaços de publicitat que despistin.

  Si sabeu d’alguna web (comercial o no) que compleixi aquestes característiques i si els de gnulinux.cat permeteu suggerències de webs així (no voldria crear cap tipus d’spam), us agraïré tot consell que em pugueu donar 🙂

  • logoff on 20 de gener de 2011 at 10:00

  Reply

  Jo l’he començat a utilitzar des que em vaig comprar un e-book baratet que vaig trobar. Sembla molt interessant, però a la vegada molt potent i amb massa funcionalitats. De moment només l’utilitzo per organitzar els meus e-books i per previsualitzar-los. Tanmateix pretenc anar-lo coneixent i afegir més funcionalitats a la llista d’usades i treient-les de les oblidades.

  • jordi siull on 13 de març de 2013 at 09:44

  Reply

  Jo tinc un ordinador samsung
  En primer lloc si es pot descarregar en català
  M’agradaria conèixer si puc llegir llibres, electrònics, sense passar per el Kilndle?
  Gracies

Deixa un comentari

Your email address will not be published.