El teu blog de Linux en català

LibreOffice no està preparat per ser publicat

Tot i els suposats esforços que s’estan fent, LibreOffice no és un producte que ara per ara puga servir com a alternativa a l’OpenOffice.org. A les llistes del LibreOffice s’ha fet força crítica respecte a les tres principals mancances que té aquest fork de l’OOo:

 • L’instal·lador per al Windows, per poder mostrar-se en diferents llengües, necessita tindre una connexió a la xarxa. Si la connexió és lenta, això pot eternitzar. Aquesta mateixa instal·lació també pot ser poc intuïtiva, ja que si no es té el Java instal·lat, te’l demana un i altre cop fins que no l’has instal·lat (posa «D’acord», però això no fa res ni et porta enlloc). Caldria crear un paquet amb el Java de sèrie.
 • Els fitxers d’ajuda localitzats no s’han inclòs al paquet d’instal·lació (i per ara sembla que no hi seran).
 • Tampoc no s’han inclòs els revisors/correctors ortogràfics, amb la qual cosa caldrà baixar-se un paquet extra i instal·lar-lo.

Segons es comenta, no serà fins a la primavera de 2011 que el LibreOffice estarà preparat per a ser un paquet ofimàtic apte per a entorns de producció. Potser els anglo-parlants no ho tindran tan complicat, però a tots aquells que fem servir altres llengües, sí que és un problema seriós, sobretot el del corrector ortogràfic.

  • Adrià Cereto on 7 de desembre de 2010 at 08:20

  Reply

  Aquestes tres principals mancances no són del libreOffice en sí, sinó del seu instal·lador per Windows… així que tampoc ho trobo taaan greu. A debian (i suposo que a la resta de distros) aquests problemes anomenats aquí no existeixen Personalment, el porto fent servir des de fa un parell de setmanes al meu debian i, tret d’un parell d’errades puntuals, funciona fins i tot millor que altres versions preliminars d’OpenOffice.org que provat al llarg del temps (i sí, totalment en català).

  L’instal·lador del GO-OO.o tampoc incloïa traduccions, ni per ell ni per l’ajuda, i bé que ha anat sobrevivint.

   • Pau on 7 de desembre de 2010 at 09:36
   • Author

   Reply

   Hola Adrià,

   Ho vulguem o no, OpenOffice.org no s’ha fet famós en su versió per a linux, sinó en su versió per a Windows. Com ben dius, a GNU/Linux aquestes mancances no són tals (no sé si l’ajuda tampoc es mostra), però la versió de Windows, el terreny on l’OpenOffice.org és actualment més present en nombre d’ordinadors, ha de solucionar aquests problemes.

   Per sort no són problemes tan greus.

    • Adrià Cereto on 8 de desembre de 2010 at 08:53

    Reply

    Igualment, i sobre tot a Windows, l’usuari final no sol ser qui ho instal·la 😉

  • Alex on 7 de desembre de 2010 at 10:35

  Reply

  Lotus Simphony d’IBM sí es un bon sustitut de l’OpenOffice, sino millor i tot. També treballa en format OpenDocument.

  Està disponible per Linux, Windows i crec que Mac.

  És gratuït, però no sé si els termes de la llicència el fan programari completament lliure.

   • oriolsbd on 7 de desembre de 2010 at 17:44

   Reply

   Jo vaig arribar a provar el Lotus Symphony (fa potser un any) i només engegar-lo (sense obrir cap fitxer) ja se’m menjava més de 400 MB de memòria… Amb un ordinador nou, suposo que no hi ha problemes, però per al meu ordinador això és un gran problema perquè, tot i que el podia executar bé, si després engegava el Firefox i algun altre programa pesat, ja no podia fer res.

  • javier on 7 de desembre de 2010 at 14:04

  Reply

  hola!
  el Lotus Simphony d’IBM és programari privatiu.

  una pregunta, al ser un fork, no han agafat el codi font del OpenOffice i l’han continuat desenvolupant? aixis tots aquest problemes venen del OOo, no? suposo que deu ser mes complex de lo que m’imagino xd

  es una llàstima que encara que ens haguem d’esperar, ja tenia ganes de desinstarl·lar l’OpenOffice i instalar-me el LibreOffice, estava esperant que deixes de ser beta, pro tot aixi per lo que comentes d’aquestes 3 coses, potser m’animo, l’instal·lador, només el faré servir una vegada (i el java ja el tinc, quasi tothom el té) , la part de l’ajuda, mai l’he fet servir al OOo, i per lo que comentes només s’haurà de descarregar un paquet i ja està, es incomode, pro bueno, i el corrector… el corrector del meu OpenOffice mel vaig tindre que descarregar i instal·lar com si fos un paquet extra, i tampoc es que sigui un gran corrector, hi han moltes coses que no m’acaben d’agradar.

  Potser per fer treballs m’aniria bé si només hi han aquests problemes

Deixa un comentari

Your email address will not be published.