El teu blog de Linux en català

Cyanogen 6.1, el primer MOD de l'Android 100% en català

Mentre esperem que Google faça pública la propera versió de l’Android, que té moltes probabilitats d’estar en català (si no és la 2.3, serà la 2.4 o la 3.0, ja que Google ja va confirmar que estan treballant en la traducció i podríem aventurar-nos a dir que ja la tenen preparada), ja podem gaudir d’una versió modificada de l’Android completament traduïda al català: la CyanogenMOD 6.1.

Nota: tot i que és gairebé tot el sistema el que està traduït, existeixen aplicacions pròpies de Google com el Market o Maps, que no ha estat possible traduir perquè no hi ha accés al codi.

La Cyanogen és una de les modificacions més famoses de l’Android, ja que moltes de les millores que es fan s’envien al codi final que després s’implementa a versions oficials. Hui mateix s’ha publicat la versió 6.1, i aquesta versió ja inclou el català.

http://forum.cyanogenmod.com/public/style_images/4_ogo.png

La traducció i tota la currada l’ha fet el mateix company que ja va traduir un altre mod, el MIUI. En aquell cas, la versió oficial no publicava les altres llengües, amb la qual cosa calia instal·lar un paquet addicional. Cyanogen inclourà el català per defecte entre les llengües disponibles.

A més, Cyanogen està disponible per a un gran ventall de telèfons Android, amb la qual cosa gairebé tots en podreu gaudir (la MIUI, per exemple, només funcionava amb el Nexus One o Desire).

Instal·lació

En Roger va escriure ja fa un temps les instruccions per instal·lar mods a l’Android. Heu de tindre en compte que es perd la garantia del telèfon en fer aquestes coses, però realment paga la pena (sobretot si ens permet tindre el telèfon en català).

Instal·lació de MODs a un telèfon Android

Un cop tingueu el telèfon completament rootejat, el que haureu de fer serà fer una còpia de totes les vostres dades, copiar el fitxer .zip a la targeta microsd i iniciar el telèfon en mode recovery. Des d’allà haureu de fer un wipe data/wipe cache i després instal·lar el zip.

Baixada dels fitxers d’instal·lació (tots els telèfons)

En cas que vulgueu instruccions més detallades, comenteu-ho i llavors farem un article més descriptiu. De tota manera, amb les instruccions del Roger, en tindreu prou.

  • Papapep on 6 de desembre de 2010 at 21:41

  Reply

  Acabo d’actualitzar a la última ROM disponible amb la utilitat d’actualització que té el mateix Rom Manager, i oli en un llum. Quin gust tenir, gairebé, tot el telèfon en català! 😀
  També ha fet una cosa que no esperava, d’una manera “curiosa”: recorda les aplicacions que tenia instal·lades i les intenta reinstal·lar. El problema és que ho fa amb *totes de cop* i, clar, la connexió se’n recorda dels meus avantpassats.
  A més, ara detecta la xarxa HDSPA i la fa servir de manera predeterminada, fet que abans amb la 6.0 no feia. Haurem de veure com tira.
  Tot plegat, moltes gràcies a vosaltres per anar-nos actualizant les noves sobre l’Android i a les persones implicades a la creació i traducció dels MODS per permetre’ns tot el que a can Google, fins ara, no ens han deixat. 😉

   • Pau on 6 de desembre de 2010 at 21:47
   • Author

   Reply

   Bé, papapep, Google ha publicat hui la versió 2.3 de l’Android i està en català. Ara mateix estic provant l’sdk per mirar-ho!

    • Josep on 7 de desembre de 2010 at 11:46

    Reply

    Hòstia tu!! Serà qüestió de vore quan tarda Cyanogen a incorporar Android 2.3. No?

  • Daniel on 7 de desembre de 2010 at 18:09

  Reply

  Em sap greu, però jo no dóno suport a android. Tot i que es pot considerar “lliure”, no té la llicència GNU GPL, i Google el té ple d’aplicacions tancades seves, com el navegador web chrome.
  Jo estic esperant al llançament de nous smartphones amb Meego, el nou sistema operatiu linux sota GPL v2.0 (i posterior) i aprovat per la linux foundation, que es vendrà en mòbils Nokia i LG. Encara està en la seva versió beta, però ja és 100% lliure (excepte aplicacions que es poden comprar, com l’ubuntu) i incorpora grans aplicacions com Firefox i VLC Media Player.
  No seria molt millor que android, un cop al mercat?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.