El teu blog de Linux en català

Entorn d'escriptori a Debian Hurd

En l’anterior anotació sobre Hurd, havíem explicat com instal·lar-lo en una màquina virtual amb VirtualBox. De moment, només ens funcionava el sistema des de terminal. En aquesta anotació, veurem com instal·lar-hi i arrancar-hi un entorn d’escriptori. També en aquest cas, moltes de les accions a executar me les va comentar el propi Epíleg.

Partirem de la màquina virtual amb entorn de terminal que tindreu si heu seguit les accions de l’anotació anterior. Com a alternativa, podeu baixar-vos la imatge de màquina virtual que us vam preparar en aquella anotació. La podeu trobar a la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox.

Recordeu que, per utilitzar Debian Hurd, a la màquina virtual heu d’indicar que el disc dur és de tipus IDE (i no SATA), i que heu d’escollir «PCnet-PCI II» com a adaptador de xarxa. Quan ho tenim tot configurat, iniciem la màquina virtual. Cada cop que engeguem el nostre sistema amb Debian Hurd, ens acabarà mostrant el missatge següent:

login>

Nosaltres hi haurem d’escriure:

login root

Llavors, entrarem al sistema GNU Hurd, en mode terminal. Si us heu baixat la imatge de VirtualBox que us vam preparar nosaltres, el millor és que primer actualitzeu el sistema, per assegurar-vos que teniu el sistema el més actualitzat possible:

apt-get update
apt-get upgrade

En aquest punt, a més, jo m’he instal·lat el paquet «vim», perquè em sento més còmode editant els fitxers amb «vi» que amb «nano», que és l’editor que porta el Debian Hurd. Tot i això, a les instruccions que hi ha a continuació hi poso referència al «nano». Ara, ja podem instal·lar les X:

apt-get install xorg x-window-system-core

Ara arriba el moment d’escollir quin entorn d’escriptori instal·lem. En aquest punt, us he de dir que els entorns més habituals (Gnome, KDE, XFCE i LXDE) tenen problemes de dependències, i no els he pogut instal·lar. Els dos que sí he pogut instal·lar són OpenBox i FluxBox. Si voleu instal·lar l’OpenBox heu d’executar el següent:

apt-get install openbox

Debian Hurd amb OpenBox

Debian Hurd amb OpenBox

En canvi, si voleu instal·lar el FluxBox, executeu el següent:

apt-get install fluxbox eterm fbpager fbdesk

Tots dos són entorns molt senzills, sobretot l’OpenBox (no té barra inferior ni res). El FluxBox és una mica millor, ja té una barra inferior i hi tindrem diversos temes per a escollir (algun d’ells està molt bé). En el meu cas, he instal·lat tant OpenBox com FluxBox. A continuació, haurem d’escollir quin dels dos entorns volem que s’obrin automàticament quan iniciem les X. Editem el fitxer .xinitrc:

nano /root/.xinitrc

Segurament, aquest fitxer no existirà. Si volem que quan arranquem les X s’engegui l’OpenBox, escriurem el següent:

exec openbox-session

Si l’entorn que volem que s’obri és el FluxBox, haurem d’escriure-hi el següent:

exec startfluxbox

Per desar el fitxer, fem «Ctrl+X» i quan ens pregunti si estem segurs que volem desar els canvis hem d’escriure «Y». Però encara ens manca una cosa. La consola que tenim oberta en aquest moment no pot obrir les X, i cal configurar-la. Editem el fitxer de configuració de la consola del Hurd:

nano /etc/default/hurd-console

En aquest fitxer, primer ens trobarem una línia on hi posa:

ENABLE='false'

En aquesta línia, hem de canviar «false» per «true». Després, en el mateix fitxer hem de treure el símbol «#» que hi ha davant d’aquestes línies:

#KBD_REPEAT='--repeat=kbd'
#MOUSE='-d pc_mouse --protocol=ps/2'
#MOUSE_REPEAT='--repeat=mouse'
#SPEAKER='-d generic_speaker'

Cal anar amb compte, perquè hi ha una línia on posa «#KBD=’-d xkb’», però a aquesta no se li ha de treure el símbol «#». Ara, hem de reiniciar el hurd (fent «reboot»). Quan es torni a engegar, fem el «login root», i ja podrem iniciar l’entorn d’escriptori que hàgim configurat anteriorment si executem el següent:

startx

Aquesta ordre ens iniciarà un entorn OpenBox o FluxBox, segons el que hàgim configurat anteriorment. Per últim, si volem que quan fem el «login root» ja ens entri directament en l’entorn d’escriptori, sense haver d’executar «startx», podem editar el fitxer .profile:

nano /root/.profile

Aquí, només cal afegir una línia, on posi precisament:

startx

Si ho fem així, quan reiniciem el Debian Hurd, un cop fem el «login root» ja ens entrarà directament en l’entorn d’escriptori.

Debian Hurd amb FluxBox

Debian Hurd amb FluxBox

Extra: Si voleu provar directament com funciona FluxBox amb Debian Hurd, a la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox hi trobareu un disc dur virtual amb aquest entorn configurat.

1 comment

    • Epileg on 12 de novembre de 2010 at 07:23

    Reply

    Felicitats! Molt bona explicació! 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.