El teu blog de Linux en català

Fedora 14 Laughlin

Avui s’ha publicat Fedora 14 Laughlin, una nova versió d’una de les distribucions de GNU/Linux més famoses i utilitzades, caracteritzada per portar-nos les últimes versions de programari. El seu llençament s’ha posposat una setmana respecte de la previsió inicial (en principi, estava previst per al 26 d’octubre). No és el primer cop que Fedora endarrereix la data de llençament de les seves versions definitives, i crec que ho fan amb bon criteri. És bo i necessari marcar-se una data de publicació però, en cas que es la qualitat del producte final es pugui veure afectat, aquesta data d’alliberament no ha de ser inamovible.

Fedora 14 Laughlin

El nom clau d’aquesta nova versió prové de Robert B. Laughlin, un físic que va rebre el premi Nobel el 1998 pel descobriment de l’efecte Hall quàntic fraccionari.

Les principals novetats que porta Fedora 14 (Laughlin) són:

 • Gnome 2.32 o KDE 4.5 SC (amb les millores que aquestes versions ja porten de per sí.
 • S’ha eliminat Pino com a programa predeterminat de gestió de xarxes socials.
 • Per tal de millorar el suport per a netbooks i dispositius mòbils, s’han afegit nombrosos paquets provinents de MeeGo.
 • Hi ha moltes novetats encaminades a millorar la integració de KDE (4.5 SC) a Fedora, com ara que Phonon pugui utilitzar directament PulseAudio, la utilització de Webkit per part de Konqueror, moltes millores al KWin i una millor integració de Dolphin i altres aplicacions KDE amb metadades semàntiques gràcies a Nepomuk.
 • Inclou nous programes, com ara Chatzilla, Clamz, Eurephia, Clementine, entre molts altres.
 • També hi ha nous jocs, com ara FLAW (The Fantastic League of Almighty Wizards), Pmars i VOR (Variations on Rockdodger).
 • Incorpora SPICE (Simple Protocol for Independent Computing Environments), que millora l’interacció amb les màquines virtualitzades.

Des de la pàgina de descàrregues de Fedora us podeu baixar la seva versió amb escriptori Gnome (el seu predeterminat), però des de la pàgina amb les opcions completes de descàrrega us podreu baixar les versions amb els escriptoris KDE, XFCE o LXDE.

Fedora 14 Laughlin amb escriptori Gnome

Fedora 14 Laughlin amb escriptori Gnome

Per últim, us recomano que passeu per la pàgina de característiques de Fedora (que amb la remodelació que han fet de la seva web està molt bé) i la pàgina de documentació de Fedora, on trobareu informació molt interessant, tant en format HTML com PDF. En aquesta pàgina podeu trobar el calendari que ha seguit Fedora 14 fins al seu alliberament.

  • Zytum on 2 de novembre de 2010 at 21:31

  Reply

  A provar-la…. també intentaré crear un imatge virtual, a veure si hem surt bé… 🙂

  • Marc B. on 3 de novembre de 2010 at 23:11

  Reply

  Com està el tema del català? Està completament catalanitzada?

   • Pau on 4 de novembre de 2010 at 07:38

   Reply

   Sí, Marc. L’instal·lador i tot es troba catalanitzat. Sembla que ha perdut qualitat en la traducció, però no està malament. Seleccionant el català durant la instal·lació fa que tot estiga després en català.

    • oriolsbd on 4 de novembre de 2010 at 08:51
    • Author

    Reply

    Doncs jo quan he provat la instal·lació no he trobat la manera d’indicar-li l’idioma (ni català ni cap altre). No vol dir que no hi sigui, simplement no he trobat la manera d’escollir-lo.

    He fet tota la instal·lació en anglès. Després, quan he entrat al sistema, li he indicat que ho fes en català, i m’ho he trobat tot catalanitzat i sense cap problema.

     • Pau on 4 de novembre de 2010 at 17:06

     Reply

     Bé, això ve de llarg al Fedora. Resulta que has de sortir i tornar a entrar a la sessió seleccionant a la finestra d’entrada la llengua i el teclat que vols. Això és de fa temps, però. Una altra cagada de Fedora…

      • Galium on 4 de novembre de 2010 at 23:42

      Si no queréis tener problemas con los idiomas hay que instalar desde el DVD, que sí da la opción al principio; con los Live CD no se puede y luego es un rollo (el escritorio se traduce instalando el paquete “spanish-support”… o “catala-support”, claro ;), pero las herramientas de sistemas propias de Fedora es otro cantar…).

  • Zytum on 4 de novembre de 2010 at 20:51

  Reply

  He tingut un problema greu amb la versió amb XFCE. Només podia instaŀlar redimensionant la partició on tenia l’ubuntu. Resultat: Fedora acaba amb un error durant l’instaŀlació, i amb Ubuntu, problemes amb el GNOME (tota la pantalla negra, i sense cap opció d’Alt +F2 ni res (ahir) i avui directament no m’acceptava la contrasenya WTF!!!!.
  Doncs ara a començar a deixar la màquina com hauria d’haver-se quedat….

  • Zytum on 6 de novembre de 2010 at 21:26

  Reply

  Es pot escollir l’idioma des de la pantalla de login en el live-cd. A sota de tot, on normalment un cop instaŀlat es pot escollir el tipus d’escriptori i les altres cosetes…
  Per cert, gràcies al Fedora he pogut mig alliberar un altre ordinador (encara ha de portar Hasefrosch)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.