El teu blog de Linux en català

Unity serà l’escriptori per defecte a Ubuntu 11.04

Ja fa un parell de dies que es parla d’aquesta possibilitat al Ubuntu Developer Summit: L’entorn d’escriptori Unity, desenvolupat per Canonical per a l’Ubuntu Netbook Edition, podria ser el predeterminat per a la versió 11.04 d’Ubuntu.

Cada cop pren més força aquesta hipòtesi ja que Shuttleworth ha comentat que no estan gens segurs de posar per defecte GNOME Shell, com a entorn d’escriptori a la propera versió d’Ubuntu,  i és que raó no els falta: les proves de rendiment que s’han realitzat per a Mutter (el gestor d’efectes per defecte de Shell) ha donat resultats força decebedors, i segurament aquesta primera versió de Shell no estigui tan polida com cabria esperar per a la gran versió GNOME 3.0.

Així els de Canonical creuen que a l’abril, serà més estable i fiable la seva versió de Unity per a escriptoris grans, que no pas Gnome Shell, tot i que Unity de moment no suporta diverses finestres obertes en una pantalla, ni té una gran compatibilitat de maquinari, ni gaudeix d’un rendiment impecable; però el que recalca Shuttleworth és que Ubuntu no vol separar-se del projecte GNOME, ja que Unity és una interfície de GNOME, tal com ho és Shell, i de fet, Canonical ja treballa per integrar Zeitgeist amb Unity.

La iniciativa pot ser molt positiva per al projecte Ubuntu, ja que unificar el gestor d’escriptoris per a varis gustos d’Ubuntu, focalitzarà els esforços de Canonical, i segurament, les millores que es facin a properes versions seràn més significatius. Però és bo que una distribució tant important com és Ubuntu, es desmarqui d’aquesta manera de GNOME i posi en dubte la qualitat de la propera versió 3.0? O per altra banda, la diversitat d’opcions fa que GNOME sigui més ric i ,tot i els canvis de rendiment i usabilitat, pugui adaptar-se a qualsevol ordinador?

  • Pau on 27 d'octubre de 2010 at 10:15

  Reply

  Sembla que aquest anunci del Mark Shuttleworth ha creat força revol a la comunitat GNOME. S’ha de tindre clar que GNOME és un escriptori, tot i que existeix tota una tecnologia a sota que és la que el fa funcionar. Però l’escriptori és el producte final. Certament és un colp baix.

  També s’ha d’entendre, però, que si s’ha pres aquesta decisió, Canonical tindrà les seues raons. Sembla que la comunitat del GNOME en alguns aspectes és força tancada i aconseguir que accepten propostes «grans» de fora, és complicat.

  Ja vorem com afecta això…

  • Xavi on 27 d'octubre de 2010 at 16:24

  Reply

  Doncs si que sembla que la gent no s’ho ha pres bé d’entrada, i fins en Shuttleworth ha decidit reunir-se amb alguns directius de GNOME per clarificar la relació que Ubuntu té amb aquest entorn d’escriptori… Però el que “molesta” és que diguin que el canvi el fan “perque ho demanen els usuaris i els fabricants” mentre que algunes empreses que venen netbooks amb ubuntu preinstal·lat s’han quedat amb el 10.04 per problemes amb Unity…

  • oriolsbd on 27 d'octubre de 2010 at 18:00

  Reply

  Jo tinc Unity en un Netbook i la veritat és que de moment no m’agrada gens el seu funcionament. No sé, potser quan m’hi acostumi canvio de parer, però ara mateix…

  Apart, no m’agrada gens la decisió d’utilitzar-lo en la versió desktop d’Ubuntu. Crec que és un pas que els allunya de Gnome sense motiu.

  • Joan Rodas on 28 d'octubre de 2010 at 19:24

  Reply

  Jo també he provat la versió de Unity, i la veritat es que em va decepcionar bastant. És un bon projecte però encara li queda molt per poder ser l’entorn per defecte.

  I opino el mateix de Gnome Shell.

  • Marc Mauri Alloza on 22 de novembre de 2010 at 00:36

  Reply

  Simplement et volia fer un apunt, el rendiment de Mutter serà tot lo baix que vulguis pero Unity utilitza Mutter igual GNOME3 només cal que miris el monitor de sistema quan executes Unity per veure-ho.

   • oriolsbd on 22 de novembre de 2010 at 07:16

   Reply

   Sí, de moment funciona sobre Mutter, però ja estan treballant perquè pugui funcionar també amb Compiz. Si no recordo malament, el Unity que hi haurà amb Ubuntu 11.04 ja serà sobre Compiz (però d’aquesta darrera dada no n’estic massa segur).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.