El teu blog de Linux en català

Ubuntu 10.10, anàlisi (amb captures)

Han passat novament 6 mesos i per fi tenim amb nosaltres una nova versió de l’Ubuntu, la 10.10, amb un bon grapat de canvis tot i que potser cap d’ells és un canvi espectacular. Com a curiositat cal dir que el nucli 2.6.35 que porta aquesta Ubuntu va sofrir una davallada molt gran de rendiment. A la pàgina de kernelnewbies podreu veure més característiques d’aquest nucli.

Escriptori inicial de l'Ubuntu 10.10

Baixa l'Ubuntu!

Les novetats de l’Ubuntu 10.10

 • Ubuntu Font, un nou tipus de lletra

Durant els darrers mesos s’ha parlat contínuament en blocs diversos i en la mateixa web del nou tipus de lletra que es veurà per defecte a l’Ubuntu 10.10. És un tipus de lletra més rodó, lleugerament semblant a les DroidFonts de les quals ja vam parlar fa un temps. Sense cap mena de dubte aquest és un canvi important de l’aspecte general. A més, aquest tipus de lletra és lliure.

Tipus de lletra nou de l'Ubuntu

 • El control de volum ara és control multimèdia

Per tal d’evitar haver de tindre 20 icones diferents per a cada programa multimèdia que s’està executant, ara podrem controlar diferents programes directament des del control de volum. Ara mateix es pot controlar el Rhythmbox (que, per cert, ha canviat la seua icona), i el control és prou agradable visualment.

Nou control de volum de l'Ubuntu

 • Shotwell, el nou gestor fotogràfic de l’Ubuntu

Després d’uns dos anys amb F-Spot com a gestor fotogràfic per defecte, Canonical ha decidit que ja era hora de canviar. Tot i que molts podran pensar que això és degut a que F-Spot està programat amb mono, aquesta no és la raó de cap manera. Les raons del canvi són bàsicament dos: per una part F-Spot ha deixat de tindre el mateix ritme de desenvolupament inicial i per l’altra, el Shotwell és realment més atractiu i amigable (bé, això és relatiu, simplement ho heu de provar vosaltres mateixos).

Shotwell ofereix tot un seguit d’eines bàsiques que funcionen a la perfecció: visualització d’àlbums, edició de les imatges (escapçament, millora general), publicació al Facebook, Flickr o Picasa, etc. A més, és força més lleuger que l’F-Spot.

Pantalla principal del Shotwell

Visualització d'una imatge amb Shotwell

 • El Centre de programari de l’Ubuntu s’ha redissenyat

Ara que estan de moda les aplicacions «Market», que no són més que interfícies mitjançant les quals podem navegar entre els diferents programes que podem instal·lar al nostre dispositiu (penseu en el Market de l’Android o l’AppsStore d’Apple), Ubuntu no pot ser menys. S’ha estat treballant de valent amb el Centre de programari per tal donar-li un aspecte més «comercial» no en el sentit de pagament, sinó per tal de fer-lo una mica més atractiu i fer que la gent el faça servir.

El centre de programari encara s’ha de millorar, sembla clar. Potser un dels aspectes més clars seria l’aspecte gràfic. Ha millorat, sí, però les icones semblen de joguina. Probablement si es feren una mica més grans ja quedaria força millor.

Interfície principal del Centre de programari de l'Ubuntu

Fitxa d'una aplicació al Centre de programari

 • L’instal·lador ha canviat, i molt

Mentre que a l’escriptori general no veiem en realitat grans canvis, sí que és cert que l’instal·lador ha canviat, i molt. Per una part ha canviat gràficament, ara és molt més atractiu (personalment crec que ara s’ha arribat al punt ideal d’aspecte i ja no hi treballaria més). Per altra banda el procés d’instal·lació també ha canviat: ara se’ns demanen certs prerequisits inicials (connexió a la xarxa elèctrica, espai al disc, etc.) així com si volem instal·lar ja d’entrada els còdecs propietaris per poder reproduir altres tipus de formats que no siguen lliures.

Però una de les parts més interessants que trobe és que la instal·lació s’inicia un cop hem seleccionat la partició. A partir de llavors, mentre el sistema es va instal·lant, se’ns van demanant la resta de dades: fus horari, nom d’usuari i contrasenya, etc. Per acabar, la seqüència de diapositives també és força atractiva.

Pantalla inicial del LiveCD d'Ubuntu

Pantalla inicial del LiveCD d'Ubuntu

Preparació per a la instal·lació

Preparació per a la instal·lació

Tipus de particionament

Tipus de particionament

Selecció del fus horari

Selecció del fus horari

 • Altres canvis i característiques

L’Ubuntu 10.10 ha inclòs el sistema de fitxers Btrfs com a possibilitat a l’hora d’instal·lar-lo. Jo l’he estat provant i funciona bé (de fet, no note gaire diferència respecte a l’ext4).

L’Ubuntu One (l’alternativa de Canonical al Dropbox) sembla que s’ha integrat una mica més amb el sistema en general i amb el nautilus concretament. A més, s’ha creat un nou tipus d’oferta pel qual podem anar contractant de 20 en 20Gb pagant uns 30€ a l’any.

Aquesta versió inclou el nucli 2.6.35, GNOME 2.32, KDE 4.5 i OpenOffice.org 3.2.1 (probablement aquesta serà l’última vegada que veiem l’OOo a l’Ubuntu). A més, vindrà acompanyada com sempre de Kubuntu, Xubuntu, Mythubuntu, Ubuntu Studio i Edubuntu.

  • adrià on 10 d'octubre de 2010 at 14:50

  Reply

  hola! jo ja m’he actualitzat l’ubuntu 10.04 al 10.10 avui, i m’he trobat amb una sorpreseta ja xD, al menu ( sistema/administració/…) no trobo les fonts de programari! kom puc fer pk em torni a sortir?

   • oriolsbd on 10 d'octubre de 2010 at 20:39

   Reply

   No sé ben bé per què ho han tret. Ara, per arribar-hi, has d’obrir el Synaptic i anar a «Paràmetres>Dipòsits». Des del Centre de Programari també hi pots anar, des del menú «Edita>Fonts de programari».

   Jo ho trobava més còmode abans.

  • Roger on 10 d'octubre de 2010 at 16:13

  Reply

  Interessant el detall d’instal·lar complements des del centre de programari…

  Que tal esta l’apartat de comprar software? Estaria bé, que s’anes omplint de jocs i altres, que ja existeixen… la veritat

  • adrià on 10 d'octubre de 2010 at 16:26

  Reply

  ja ho he pogut solucionar jejeje, però ara tinc un altre problema, no em funciona gaire bé el tema de poder veure videos online, alguns sem veu una lina amb un tros del video, altre ni es reprodueixen i altres van a trossos, a que es degut?

 1. Reply

  Adrià, penso que hauries de plantejar aquest tipus de dubtes als fòrums.

  • Nadal on 10 d'octubre de 2010 at 19:54

  Reply

  Hola, jo m’he actualitzat a maverick, però quan he reiniciat m’he trobat en que no funciona bé. Ix no se que d’error de Module nVIDIA, he provat iniciar amb startx però no funciona.. de totes maneres ara vaig a ficar-ho al fòrum a veure si algú em pot ajudar.

  • jordi on 11 d'octubre de 2010 at 18:43

  Reply

  Pau, si no m’enganye (i si m’enganye, la traducció del Debian Installer és incorrecta), no es diu «particionament» sinó «partició», amb tota la confusió que pot dur. 🙂

   • Pau on 11 d'octubre de 2010 at 19:50
   • Author

   Reply

   Hola Jordi, parles de la captura on posa «Tipus de particionament»? És possible que siga una errada, ara no ho tinc clar (vaig agafar la captura de la guia que ha fet l’Oriol a la part de documentació.

 2. Reply

  Bones Pau,

  Molt bona feina amb l’article. Un comentari: el punt negre que menciones en el nucli no l’havia sentit fins ara. Llegint la font que cites [1] i l’enllaç al problema en sí [2], es comenta que es va resoldre el juny passat.

  A no ser que fos un pedaç intrusiu i que no s’inclogués a la versió final, assumeixo que l’Ubuntu 10.10 no presenta aquest problema. Potser valdria la pena confirmar-ho i actualitzar l’article.

  Gràcies!

  Salut,
  David.

  [1] http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODQ2Nw
  [2] http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODMxNQ

   • Pau on 13 d'octubre de 2010 at 13:23
   • Author

   Reply

   Gràcies pel comentari, David. Efectivament, això es va solucionar i així ho he editat a l’article 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.