El teu blog de Linux en català

Ubuntu Unity també impressiona

Paral·lelament al desenvolupament de la nova versió de l’Ubuntu, la 10.10, que presentarà la seua primera beta demà, s’està també desenvolupant allò que és l’evolució de la coneguda com Ubuntu Netbook Remix: l’Ubuntu Unity.

L’Ubuntu Unity veurà la seua primera versió conjuntament amb l’Ubuntu 10.10 i suposarà un canvi d’aspecte molt important respecte a les anteriors versions de l’Ubuntu per ultraportàtils. Bàsicament és la introducció de la interfície Unity, que crea un escriptori més enfocat a la facilitat d’ús i aprofitament de la pantalla.

Ací teniu algunes captures:

Escriptori de l'Ubuntu Unity

Selecció de finestra

Terminal en mode de pantalla completa

Nou aspecte del Centre de programari de l'Ubuntu

Navegador de fitxers

Primeres valoracions

Tot i que s’ha de dir que la nova interfície de l’Ubuntu Unity és molt maca, existeixen encara diversos errors: el cercador de fitxers/aplicacions que veieu a l’última captura no funciona gaire bé (no troba el que ha de trobar). El funcionament al meu Acer Aspire One és força desesperant: tot va molt lent i el meravellós dock de l’esquerra funciona de forma molt poc fluïda.

De tota manera cal remarcar que no veurem rastre de la típica finestra del Nautilus (el navegador de fitxers), sinó que tot es farà mitjançant la pantalla que veieu a l’última captura. Això comporta alguns problemes ja que encara no és clar com accedir a dispositius externs o fer operacions de copiar i enganxar.

Podeu baixar l’Ubuntu Unity des d’un repositori que s’actualitza cada pocs dies. El problema és que les darreres versions no són instal·lables (jo he hagut d’actualitzar des de l’Ubuntu 10.04 Netbook fins a la 10.10). Tot i així, hui mateix se n’ha publicat una de nova.

  • Roger on 7 de setembre de 2010 at 10:24

  Reply

  Em fa por que Ubuntu intenti fer més coses de les que pot fer…

  No n’estic segur, que en penseu vosaltres? Val la pena centrar-se en un mercat sense un futur assegurat? Valdria la pena centrar-se més en l’escriptori convencional?

   • oriolsbd on 7 de setembre de 2010 at 11:05

   Reply

   A mi ja m’està bé que innovi amb aquest tipus de millores, però crec que estaria millor que ho fes en coordinació amb els altres grups que també treballen pel PL. És a dir, estaria molt bé que Unity es fes com un projecte més de Gnome (encara que portat majoritàriament per Canonical), de manera que les millores que porta es puguin veure des de totes les distribucions (si ho creuen convenient). Fent Unity de forma separada (a l’igual que altres utilitats que ha fet), no crec que afavoreixi massa el creixement del PL en general, i dels sistemes GNU/Linux en concret.

 1. Reply

  He provat aquest nou invent i no m’acaba d’agradar. No hi ha manera d’ocultar, d’una forma senzilla, les barres. No es gaire intuïtiu. És una Beta i com a tal, em sembla que fora millor que la seva instal·lació fos voluntària.
  Soc de KDE i així com tampoc m’agrada la versió de Notebook del Kde, vaig tornar a la classica versió d’aquest.
  Per tant, a mi m’hagués agradat que m’haguessin deixat l’anterior versió, que em semblava molt millor.

   • oriolsbd on 11 d'octubre de 2010 at 18:09

   Reply

   Hola, Albert. Ja no és una Beta. Amb la nova versió d’Ubuntu que ha sortit aquest cap de setmana, ja és l’entorn «oficial» de l’UNE (Ubuntu Nebook Edition) Jo ja he actualitzat el meu UNE a 10.10, i la veritat és que de moment sembla que aquest entorn no va tan lleuger com el que teníem fins ara. 🙁

Deixa un comentari

Your email address will not be published.