El teu blog de Linux en català

Cinema de codi obert amb Apertus

Ja fa temps que se sent parlar del maquinari de codi obert o OSHW. Projectes com Arduino, Chumby, la Frankencamera, o fins al utòpic OpenLuna, comparteixen els seus dissenys i avenços, i reben una gran ajuda per part de la comunitat.

Apertus és un altre d’aquests projectes. Es tracta d’un grup d’usuaris que pretenen crear una càmera d’alta definició que permet enregistrar fins i tot, en resolució CinemaScope, un format un 40% més gran que el FullHD, i apta per a fer cinema. El nucli d’Apertus es basa en un altre projecte de codi obert: les càmeres Elphel, que comparteixen tot el programari i els seus dissenys perquè els seus usuaris les puguin adaptar a les seves necessitats. Però les cameres Elphel actualment, tenen un parell de defectes en la gravació de vídeo i no són totalment acceptables per a la producció professional. S’espera que la propera Elphel 373 haurà solucionat aquests problemes, però degut a altres projectes de la companyia aquesta càmera porta un any “casi acabada“.

Mentrestant, des d’Apertus van avançant en les altres dues parts més importants per al seu projecte: el Dictator, i l’Elphel Vision. El primer és un aparell de control de les característiques de la càmera, des de la velocitat de gravació, el format, la obturació… tots els controls que podem trobar en una càmera professional, i que fins i tot podria funcionar com a comandament a distancia via bluetooth.

L’Elphel Vision, és el programari que faria funcionar el visor LCD, i que permetria mostrar tota l’informació sobre els colors, la llum, els paràmetres configurats a la càmera, i reproduir els clips gravats anteriorment. Aquest programa està pensat perque el monitor sigui tàctil i des d’ell es pugui fer també tota la configuració de la càmera, i fins i tot, aplicar efectes (això requeriría que el monitor fos un tablet PC).

Pel que fa al possible preu de la càmera, s’especula que podria costar al voltant dels 3.000€

The final price tag is very difficult to predict but here is an educated guess:

Camera – 2.000 $ (more advanced sensor frontends could drastically increase this price)
Lens – not included
Rods Support – 200 $
Viewfinder – 500 $
Dictator – 250 $
Audio Hardware – not included
Microphone – not included
Battery Pack – 100 $
Software – 0 $ (yes, that was obvious wasn’t it :P)
————————————-
Total = 3.050 $

(per a fer-nos una idea, els mateixos components per a la Red One, una de les càmeres de cinema digital més utilitzades, costaria uns 22.000 $)

El projecte de moment és força interessant, però el seu desenvolupament és complicat i avança lentament, a més, l’aparició de càmeres fotogràfiques que permeten enregistrar FullHD a preus molt assequibles també posa les coses dificils a projectes com aquest. De moment es pot descarregar programari i fer-li un cop d’ull al seu estat actual (però per a fer-se’n una idea cal una camera Elphel), o també podeu mirar els videos de prova que han fet amb models anteriors de l’Elphel, que ja donen prou bona impressió.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.