El teu blog de Linux en català

Drupal 7 s'acosta

Falta menys de dos mesos per que es publiqui l’última versió 7 de drupal, i amb les versions alpha publicades podem veure les últimes millores que incorpora el nou gestor de continguts.

Per qui no sàpiga que és drupal,  és una aplicació web entre gestor de continguts i frameworks per crear pàgines web. Creat per el flamenc Dries Buytaert. La filosofia de drupal és semblant a un Lego, on cada peça (mòdul) dona una funcionalitat, i el conjunt de peces(mòduls) crea grans aplicacions com comerços electrònics, gestors de tasques, premsa electrònica, xarxes socials o promotor de continguts.  En certa manera recorda a gnulinux, per la seva seguretat, el seu sistema de permisos, i el seu funcionament modular.

Moltes de les noves incorporacions són funcionalitats existents en versions antigues realitzades per particulars o empreses, que han passat una depuració, i un testeig que el fan apte per afegir-les a la distribució per defecte. Dos de les més importants són aquestes.

 • CCK ( Kit de construcció de contingut ): Ens permet crear un contingut amb qualsevol tipus de camp (dates, textos, Selects, checkboxs, etc…). Passa a ser mòdul del nucli, per tant es poden crear qualsevol tipus de camp en els nodes.
 • Els usuaris, la Taxonomia i els comentaris, Passen a ser també nodes (contingut de drupal), beneficiant-se de tot allò que es pot fer un node, com fer llistats de dades amb Views, o afegir camps al node amb CCK.

A part de les noves incorporacions, també s’han millorat altres funcionalitats com les següents.

 • Permet instal·lar un mòdul només copiant i enganxant l’enllaç del fitxer.
 • Millora la usabilitat de l’administració,  que al meu parer, em recorda una mica a WordPress, on destaca com el millor en aquest àmbit.
 • Millora  de la creació de distribucions. Opció d’instal·lar una versió mínima, estàndard, o qualsevol distribució que hàgim descarregat i instal·lat bé.
 • Configurar-se un panell de control a l’administració dels últims esdeveniments de la web.
 • Configurar-se un menú de adreces rapides de qualsevol enllaç de la web.
 • A la part de blocs podem mostrar un bloc depenent del tipus de contingut.

Drupal conté funcionalitats bàsiques per muntar una web. Però el que el fa molt més gran és la quantitat de mòduls que té, que milloren drupal fins a personalitzar-lo. Una d’elles, i la més usada és Views, que encara no s’ha plantejat passar a ser nucli de drupal, però que és una eina essencial per qualsevol persona que l’usa.

Views és un mòdul que ens permet fer llistat de dades. La particularitat és que no cal programar res. Incorpora una interfície que permet configurar un llistat de dades, amb filtres, arguments, camps, i tipus d’ordre. Seria com fer una consulta SQL però sense saber res de programació.

En la pròxima versió de drupal, podrem gaudir de Views 3, que incorpora noves funcionalitats com la de poder posar camps a la capçalera i el peu del llistat, o mostrar uns camps si el contingut esta buit.

Més Informació:

3 comments

 1. Reply

  Per què heu posat a l’Apertium com a un “gestor de tasques” basat en Drupal? :O

   • Eloi V on 27 de juliol de 2010 at 12:32
   • Author

   Reply

   Lapsus meu 😛 me confós amb http://openatrium.com/

   • Pau on 27 de juliol de 2010 at 13:51

   Reply

   Hahahaha, molt bo això!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.