El teu blog de Linux en català

Wine 1.2

Aquesta setmana s’ha publicat la versió 1.2 de Wine. Wine és un programa que representa una reimplementació de les llibreries de Windows, cosa que fa que per mitjà de Wine puguem executar aplicacions de Windows en els nostres sistemes Linux. El Wine es programa per enginyeria inversa. És a dir, els seus programadors miren quins resultats s’obtenen amb les llibreries originals de Windows, i programen el Wine perquè obtingui els mateixos resultats (sense saber com estan programades exactament les llibreries originals).

Logo de Wine

Malgrat que, si volem utilitzar un programa de Windows en els nostres sistemes GNU/Linux, en general és millor trobar un programa alternatiu que sigui natiu en GNU/Linux, estic segur que Wine ens ha estat útil en molts a la majoria de nosaltres, i cal agrair la feina que fan els seus desenvolupadors.

Aquesta nova versió presenta uns 23.000 canvis respecte de Wine 1.0. Els canvis més destacables són:

 • Suport per a aplicacions Windows de 64 bits.
 • Les llibreries de 16 bits s’han passat a mòduls separats.
 • S’han millorat les icones del programa, i queden millor integrades amb el sistema.
 • S’han implementat algunes de les llibreries més noves de Visual C++.
 • El nostre sistema GNU/Linux ara també reconeix les extensions de fitxers que estan relacionats amb programes de Wine.

En els nostres sistemes, ja fa temps que podem utilitzar la versió beta de Wine 1.2, i realment és molt estable. De tota manera, si voleu instal·lar-vos la versió definitiva de Wine 1.2, la teniu disponible a la pàgina de descàrrega del Wine.

Font | MuyLinux

2 comments

  • Guillem on 22 de juliol de 2010 at 12:29

  Reply

  Genial que s’avanci amb un projecte tan important com aquest.

  El més curiòs em va passar a mi amb un joc de windows anitc que m’agrada molt, el lords of the real, que els sistemes operatius windows actuals ni de conya el poden fer funcionar però amb el wine m’anava de perles 🙂

  Irionies de la vida, en fi, un projecte molt important per algú que necessiti algun programa molt especific fet en Windows i pugui precindir d’aquest caspòs SO privatiu.

  • Ruig on 22 de juliol de 2010 at 21:34

  Reply

  Sí, un gran projecte! Què faríem sense ell! 😀

  Que bé que vagi avançant! Evidentment que sempre són millors els programes nadius… Però sempre va bé tenir la opció per coses que es resisteixin! I sinó que li diguin a Apple amb el Boot Camp (encara que no sigui el mateix, bé que persegueix el mateix objectiu: facilitar la transició).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.