El teu blog de Linux en català

Administrant un servidor web amb programari lliure

A propòsit d’aquesta menció de Virtualmin he pensat que valia la pena comentar algunes de les diferencies entre els diferents panells que et permeten administrar un servidor web de manera visual (o sigui sense tocar la linia de comandes) i en quins casos els que són lliures són, fins i tot, millors que els privatius.

Abans que res, cal saber que Virtualmin funciona sobre Webmin. Mentre que Webmin s’encarrega d’administrar la maquina en general, Virtualmin només ho fa de l’allotjament web, però que integrats en un sol menú et donen la possibilitat de passar d’un a l’altre sense adonar-nos-en.

Diferències de Webmin/Virtualmin respecte els panells comercials més coneguts

La combinació de Webmin amb Virtualmin es un pel diferent dels panells comercials tradicionals: Cpanel, Plesk, DirectAdmin, etc… Aquests panells privatius son ideals per revenedors de hosting (en anglès resellers) que ho ofereixen a terceres persones, perquè tenen opcions integrades com ara control de factures, i son més visuals alhora que no integren totes les opcions de configuració com si que fa Webmin/Virtualmin. En general també són més limitats per a l’usuari i per tant tenen menys opcions. Són per tant enfocats a aquells que volen gestionar el mínim relacionat amb el seu hosting.

En canvi Webmin/Virtualmin et permet moltes mes coses que qualsevol d’aquells panells comercials. Webmin es un panell molt veterà, però que segueix mantingut pel seu creador. Et permet triar des d’un menú gràfic quins serveis vols activar desactivar, canviar la configuració de pràcticament qualsevol aplicació servidor (Apache, Mysql, SSH, PureFTP, Spamassassin, Squid proxy, i un llarguíssim etcètera d’aplicacions més aviat avançades). Diguéssim que es molt bo per a gestionar maquines Linux de forma completament global i engloba el hosting de les mateixes com una part més. Virtualmin seria l’apartat de Webmin que només s’ocupa de la gestió d’allotjament web, simplificant una mica el tema.

Webmin/Virtualmin te capacitats de backup total o per parts, de manera molt configurable i compta amb extensions de terceres parts. A més es molt respectuós amb els fitxers originals de configuració, cosa que apreciaran els que algun cop han tocat editat fitxers de configuració manualment, ja que sembla no tenir conflictes o sobreescriure aquests canvis. Webmin/Virtualmin facilita la tasca d’administrar un servidor, i tot no estar tant polit com altres panells de control privatius, té sens dubte moltes més opcions que qualsevol altre. Generalment ens permetrà combinar la configuració manual i assistida sense entrar en conflictes, ni crear el seu propi sistema de configuració.

En resum, es tracta d’un panell ideal pels usuaris que volen un control total del seu servidor, o tenen ganes d’aprendre’n. A part, diria que és pràcticament l’únic disponible en català.

Altres panells lliures

Webmin/Virtualmin no és l’únic ni necessàriament el millor panell de control lliure per tothom, tot i que si es el més conegut.

Des de fa poc un panell prèviament privatiu anomenat kloxo (abans conegut per lxadmin) es de codi lliure. Aquest panell es mes semblant als comercials, tot i que el codi es lliure pel fet de que el desenvolupador principal va morir tràgicament fa cosa d’un any. Això vol dir que mentre la comunitat no conegui el codi i pugui posar els mateixos recursos que hi posava el seu creador, podeu patir de versions de programes desactualitzades o errors de seguretat provocats per un projecte que es va quedar orfe durant un temps. Tot i això, es tracta del panell de control lliure més semblant als comercials: el més fàcil de fer servir dins d’aquesta categoria, sens dubte. Una opció gratuïta i lliure preferida per aquells que no estiguin massa preocupats per la seguretat i l’estabilitat.

Una altra opció digne de menció és ISPConfig, que funciona millor sobre Debian, al contrari de la majoria que estan pensats per funcionar sobretot en distribucions RedHat o derivades (com la versió gratuïta CentOS).

N’hi ha molts més però ISPConfig i Virtualmin son els dos únics que són programari lliure que preinstal·len alguns proveïdors importants de hosting. Però com sempre podeu trobar a la web llistats de panells web lliures, molt més extensos que us poden ser útils pel vostre cas en particular.

Per últim podeu veure una comparativa de la popularitat d’aquests panells de control al llarg del temps segons les cerques fetes a Google i fer-vos una idea de la seva popularitat en el temps.

2 comments

  • oriolsbd on 17 de juliol de 2010 at 00:10

  Reply

  Molt interessant, l’article. Molt bona anàlisi.

  • Eloi V on 19 de juliol de 2010 at 14:48

  Reply

  Molt interessant l’article 🙂
  Jo actualment sóc un iniciat en el tema de virtualmin, però em va semblar interessant compartir-ho per que en tots els hosting que he contractat sempre hi havia opcions privades. El que em va agradar més és la senzillesa en que s’adapta a les diferentes distribucions.

  El ISPConfig el vaig provar però no em va acabar de fer el pes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.