El teu blog de Linux en català

Virtualmin

A l’hora de gestionar servidors, existeixen diferents eines que ens faciliten les tasques per realitzar la gestió. Entre aquestes eines, en el mercat de servidors podem trobar opcions privatives com Panels, o Plesk. D’opcions lliures existeixen unes quantes, una de elles és Virtualmin.

Virtualmin és nascuda com a extensió de Webmin, que ens permet gestionar un servidor web amb allotjaments virtuals. D’aquesta manera podem crear allotjaments per a cada entitat o persona,  sense que afecti ni comparteixin eines entre els altres allotjats.

La instal·lació és molt senzilla per aquells que tenen coneixement de terminal. Des de la web official podem descarregar un script per executar, que ens permetrà instal·lar un servidor LAMP, de DNS, i de correu. L’script esta preparat per intal·lar-se en servidors Debian, CentOS o RedHat i Ubuntu 8.04.

Dins del virtualmin podrem crear un allotjament virtual, que ens permetrà accés ssh, gestió dels dns, redireccionar dominis, crear alies de domini, entre moltes altres coses.

A part de la versió lliure, existeix una versió de pagament que ens complementa altres opcions. La versió lliure té les suficients opcions per gestionar un servidor.

2 comments

  • Pau on 3 de juliol de 2010 at 14:14

  Reply

  Interessant. Supose que el Plesk és una de les eines més esteses, però es podria millorar força. Considereu que aquesta eina és millor?

   • Eloi V on 3 de juliol de 2010 at 14:18
   • Author

   Reply

   Ara la tinc instal·lada al meu servidor, amb unes quantes webs allotjades, i no he trobat a faltar cap opció que hagi trobat a plesk i a cpanels. L’únic inconvenient que li veig és que no és tant intuïtiu com les altres aplicacions, però un cop après on és cada cosa és tant valida com les altres 😛

Deixa un comentari

Your email address will not be published.