El teu blog de Linux en català

Firefox 4 beta1 ja és aquí (però…)

Mozilla va alliberar anit la primera beta de Firefox 4, la versió final està previst que es publique abans de final d’any. Ara que Firefox 4 ja ha arribat a la versió beta, estem en posició de fer una valoració més seriosa sobre si realment aquesta serà una versió que podrà competir en aspecte i rendiment amb el Chrome (crec que queda clar que la batalla dels navegadors lliures es lliura actualment entre el Chrome i el Firefox).

La interfície

La interfície és la primera gran decepció que ens portarem els usuaris de gnu/linux: Mozilla no ha canviat gairebé res: l’estructura dels diferents elements de la interfície continua sent la mateixa. Mentrestant, a Windows i a MacOSX ja es veu la nova interfície. Desconec si Mozilla pensa fer algun canvi o fer el mateix que ha fet sempre que hi ha hagut un canvi a la interfície: no aplicar-lo a gnu/linux. Ací teniu un exemple de la nova versió a Windows i a GNU/Linux:

Firefox 4 beta1 al Windows

Firefox 4 beta1 a GNU/Linux

Rendiment

En aquest aspecte Firefox 4 sí que suposa una millora substancial respecte a les 3.X. Firefox 4 s’obre i es tanca més ràpid (supose que més d’un haureu sofert eixe insuportable espai de temps que existeix des que premeu el botó per tancar la finestra i el moment en que es tanca la mateixa).

Tot i així, Firefox 4 encara continua per sota (a nivell perceptiu) en la fluïdesa de funcionament del programa en sí. Ara bé, un punt al qual sí que destaca és la càrrega de les pàgines: es pot apreciar fàcilment que la càrrega de pàgines és més ràpida. A GNU/Linux s’ha afegit una animació a les pestanyes que mostra l’estat de càrrega de la pàgina.

De tota manera, tot i que Firefox 4 sí que presenta una millora important respecte a la versió 3.X, les proves de rendiment comparant diferents navegadors encara mostren que hi ha camí per recòrrer:

Font | conceivablytech.com

Baixades

Els paquets del Firefox per a les diferents plataformes, incloses les de linux 64bits (això és una novetat) els podreu trobar al seu servidor (encara no s’ha habilitat una pàgina oficial). Provar-lo a GNU/Linux és senzill: només heu de descomprimir el fitxer tar.gz i executar el fitxer «firefox». Recordeu fer una còpia de la vostra carpeta .mozilla a la vostra carpeta personal -per si de cas.

Firefox 4 va pel bon camí, però encara ha de millorar força si vol tornar a ser el navegador líder, una posició que Chromium li està llevant a poc a poc.

  • oriolsbd on 2 de juliol de 2010 at 16:10

  Reply

  La veritat és que el rendiment del Firefox 3.x és força dolent. Sembla que s’estan posant les piles, però pel que comentes, no sé si n’hi ha prou…

  • jmaspons on 2 de juliol de 2010 at 17:53

  Reply

  No he vist comparatives amb el rekonq (webkit) però crec que també arribarà a ser un bon navegador amb el valor afegit que suposa la gran integració amb l’entorn KDE i la velocitat d’engegada degut a que comparteixen biblioteques. Caldrà seguir-lo d’aprop.

  • Kilian on 2 de juliol de 2010 at 21:03

  Reply

  Els de Mozilla sempre han dit que, per la varietat de distribucions i estils de Linux i el temps que això comporta, qualsevol canvi en la interfície sempre arribarà més tard a Linux.

   • Pau on 3 de juliol de 2010 at 07:16
   • Author

   Reply

   Ja… però fixa-t’hi que els de Chrome s’han decidit per GTK i han obtingut un resultat final prou acceptable que a totes les distros està bé. El Firefox amb KDE encara no es veu del tot bé, així que això que diuen ho veig més com una excusa que no és de gran pes -tot i que entenc que pot ser emprenyant «dissenyar interfícies» per a gnulinux.

  • Ruig on 2 de juliol de 2010 at 21:57

  Reply

  Sí, jo també crec que hem de tenir una mica de paciència per la versió Linux.

  Ha de ser difícil aconseguir integrar els elements d’una manera adequada. Jo encara els dono un vot de confiança en aquest sentit. El que ja em fa més mala espina és el tema de la fluïdesa. Molts canvis hauran de fer al Gekko i l’Xulrunner per posar-se al nivell de la competència…

  Poden aconseguir-ho, però costarà. El que em desencoratja més és que sent una beta estigui així de verd. Tenint en compte els canvis que hi hauria d’haver d’aquí fins al final, per anar bé jo ho consideraria una alfa…

  • Tyber on 3 de juliol de 2010 at 20:04

  Reply

  @jmaspons rekonq está muy verde, de hecho la única ventaja que tiene con Konqueror (el cual puedes usar con exactamente el mismo motor webkit que usa rekonq) es la nueva barra de direcciones que aún está en desarrollo, en todo lo demás Konqueror gana por goleada, y esto no deja alternativas decentes en Qt 🙁

  @Pau Chrome/Chromium en KDE apesta casi tanto como Firefox, esa es la triste relidad, y aunque es más ligero, estéticamente a Firefox se le puede acercar mucho más con temas.

  Por mi parte sigo usando Konqueror, no hay nada perfecto 🙂

  PD: Enhorabuena por este nuevo portal y mis disculpas por no poder (o atreverme a) escribir correctamente en catalán.

  • Pau on 3 de juliol de 2010 at 20:17
  • Author

  Reply

  Gràcies Tyber! Cal esmentar també Midori, un altre navegador que també promet!

  • Alberto on 6 de juliol de 2010 at 00:32

  Reply

  Doncs jo espero la versió amb qt4 de Firefox (Minefield) i una versió de chromium amb qt’s.

  @Tyber, no se quines pàgines visites però jo he tingut bastants problemes amb Konqueror, també l’he provat canviant-li el motor per al webkit. De totes formes sería increíble que milloressin aquest aspecte jà que l’integració amb KDE és inmillorable.

  • Aljullu on 7 de juliol de 2010 at 20:59

  Reply

  Pau, un parell de comentaris:
  1. L’article el vas publicar quan encara no havia sortit la beta 1, sinó una Release Candidate d’aquesta beta, per tant crec precipitat treure’n conclusions tan aviat.
  2. Efectivament des de Mozilla han reconegut aquesta diferència entre sistemes i ho justifiquen dient que la mateixa feina en diversos sistemes a vegades tarda temps diferent. Possiblement perquè Windows és el més usat ho poden fer més ràpid; tot i això l’objectiu per a Linux segueix sent el mateix, que són aquestes maquetes:
  https://wiki.mozilla.org/Firefox/4.0_Linux_Theme_Mockups
  Així que, malgrat que vagin lents, encara és d’hora per dir res.

  Salutacions, i felicitats pel projecte GNU/Linux.cat, que em sembla que encara no t’ho havia dit 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.