El teu blog de Linux en català

Arriba MeeGo 1.0

MeeGo és l’evolució de Moblin després que Intel i Nokia arribaren a un acord de col·laboració per tal de desenvolupar un sistema operatiu enfocat a dispositius mòbils i ultraportàtils. Aquest acord es va produir ja fa uns mesos i no havíem rebut cap notícia sobre el seu desenvolupament. Finalment ja el tenim ací i cal dir que no sembla molt diferent d’allò que ja era Moblin. Existeix una diferència gran, però, i és que MeeGo es pot instal·lar al Nokia N900. Això és un avantatge entre d’altres coses perquè la traducció és comunitària i per tant el català no trigarà molt a estar disponible (per desgràcia actualment no hi és).

MeeGo 1.0 està basada en el nucli 2.6.33 (l’últim publicat actualment), fa servir una interfície Qt (això li agradarà al Manu Tortosa), el sistema de fitxers que utilitza és Btrfs (la propera generació de sistemes de fitxers) i després conté tot un seguit d’eines per facilitar l’experiència de l’usuari al màxim.

MeeGo Netbook Myzone

Interfície de MeeGo

Com podeu comprovar a la captura, la interfície no és gaire diferent de la del Moblin: simplement sembla tenir més colors. Si vos fixeu, veureu també que el navegador per defecte és Chrome, una decisió lògica tenint en compte el tipus de dispositius als quals està enfocada aquesta distribució. MeeGo és una distribució «social», tot i que és possible instal·lar més programari (no he trobat informació sobre quina distribució base han fet servir, a Moblin era Fedora).

Instal·lació

MeeGo s’instal·la generalment fent servir un disc usb. Per tant, haureu de baixar la imatge. Després haureu de connectar el disc usb i desmuntar-lo (de forma que estiga connectat a l’ordinador però no muntat) i seguidament obrir un terminal i executeu:

sudo dd bs=4096 if=ruta_a_la_imatge_meego of=/dev/sdxx

Amb això ja tindreu MeeGo al vostre disc usb preparat per iniciar-lo des de qualsevol dispositiu mòbil per usb. En el cas del Nokia N900 serà diferent, per descomptat.

He provat MeeGo al meu ultraportàtil AAO i he d’admetre que ha millorat molt respecte a Moblin. Tot i que l’aspecte és molt semblant, el comportament és extraordinàriament millor. Sembla també que han polit la integració de les aplicacions amb la interfície del sistema. Estic gratament sorprès i em sembla que aquest cop MeeGo es quedarà com la distribució definitiva al meu AAO. Vos deixe unes quantes captures que he fet a continuació.

  • Pau on 27 de maig de 2010 at 07:39

  Reply

  Nois, MeeGo és brutal! Vos recomane a tots que la proveu. Quedareu bocabadats!

  • oriolsbd on 27 de maig de 2010 at 08:45

  Reply

  Jo vaig provar Moblin, però no em va agradar massa com funcionava. Però la veritat és que, amb la revisió que has fet de MeeGo, m’han entrat moltes ganes de provar-lo.

  Com que es pot fer des d’un USB, segur que ho faig. 🙂

  Salut!

  • Pau on 27 de maig de 2010 at 09:50

  Reply

  MeeGo millora tot allò en què moblin fallava, la veritat. Prova-la i escriu a Alliberats sobre la teua impressió! hehe

  • xavifumi on 27 de maig de 2010 at 16:50

  Reply

  sempre he cregut que moblin/Meegoo sería ideal per a htpcs! (un cop hi hagi un media center ben implementat amb l’interficie) suposo que el provaré al Vbox aviam que tal pinta!

 1. Reply

  Arriba la primera aplicació per N9 (meego hartaman) en català!!! A més, una aplicació útil i impresscindible. http://store.ovi.com/content/319886

Deixa un comentari

Your email address will not be published.