El teu blog de Linux en català

Fitxers .rar a Ubuntu

Arran d’una pregunta feta pel nostre company Hermes al fòrum me n’he adonat que a l’Ubuntu no és possible comprimir en aquest format. És clar que no me n’havia adonat perquè mai ho faig servir -sobretot perquè no és lliure, però crec que possiblement a més d’un li serà útil saber què fer en cas de voler treballar amb aquests tipus de fitxers a Ubuntu. Senzill:

sudo apt-get install unrar rar

Ubuntu instal·la amb l’ubuntu-restricted-extras el programa «unrar», que permet descomprimir fitxers .rar. Però si volem comprimir en format .rar haurem d’instal·lar el programa «rar». Si no teniu instal·lat el programa rar, a l’hora de comprimir un fitxer amb l’ordre «Comprimeix» del menú dret que apareix al clicar sobre un fitxer, veureu que no podreu triar el format .rar. Un cop instal·leu el programa, ja vos apareixerà:

  • xavifumi on 28 de maig de 2010 at 10:01

  Reply

  Gràcies pau! la veritat és que amb lo estès que està el format rar, es una mica pesat haver-lo de reinstalar cada cop que fem una instal·lació neta de linux. Jo és una d’aquelles coses en que no hi penso fins que no m’hi trobo…

  • Marc on 28 de maig de 2010 at 11:46

  Reply

  Inexplicablement estès, diria jo. No veig que aporta front a d’altres formats en la gran majoria de casos però a la gent es veu que li encanta. No hi havia una versió lliure?
  Salut!

  • subiroff on 28 de maig de 2010 at 19:39

  Reply

  Jo crec que es va fer popular pel programa Winrar, més que pel format rar en sí mateix. Almenys a mi em va passar així. El vaig començar a fer servir molt quan, encara en Windows, no recordo ben bé perquè el Winzip va deixar de funcionar correctament i en canvi el Winrar funcionava molt bé.

  • Xavi on 3 de juny de 2010 at 09:26

  Reply

  Encara que el format sigui millorable, rar va ser el responsable de difondre la possibilitat de fragmentar un arxiu en diversos volums per després poder recuperar l’arxiu amb una certa facilitat (en Windows clar, en Linux ja teniem split/cat).

  Crec que en subiroff te raó quan diu que Winrar és un dels grans responsables d’aquesta popularitat però no descartem Megaupload (i similars), que imposa limitacions en quant al pes dels arxius que penjem!

  • somhi on 5 de juny de 2010 at 16:33

  Reply

  Relacionat amb el tema aprofito per preguntar. Desde el Nautilus quan vull comprimir una sèrie d’arxius que contenen accents amb l’opció “Comprimeix” del menú contextual, si elegeixo format zip o rar, aquests caràcters amb accents apareixen mal codificats quan ho descomprimeixo desde windows. Desde linux sempre funciona bé.

  En la 9.04 només em passava amb els zip, ara amb lucid em passa també amb els rar. En canvi he provat 7z i desde windows ho descomprimeix bé.

  Alguna solució?

  • Pau on 5 de juny de 2010 at 17:37

  Reply

  Hola somhi,

  Doncs la veritat és que mai m’ha passat això que dius. Ha d’ésser un problema de codificació, però el compressor no sembla donar més opcions que afegir una contrasenya… Així que tampoc no tinc clar com solucionar-ho.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.