El teu blog de Linux en català

Zoom amb la roda del ratolí

Quan estem visualitzant un document, veient miniatures d’imatges, o en molts altres casos, ens pot interessar ampliar (o reduir) la mida del que estem veient. Això ho podem fer fàcilment mitjançant la roda del ratolí, combinant-la amb alguna altra tecla de control. En aquesta anotació veurem com podem fer tres tipus diferents d’ampliació per mitjà de la roda del ratolí (la del botó del mig del ratolí). En els ordinadors portàtils, això també funciona amb la zona lateral del Touchpad.

En tots els casos, per ampliar la imatge hem de moure la rodeta “cap endavant”, i per reduir la imatge l’hem de moure “cap enrere”.

Ampliació pròpia del programa actual (Ctrl+Roda)

La majoria de programes tenen una combinació de tecles o una opció de menú per augmentar o reduir la mida amb què es visualitza el seu contingut, ja sigui un document, una imatge, una pàgina web o les miniatures dels fitxers d’un directori. Aquest comportament també el podem fer, en la majoria de casos, si deixem apretada la tecla Ctrl i movem la roda del ratolí.

Ampliació de tot l’escriptori (Wind+Roda)

Si tenim activats els efectes d’escriptori, de forma predeterminada també tindrem activada l’opció de fer zoom a tot l’escriptori. En aquest cas, l’únic que cal fer és moure la roda del ratolí mentre tenim apretada la tecla de Windows (Wind) del nostre teclat. Si ampliem el zoom de l’escriptori d’aquesta manera, en la pantalla només veurem una zona del nostre escriptori, i quan movem el ratolí, ens anirem movent conseqüentment per l’escriptori.

Ampliació de lupa (Majs+Wind+Roda)

L’últim tipus d’ampliació jo el trobo molt útil. Per mitjà de l’ampliació de lupa veurem tot l’escriptori a la seva mida normal. Però, al voltant d’on tinguem el punter del ratolí, es crearà una zona rectangular ampliada (com si fos una lupa rectangular). Per utilitzar aquest tipus de zoom, hem de mantenir apretades les tecles “Majs” i “Wind”, i moure la roda del ratolí. Aquest tipus d’ampliació no està activat en el nostre ordinador de forma predeterminada.

Zoom de lupa en acció

Zoom de lupa en acció

Per poder utilitzar l’ampliació de lupa, d’una banda cal tenir els efectes d’escriptori activats. A més, aquest tipus de zoom s’ha d’activar específicament. La manera més senzilla de fer-ho és a través del del Simple Ccsm. Per instal·lar-lo, veieu aquesta anotació. Quan el tingueu instal·lat, aneu a “Sistema>Preferències>Simple CompizConfig Settings Manager”. A la pestanya “Accessibilitat”, activeu l’opció “Àrea de zoom”, i ja podreu utilitzar l’ampliació de lupa.

Activació del zoom de lupa

Activació del zoom de lupa

Vídeo

Per acabar, he muntat un vídeo de demostració, on podeu veure en funcionament els diferents mètodes de fer zoom que us he explicat:

3 comments

  • roger on 25 de maig de 2010 at 10:18

  Reply

  M’ha agradat molt aquest apunt! Els dos primers tipus de zoom ja els coneixia, però el tercer tipus de zoom no l’havia vist mai en Ubuntu. Un dia el vaig veure en un ordinador que funcionava en Windows i em van fer el típic comentari de “Veus, això està en windows però no en linux…”. Queda comprovat que no és així! Bé, anècdota a part, molt bon apunt. Gràcies Oriol!

  • Joan on 27 de maig de 2010 at 18:30

  Reply

  Ets un crack posant banda sonora als vídeos que fas. Un gust molt fi.

  😀

  • oriolsbd on 31 de maig de 2010 at 10:54

  Reply

  Síííííí!!!!!

  O-e, Sangtraït, Sangtraït, Sangtraït!
  O-e, Sangtraït, Sangtraït, Sangtraït! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.