El teu blog de Linux en català

Indicadors de finestra

Un dels canvis que més controvèrsia ha causat en el nou Ubuntu Lucid Lynx ha estat el referent als botons de minimitzar, maximitzar i tancar les finestres, que s’han mogut a mà esquerra de la barra de títol. Per cert, si no us agrada com ha quedat, podeu tornar aquests botons a mà dreta.

Botons a mà esquerra

Botons a mà esquerra de la barra de títol

Per resumir una mica què va passar exactament, en una de les primeres versions Alpha d’Ubuntu 10.04 (si no recordo malament, a la segona Alpha) es van moure aquests botons a la part esquerra. Molta gent es va queixar per aquest canvi, però Mark Shuttleworth va anunciar que era un canvi temporal, per veure com quedava, i que el canvi es tiraria enrere. Més endavant es va desdir, i va deixar permanentment els botons a mà esquerra, afirmant que el canvi tenia com a objectiu alliberar la part dreta de la barra de títol per posar-hi “altres coses”.

Avui, el propi Mark Shuttleworth ha explicat una mica, per mitjà d’uns esbossos, quines idees té per aquesta part lliure que ha quedat. La idea és que les aplicacions hi puguin posar icones amb diversa funcionalitat que puguin alliberar la barra d’estat. Ell ha anomenat a aquests indicadors “Window Indicators” o “Windicators”. L’únic que quedaria a la barra d’estat serien missatges temporals (per exemple, indicant que s’està carregant una pàgina web), però això es podria fer tal i com ja ho està fent el Google Chrome, amb un indicador temporal que no utilitzi tota una barra d’estat, i es podria eliminar.

Windicators: Indicadors de finestres

Windicators: Indicadors de finestra

Per exemple, ha proposat les següents utilitats que es poden donar a aquests indicadors:

 • Indicadors d’estat (connectat, desconnectat, invisible, compartició, etc.)
 • Algunes eines (control de volum del programa, etc.)
 • Indicacions temporals (desant l’esborrany, arxiu amb modificacions no desades, etc.)

A més, en Ubuntu Netbook Edition (l’edició d’Ubuntu especial per a Netbooks) en tenir finestres maximitzades aquests Windicators s’integraran amb el panell superior del propi sistema.

Windicators en una finestra maximitzada

Windicators en una finestra maximitzada

L’aparició d’aquests Windicators en els nostres sistemes està previst per la propera versió d’Ubuntu (10.10 Maverick Meerkat). La veritat és que jo no li vaig trobar massa problemes al canvi que es va fer als botons de la barra de títol. M’hi vaig acostumar de seguida, i ara mateix amb el canvi m’agrada com queda, o sigui que ja els he deixat així. Cal veure si les funcionalitats que s’acabi donant a aquests indicadors de finestra són prou interessants, o si es queden en un no-res. Segurament començarem a veure el seu funcionament en les primeres versions Alpha d’Ubuntu Maverick Meerkat.

Font: WebUpd8

  • Zytum on 3 de maig de 2010 at 19:13

  Reply

  És una explicació molt agafada per els pels, ja que els windicators aquestos s’haurien de poder posar tant a dreta , centre o esquerre.
  Però com diuen en un comentari a , això dels botonets a l’esquerra ha sigut un pas per als esquerrans

  • Zytum on 3 de maig de 2010 at 19:14

  Reply

  És una explicació molt agafada per els pels, ja que els windicators aquestos s’haurien de poder posar tant a dreta , centre o esquerre.
  Però com diuen en un comentari a tuxapuntes , això dels botonets a l’esquerra ha sigut un pas per als esquerrans

  • oriolsbd on 3 de maig de 2010 at 20:13

  Reply

  Tot i que a mi m’agraden els botons a l’esquerra, jo tampoc li trobo massa motiu a haver-los canviat.

  L’única raó que pot tenir sentit (i que se m’ocorri ara mateix) és que el conjunt d’aquests tres botons té una amplada fixa i limitada. Així, el títol de la finestra està força a l’esquerra. En canvi, les Windicators poden tenir un número i amplada indeterminada, o sigui que posar-los a mà esquerra podria moure el títol massa a la dreta.

  Però no sé. Crec que se n’ha fet un gra massa.

  • Pauet on 4 de maig de 2010 at 01:27

  Reply

  No es cap idea nova això de fer desaparèixer les barres de menús i d’estat, però a mi no m’ha acabat de convèncer mai el resultat, trobo que tenen la seva utilitat. Cal esperar a veure.
  Tampoc no veig clar que te a veure això amb el costat al que es trobin els botons.

 1. Reply

  Jo lo de fusionar la barra d’eines amb la de tancar/minimitzar ho trobo la òstia. Redueix espai inecesàri. Ara, els windicators que han ficat d’exemple són innecesàris totalment, tot i q podría ser útil si fossin uns altres.

  • oriolsbd on 6 de maig de 2010 at 20:05

  Reply

  En principi (pel que he entès) els Windicators no seran comuns a tots els programes, sinó que cada programa ha de fer els seus propis Windicators. Per exemple, per al Empathy sí que té sentit el Windicator que indiqui en quin estat ens trobem (connectats, no connectats), potser també un altre que ens indiqui si tenim converses actuals, o missatges pendents. Per a OpenOffice, serà millor altres tipus de Windicators.

  Suposo que el propi Canonical en crearà alguns, com a mínim per als programes més lligats a la distribució (programes propis de Gnome i KDE, i altres molt utilitzats) i que la resta quedarà en mans de les aplicacions.

  Però tot això són suposicions de collita pròpia. 🙂

 2. Reply

  Quan em van dir que el nou ubuntu seria lila i gris i amb els botons a l’esquerra vaig pensat “quin desastre, jo dedicant-me a despotricar de les polítiques privatives d’Apple sempre que puc i després els de GNU-Linux ens posem a copiar-ho sense més”. Però quan en Shuttleworth (no es podria buscar un nom més complicat) va mostrar que tenia algun pla per a la banda dreta em va convèncer.

  Com diu l’Oriol, l’amplada dels controls habituals és fixe mentre que la de les noves icones serà variable, per això té més sentit amb els botons a la esquerra. Crec que realment pot ser molt interessant tenir sempre a mà per exemple que el control del volum de cada aplicació, o l’estat, o simplement posar-lo en primer terme… a veure com queda la cosa.

  Zytum, jo sóc esquerrà i no trobo cap diferència amb tenir els botons a un costat o a l’altre, tenir el mouse a un costat o a l’altre no influeix a on poses el punter a la pantalla 😉

  • Zytum on 16 de maig de 2010 at 12:09

  Reply

  Be,és evident que si ho possessin a la part de sota o en vertical tampoc influiria, tot es el costum… Si quan Jobs , Woznick i l’laltre van idear el sistema de finestres haguessin posat des de’l principi aquestes icones a l’esquerra avui dia serien critiques per posar-los a la dreta….

Deixa un comentari

Your email address will not be published.