El teu blog de Linux en català

Hui es publica Ubuntu «Lucid Lynx» 10.04 LTS

Ja s’han obert els servidors per tal que els usuaris puguen començar a baixar la darrera versió de l’Ubuntu amb nom en codi «Lucid Lynx». Aquesta versió de l’Ubuntu serà una LTS (Long Term Support) que bàsicament vol dir que tindrà actualitzacions durant com a mínim cinc anys, això vol dir que la versió d’Ubuntu que es publica avui tindrà suport fins a 2015. Al següent gràfic queda molt bé explicat això:

ubuntu-release-cycle_6

L’escriptori

Ubuntu 10.04 és una de les versions que més canvis ha introduït respecte a les anteriors versions: això es veurà d’entrada comprovant que el tema per defecte s’ha canviat així com tot el tema d’icones, fons, inici del sistema, finestra d’entrada, etc. Per desgràcia algunes icones encara tenen el taronja de sempre (tot i que una mica retocat). L’aspecte de l’escriptori en una instal·lació nova quedarà com veieu a continuació. Certament és prou més bonic que els escriptoris per defecte anteriors:

Aspecte per defecte de l'Ubuntu 10.04

Les aplicacions

Ubuntu 10.04 ha fet una reestructuració important respecte a les aplicacions incloses per defecte: s’han eliminat un bon grapat de jocs i només s’ha inclòs el gbrainy. El Gimp ja no es troba a la instal·lació per defecte, tampoc hi és l’Xsane. Sembla que la gent d’Ubuntu pensa que les funcions bàsiques que fan servir els usuaris amb el Gimp ja es poden fer amb l’F-Spot. Quant al canvi de l’XSane pel Simple Scan era un canvi realment necessari.

Llistat d'aplicacons - jocs

Xarxes socials

Sembla que a Canonical tenen clar que la importància de les xarxes socials com facebook, twitter i altres s’està convertint en un factor necessari. Per això mateix Ubuntu Lucid inclou aplicacions d’integració amb les xarxes socials més famoses i conegudes. A més, serà molt fàcil accedir-hi des de la safata del sistema. L’aspecte de l’empathy s’ha millorat força i gwibber ens permet connectar-nos a diferents xarxes socials. La integració amb el Facebook és molt bona, tot i que probablement queden alguns aspectes que millorar.

Aplicacions socials de l'Ubuntu Lucid

Ubuntu One i l’Ubuntu Music Store

Una de les grans novetats implementades a Lucid és l’Ubuntu One i l’Ubuntu Music Store. Si ben és cert que l’Ubuntu One ja el vam trobar a Karmic, en aquest cas les seues funcions s’amplien de forma molt interessant: no servirà només per tindre una carpeta per compartir, sinó que ens permetrà sincronitzar les nostres llibretes d’adreces, adreces d’interès, la música baixada amb l’Ubuntu Music Store. L’UMS és precisament un dels punts més interessants quant a l’enfocament de Canonical per començar a ingressar diners: la venda de música tot provant d’assegurar-nos que aquesta música, tot i no ser lliure, sí que estarà lliure de tecnologies per evitar la còpia i, a més, serem lliures de copiar-la en els nostres reproductors (telèfon, mp3, altre ordinador nostre) -tot i que això puga semblar evident, la realitat és que amb altres botigues com iTunes això no es permet, com s’especifica als seus avisos legals-. Com podeu veure a la captura següent, l’UMS està molt ben integrada al Rhythmbox, que també millora en aspecte i característiques.

Ubuntu Music Store al Rhythmbox

Centre de programari de l’Ubuntu

Una altra part del sistema que ha sofert importants canvis és el centre de programari de l’Ubuntu, que es va incloure a l’Ubuntu Karmic per primer cop i que a Lucid s’ha redissenyat de forma important. Personalment encara em sembla una mica com de joguina: jo provaria de donar-li un aspecte més semblant a l’Apple Apps Store o l’Android Apps Store. Tot i així, es nota la millora i la interfície és molt més intuïtiva i atractiva:

Centre de programari de l'Ubuntu

Què més?

La gestió d’usuaris ha canviat: ara és molt més fàcil afegir usuaris nous. També ha canviat la interfície del suport d’idioma i, per exemple, ara és més fàcil seleccionar la variant valenciana. El nautilus s’ha retocat força i si feu servir elementary el resultat pot ser realment bo. Hi ha més canvis que vosaltres mateixos podreu anar descobrint un cop la tingueu instal·lada o bé podeu visitar la pàgina amb les notes de la versió.

Per altra part, cal comentar que en aquesta versió de l’Ubuntu s’han produït dos problemes importants respecte a les traduccions catalanes:

 • La versió de l’OpenOffice.org inclosa és la 3.2.0. Per desgràcia, la traducció d’aquesta versió no es va acabar a temps i diversos factors van fer que moltes cadenes que estaven traduïdes no arribaren a la versió final. Això vol dir bàsicament que molts menús interns de l’OOo estaran en anglès. A la versió 3.2.1 ja hem arreglat això, però no tenim clar que l’Ubuntu Lucid actualitze mai a aquesta versió. Per tant caldrà enviar un bug al launchpad.
 • La versió en variant valenciana actualment arriba al 70% de la interfície. I un problema més greu és el fet que la variant valenciana del KDE, que sí que està enllestida al 100%, no està present. També hem enviat un bug al launchpad per tal que se solucione.

I a partir d’ara?

GNOME3 està previst que es publique al setembre i es pot assegurar que Ubuntu ja inclourà el Gnome Shell per defecte a la propera versió. Això significa un canvi realment gran. Sembla que la integració amb xarxes socials continuarà millorant-se així com l’aspecte gràfic general de la distribució. Com a curiositat cal comentar que es vol eliminar la safata del sistema a les properes versions. Ja veurem com avança tot.

Descàrrega

Vos recomane baixar-vos aquesta versió des del rebost de Softcatalà (en el moment que es faça pública la versió, el rebost s’actualitzarà)

També podeu anar a la pàgina oficial del llançament i trobar més enllaços de baixada, també d’altres versions (Xubuntu, Mythubuntu, etc.) a la pàgina oficial de l’Ubuntu. També podeu donar un cop d’ull a la pàgina del manual de l’Ubuntu (en anglès).

  • Pau on 29 d'abril de 2010 at 08:18

  Reply

  Curiós el «-0» del comptador de la barra lateral…

  • xavifumi on 29 d'abril de 2010 at 09:22

  Reply

  si que és bo això del -0! Suposo que és perquè encara no s’han actualitzat les webs, i encara posen que la versió a descarregar és la 9.10!

  • xavifumi on 29 d'abril de 2010 at 09:23

  Reply

  De fet, acabo de veure que els enllaços que has passat Pau, encara tenen la 9.10 també!

  • Martí on 29 d'abril de 2010 at 14:36

  Reply

  Per cert, no és “long term support” en comptes de “long time support”?

  • Climent Clerch on 29 d'abril de 2010 at 15:42

  Reply

  Ja vaig provar la release candidate del Lucid, i vaig tenir la desagradable sorpresa d’una certa lentitud, important sobretot en la càrrega de pàgines en el firefox (v 3.6) Espere que en els propers dies rebrem alguna actualització, ja que respecte de la versió anterior, la Karmic, es nota bastant aquesta lentitud

  • Pau on 29 d'abril de 2010 at 17:10

  Reply

  Sembla que la publicació s’endarrerirà una mica…

  • Jordi on 29 d'abril de 2010 at 17:43

  Reply

  Jo vaig actualitzar-me ahir i de moment n’estic molt content. 🙂

  Per ara només he hagut de canviar la posició dels botons minimitza/maximitza/tanca a les finestres, que ve a l’esquerra per defecte i prefereixo tenir-los a la dreta…

  Per la resta de coses, encara estic fent proves, però de moment, tot perfecte.

  Salut!

  • mrc2407 on 29 d'abril de 2010 at 19:47

  Reply

  @Jordi: I com es canvien? Jo em vaig actualitzar ahir o abans d’ahir i tot funciona bé, però m’agradaria canviar els botons…

  • Pau on 29 d'abril de 2010 at 20:12

  Reply

  Demà ho explicarem!

  • mrc2407 on 29 d'abril de 2010 at 21:56

  Reply

  Perfecte! Per cert, sembla que ja han solucionat el bug del GRUB que no reconeixia altres sistemes operatius en instal·lacions recents, perquè la pàgina oficial ja és de coclor lila/porpra/morat/albergínia/digue-n’hi com vulguis…

  http://www.ubuntu.com/

  • xavifumi on 30 d'abril de 2010 at 10:11

  Reply

  per variar una mica, els usuaris d’altres “gustos” d’ubuntu com els que fem servir Ubuntu Studio, no notem la majoria de canvis…

  • Xiulet on 7 de maig de 2010 at 02:01

  Reply

  Com es posa la variant valenciana? no la trobe enlloc

  • Pau on 7 de maig de 2010 at 07:25

  Reply

  Bones,

  Per posar l’ubuntu en variant valenciana has d’anar a Sistema > Administració > Suport d’idioma. S’obrirà una finestra amb dues pestanyes.

  A la pestanya idioma veuràs que hi ha diverses opcions de català. Una d’elles és «català; valencià (Espanya) – valencia». Clica sobre eixa opció i arrossega-la a dalt de tot. Després fes clic a «aplica-ho a tot el sistema».

  Després vés a l’altra pestanya i fes el mateix: del menú desplegable, selecciona l’opció que és igual que abans i selecciona «aplica-ho a tot el sistema».

  Després ja quedarien coses com el Firefox i alguna altra cosa:
  http://www.softvalencia.org/guies/firefox-en-valencia/
  http://www.softvalencia.org/guies/mozilla-thunderbird-en-valencia/

  Ja tenim preparat un cd de l’ubuntu amb tot configurat en variant valenciana. En un parell de dies el farem públic (l’he de testejar abans).

  salut!

  Pau

Deixa un comentari

Your email address will not be published.