El teu blog de Linux en català

Ubuntu Music Store

Ubuntu 10.04 vindrà amb un afegit molt interessant: l’Ubuntu Music Store. Aquesta Botiga de música Ubuntu no serà ni més ni  menys que una botiga de música com altra qualsevol a l’estil de l’iTunes o d’altres aplicacions semblants. L’UMS vindrà com a connector del Rhythmbox i, per tant, s’afegirà a Jamendo i Magnatune, que ja venen per defecte.

A diferència de Jamendo i Magnatune, l’UMS inclourà també música amb copyright, és a dir, la mateixa música que podríem trobar a qualsevol botiga física de música. El que trobarem allà serà el mateix que es pot trobar actualment a la botiga 7digital.

És a dir: Ubuntu vindrà amb Rhythmbox, a l’igual que Apple ve amb l’iTunes. Ubuntu inclourà la botiga Ubuntu, a l’igual que Apple inclou la botiga iTunes. Llavors: quina és la diferència si a totes dues botigues podem trobar les mateixes cançons?. Doncs la diferència bàsicament és que l’Ubuntu Music Store no inclourà cap tipus de protecció DRM que puga limitar la llibertat de l’usuari quant a l’ús de la música que es compra.

Llavors, les cançons que es compren  des de l’UMS tindran les següents característiques:

 • Fitxers MP3 amb qualitat de 256kbps (o més gran)
 • Aquests fitxers MP3 podran ser gravats a cds tants cops com vulguem
 • Es podran reproduir en qualsevol ordinador o dispositiu

És important adonar-se de la importància d’aquesta llibertat. Actualment, a l’Estat Espanyol s’està pagant un cànon per tal de “legitimar” les còpies personals. L’UMS ens dóna aquesta llibertat i ens “allibera” d’haver de ser culpables per tindre una cançó al nostre ordinador i passar-la al nostre reproductor mp3. Ja, això és una cosa que tots fem, però segons les lleis actual, això no és legítim sense haver de pagar el putu cànon.

A la botiga també trobarem música en format WMA, tot i que sembla que s’està negociant els termes de llibertat d’ús. Molts usuaris han demanat també la possibilitat de comprar cançons en format OGG o FLAC (formats lliures), però sembla que això no serà possible ara mateix.

Tot i que inicialment funcionarà sota Rhythmbox, sembla que s’ha implementat una API que podran fer servir altres reproductors com Banshee, Amarok, etc. Serà necessari disposar d’un compte Ubuntu One per poder realitzar les compres. Penseu que tindre Ubuntu One amb l’UMS ens permetrà tindre les nostres cançons comprades a tot arreu, des de qualsevol lloc on puguem accedir al nostre compte Ubuntu One.

Aquesta és una proposta interessant, una barreja entre la llibertat que es demana a l’hora de fer còpies dels nostres continguts multimèdia tot respectant el copyright dels autors.

Captura de l'Ubuntu Music Store

  • oriolsbd on 1 de març de 2010 at 10:32

  Reply

  Jo també trobo molt interessant la Ubuntu Music Store. El que m’ha estranyat una mica és que s’hagi començat a implantar en Rhythmbox. No es volia canviar per Banshee com a programa reproductor predeterminat? Saps com ha quedat aquest tema?

  Salut!

  • Pau on 1 de març de 2010 at 10:41

  Reply

  Doncs sí, això mateix ho comentava ahir amb un amic. Tot i així, no és una cosa tancada del Rhythmbox. Ja veurem…

  • Aljullu on 1 de març de 2010 at 16:54

  Reply

  Cal dir que el Songbird fa temps que inclou una botiga semblant també amb el 7digital. I que part dels beneficis si compres amb el Songbird, 7digital els dóna als desenvolupadors del programa. M’imagino que amb l’Ubuntu serà semblant, no?

  • Ecron on 1 de març de 2010 at 19:31

  Reply

  Molt molt interessant, això del Ubuntu Music Store. Sembla la solució a la polèmica de la baixada de música des d’Internet. A més, la llibertat que menciones de poder gravar el que compres tantes voltes com es vullga es una de les coses que millor veig.

  Sincerament, a Espanya hauria de revisarse conciençudament la qüestió dels drets d’autor a Internet.

  Dixe aquest video que m’ha paregut moooolt il·lustratiu xD

  😉

  • n'Arnau on 1 de març de 2010 at 23:53

  Reply

  A MuyLinux (dit per mi Moltroll) ho enfoquen com una cosa dolenta.
  http://www.muylinux.com/2010/02/26/ubuntu-one-music-store-itunes-made-by-canonical/
  Jo he flipat una mica amb la “radicalitat” dels comentaris:
  -“Pues yo dejo Ubuntu y me paso a Debian”
  (que ho trobo molt bé, saps?) però no sé fins a quin punt aquesta gent es deixa influenciar massa per una opinió d’un blocaire…

  • Pau on 2 de març de 2010 at 07:49

  Reply

  Bé, hi ha de tot a tot arreu. Hem de pensar que Ubuntu ha d’ésser rendible: si no ho és, el projecte podria desaparéixer. Pense que l’UMS és molt bona idea.

  • Marc on 4 de març de 2010 at 01:35

  Reply

  Em sembla bé una botiga de música sota GNU/Linux (i més tenint en compte que Ubuntu ha de ser econòmicament viable) però únicament si es fa sota la filosofia del programari lliure. I això hauria d’incloure com a mínim el format OGG (si fins i tot té WMA!). Cal aprofundir en els estàndards lliures o GNU/Linux se n’anirà a fer la mà…
  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.