El teu blog de Linux en català

Configuració senzilla dels efectes d'escriptori

Quan activem els efectes d’escriptori, se’ns obre un ventall molt gran d’opcions a configurar per fer més espectacular la pantalla del nostre ordinador.  Totes aquestes opcions les trobem en el CompizConfig Settings Manager (ccsm). El problema que té aquest programa és que conté tantes opcions que costa saber per on començar, o on trobar l’opció que ens interessa.

Ja fa temps que, per configurar els efectes d’escriptori, utilitzo un programa alternatiu, el Simple CCSM, que ens permet configurar de forma molt senzilla els efectes d’escriptori que s’utilitzen més habitualment. Aquest programa es troba disponible en els repositoris oficials d’Ubuntu, de manera que el podem instal·lar directament des d’un terminal:

sudo apt-get install simple-ccsm

També el podem instal·lar per mitjà del paquet “simple-ccsm” des del Synaptic. Un cop instal·lat, podem obrir aquest programa de configuració des de “Sistema>Preferències>Simple CompizConfig Settings Manager”.

Pantalla principal del Simple CCSM

Pantalla principal del Simple CCSM

Veiem que el programa només conté sis pestanyes. Des de la pestanya animacions, per exemple, podem configurar com volem que s’obrin, es tanquin o es minimitzin les finestres. Hi ha diverses opcions per a cada tipus d’acció. A mi m’agrada molt la “Llàntia màgica per a minimitzar finestres. Si la vostra targeta gràfica no és massa antiga, també podeu provar alguns efectes avançats si activeu “Enable extra animations”.

Des de la pestanya “Efectes” podrem configurar com volem que es vegi el cub per canviar d’escriptori (si l’hem activat), podrem activar efectes tan espectaculars com les “Finestres Gelationoses” (a mi m’encanten) o “Expo”. A la pestanya “Escriptori” podrem escollir quants espais de treball té el nostre escriptori, i activar (o no) el cub.

Configuració del Cub amb Simple CCSM

Configuració del Cub amb Simple CCSM

Des de la pestanya “Edges” podem configurar si volem que el nostre ordinador faci alguna opció quan ens acostem a alguna cantonada de la pantalla. Darrerament he descobert les possibilitats d’aquesta opció, i ara tinc configurat que, quan apropo el ratolí a la cantonada inferior esquerra, el sistema em mostra totes les finestres (excepte les maximitzades) per poder escollir a quina vull anar (opció “Canvi de mida: inicia el seleccionador per a totes les finestres”).

Com veieu, amb aquest programa no podem configurar les mil-i-una opcions de què disposa el Compiz, però sí que ens permet canviar de forma molt senzilla els paràmetres més habituals, i ens facilita en gran manera aquesta tasca.

1 comment

    • Joan on 28 d'abril de 2010 at 23:57

    Reply

    Bufa, jo m’havia passat tardes i tardes jugant amb la configuració estesa dels efectes d’escriptori i ves per on que vaig aconseguir molts més efectes de la manera més senzilla possible gràcies a aquest gestor! Molt recomanable.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.