El teu blog de Linux en català

I Sant tornem-hi: l'Amarok 1.4 a Ubuntu Lucid

Vaig decidir fer-me una instal·lació del nou Ubuntu Lucid Lynx 10.04 (LTS) des de zero per fer net, i ja m’he instal·lat el nou baixant-me la Release Candidate abans que sortís la versió definitiva.

I com cada vegada que actualitzo la versió d’Ubuntu, he perdut la instal·lació de l’Amarok 1.4, aquest magnífic, eficaç i ja una mica vell reproductor de música de KDE (que en la meva opinió encara ara és millor que la nova versió 2.3!). Si voleu recuperar la 1.4 a Lucid (i suposo que també val per instal·lar-lo a Karmic i Jaunty, tot i que no ho he provat), heus aquí com.

Abans que res, heu d’eliminar qualsevol vestigi que tingueu de l’Amarok 2, especialment el paquet amarok-utils (que porta associades unes quantes dependències que després us poden tocar el voraviu). L’Amarok 2 i l’1.4 no poden coexistir! Per fer net, a la terminal:

sudo apt-get remove amarok amarok-utils amarok-common
sudo apt-get autoremove

Ara passem a instal·lar la versió 1.4. Per fer-ho primer afegim els repositoris que ha creat el company Bogdan Butnaru. A Lucid o Karmic podem fer-ho amb la següent ordre:

sudo add-apt-repository ppa:bogdanb/amarok14

En canvi, si correm Jaunty haurem d’editar el sources.list:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Afegir les línies:

deb http://ppa.launchpad.net/bogdanb/amarok14/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/bogdanb/amarok14/ubuntu jaunty main

I desar l’arxiu, tancar i obtenir les claus:

sudo apt-key adv –keyserver subkeys.pgp.net –recv-keys AE74AE63 && sudo apt-get update

Ara ja tenim els repositoris adequats.

Podem procedir a instal·lar l’Amarok 1.4. A la terminal:

sudo apt-get install amarok14

I en teoria that’s all, folks! Si us funciona, ja podeu quedar-vos aquí.

Però atenció, jo he tingut un petit problema (que potser és general, o potser es deu a que jo ara mateix vaig amb la Release Candidate de Lucid), que és que aquesta darrera ordre no em funcionava perquè hi havia una fatídica dependència trencada pel paquet libmysqlclient15off. Com arreglar-ho? Fàcil: ens baixem el .deb d’aquí (paquet per arquitectures i386) o d’aquí (link per 64 bits, cortesia d’Anònim 😉 ), l’instal·lem fent-hi doble clic, i tornem a provar de fer un:

sudo apt-get install amarok14

Nota: el dia 29 surt la versió definitiva de Lucid, si veieu que aquest problema no es dóna, aviseu-me i editaré l’entrada! 😉

I amb això hauria d’estar tot enllestit: ja tornem a tenir el vell i simpàtic Amarok 1.4, amb les seves global hotkeys, la seva navegació per fitxers o per col·leccions, el seu eficaç suport per iPod, més lleuger que el 2.3…

Salut i reacció, companys!

  • guillem on 30 d'abril de 2010 at 08:42

  Reply

  Moltes gràcies per l’apunt Xavi! La veritat és que en cada versió nova de l’Ubuntu el primer que faig és instal·lar-me l’amarok 1.4.

  Crec que amb l’amarok 2 s’han perdut aquells trets diferencials que feien l’amarok el millor reproductor de música (per mi són, entre d’altres: que va molt lent en l’ús del programa, la forma en que ordena les cançons, no hi ha adreça global del teclat per tornar al principi de la cançó que estàs escoltant, etc..)

  Com ho veus tu, que és el que et molesta més del 2?

  • Anònim on 7 de maig de 2010 at 20:10

  Reply

  Un apunt. El libmysqlclient15off per els sistemes de 64 bits el podeu trobar a:

  http://packages.debian.org/en/lenny/amd64/libmysqlclient15off/download

  • xavi on 7 de maig de 2010 at 20:46

  Reply

  Gràcies Anònim! Ara edito la informació.

  Guillem, jo també m’he trobat amb aquests problemes que dius tu… Això de l’adreça global per tornar al principi ho vaig trobar a faltar però em vaig dir “Fes el cor fort i evoluciona! Tu pots!” però al final no vaig poder hahaha

  Però el que em molesta més és que és un programa molt pesat, va més lent que els seus predecessors… Això és l’IE8 o què? A més quan l’executes en GNOME sovint et salten “finestretes” a la safata del sistema, del sistema de notificacions del KDE, que dónen una imatge bastant d'”apanyo”.

  Hi també hi ha que a cada nova versió d’iPod que surt, les darreres versions de molts programes (Exaile, Rythmbox, etc.) es queden amb el cul a l’aire i sense suport… l’Amarok 2 és un tema que cuida i em sembla molt bé, però em té fascinat que l’1.4, sense haver evolucionat gens des de fa temps, continuï funcionant perfectament també. Hi havia molta bona feina!

  L’únic problema que li trobo a l’1.4 és que els connectors i extres sovint no funcionen o estan mal implementats, però és normal en un programa que ningú manté. I de totes maneres, ¿qui els necessita tenint el millor reproductor del món? 😀

  Let there be light!

  • guillem on 20 de maig de 2010 at 00:01

  Reply

  Xavi, just ara estic instal·lant l’amarok, i he trobat que al principi, on dius que no poden coexistir l’1.4 amb el 2, t’hi falta apt-get REMOVE. Salut i gràcies pel tutorial 😉

  • xavi on 21 de maig de 2010 at 11:36

  Reply

  Ostres quina errada més estúpida, ara ho arreglo.

  De res i salut!

  • Quim on 22 de maig de 2010 at 16:27

  Reply

  Gràcies per la guia a mi m’ha funcionat perfecte!

  • txotxi on 22 de maig de 2010 at 22:40

  Reply

  molt bona guia…ha anat genial

  • xavi on 22 de maig de 2010 at 23:24

  Reply

  De res, Quim i Txotxi. Gràcies a valtros per seguir Alliberats.

  Salut!

  • Marc on 15 de març de 2011 at 15:37

  Reply

  O no ho he fet bé o el repositori està trencat o s’han esborrat els paquets… en fi, que no m’ha funcionat de nou. Alguna idea per tenir Amarok 1.4?
  Salut.

   • oriolsbd on 16 de març de 2011 at 00:13

   Reply

   Fa uns mesos va sorgir el projecte Clementine, que volia continuar amb Amarok 1.4. No l’he provat, però potser t’interessa. Pots trobar més informació i captures de pantalla aquí: http://www.clementine-player.org/

   Si el vols instaŀlar, tens un PPA per a fer-ho. Executa això:
   sudo add-apt-repository ppa:me-davidsansome/clementine
   sudo apt-get update
   sudo apt-get install clementine

   Salut!

    • Marc on 17 de març de 2011 at 10:08

    Reply

    Sí, ja me l’havien recomanat, va molt bé però no gestiona podcasts (per ara), cosa que per mi és greu…
    Gràcies igualment!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.