El teu blog de Linux en català

Déjà Dup, còpies de seguretat amb dos clics

Fer còpies de seguretat de les nostres dades és una cosa que probablement no tothom fa i no tothom entén la seua importància. Supose que no seré l’únic que per una raó o una altra (sobretot quan instal·le una nova distribució des de cero esborrant tot el que hi ha) sempre perd alguna part de les meues dades.

He d’admetre que la principal raó per la qual no faig còpies de seguretat de les meues dades és simplement perquè no sé on desar eixes còpies: probablement uns 50GB d’informació que en DVD ocuparien massa i en un disc USB no estarien del tot segures (però seria la millor opció). Encara quedaria una altra alternativa: desar-ho a un servidor remot. Això podria ser interessant a una xarxa on puguem tindre un ordinador o disc dur connectat a la mateixa que permetera fer la sincronització (existeixen routers que permeten connectar-hi discos USB).

Doncs bé, programes per fer còpies de seguretat n’hi ha molts, però Déjà Dup és el més senzill amb què m’he trobat mai. Per comprovar-ho, només cal que veieu la finestra principal del programa:

Finestra principal del Déjà Dup

Assistent del Déjà Dup

Déjà Dup permet fer còpies en local i en servidors remots sense gaire complicacions. Com podeu veure, l’aplicació només té dos grans botons per fer la còpia o bé per restaurar-ne una que ja s’haja fet. Existeixen, per descomptat, unes opcions bàsiques per tal de configurar el programa. En fer clic a Backup, s’iniciarà un assistent que ens demanarà les dades bàsiques per fer la còpia: lloc on volem desar-la així com la possibilitat de xifrar les dades. El procés de restauració de la còpia també és prou senzill.

En fer una còpia de seguretat, Déjà Dup fa una còpia exacta de TOTA la estructura de directoris del nostre sistema. Això pot suposar alguns problemes de sobreescritura a l’hora de fer la restauració. Heu de tindre en compte que Déjà Dup no és com el Grsync, i no fa còpies de seguretat incrementals. Podreu trobar paquets precompilats per a Ubuntu i Debian al launchpad. La resta de mortals haureu de compilar des de les fonts (tot i que potser alguna altra distribució haja preparat ja els paquets).

  • Descàrrega | Déjà Dup (trobareu el ppa per a Ubuntu, a la dreta trobareu el tar.bz2 de les fonts i a baix de tot la resta de paquets precompilats)
  • Font | MuyLinux

1 comment

    • Oriol on 23 d'abril de 2010 at 14:46

    Reply

    Ostres que interessant! L’haurem de provar doncs, és una molt bona idea i sembla ideal per fer còpies de seguretat. Fa una còpia de seguretat de tot el sistema operatiu GNU/Linux que tinguem (/, root, home, …) o de les carpetes que especifiquem? Perquè si ens interessa fer una còpia per després restaurar-la a un altre ordinador, hi haurà problemes pel tema de controladors?
    Gràcies Pau! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.