El teu blog de Linux en català

Execució del PSpice a GNU/Linux

Quan feia de consultor a la UOC (d’una assignatura de circuits electrònics), els alumnes havien de realitzar les seves pràctiques amb un simulador de circuits electrònics amb el PSpice (amb la versió gratuïta per a estudiants). El problema era que aquest programa només tenia versió per a Windows. Al principi, jo l’utilitzava amb una màquina virtual amb Virtualbox, i aconsellava el mateix als alumnes que utilitzaven GNU/Linux, però després de buscar bastant, vaig trobar la manera d’executar-lo amb Wine.

El primer que necessitem és instal·lar el Wine. Com a mínim, és necessària la versió 1.0, que ja té un cert temps. El Wine es troba disponible en la majoria de distribucions, o sigui que el podreu instal·lar des del gestor de paquets que utilitzeu habitualment. En cas d’Ubuntu, l’instal·larem a través del Synaptic per mitjà del paquet “wine”, o des d’un terminal:

sudo apt-get install wine

El Wine porta una sèrie de DLLs pròpies de Windows, i permet fer funcionar moltíssims programes, però a vegades necessita algunes DLL extres (també estàndards de Windows). En el cas de PSpice, necessita la “dcom98”. Per baixar DLL estàndard no incloses a Wine, hi ha el Winetricks. Per a baixar el Winetricks i instal·lar la DLL necessària, hem d’executar les comandes següents des d’un terminal:

wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
chmod 777 winetricks
./winetricks dcom98

Ara, ens hem de baixar el PSpice. Podem trobar la versió gratuïta per a estudiants del PSpice 9.1 a Softonic. Un cop descarregat, el millor és que deseu el fitxer a la carpeta que Wine detecta com a C:. Podeu trobar aquesta carpeta des del menú “Aplicacions>Wine>Navegueu per la carpeta C:”. Quan el tingueu allà, feu doble clic sobre el fitxer, i us descomprimirà el seu contingut sobre la carpeta c:windwostemp del Wine. Aneu a aquesta carpeta, i feu doble clic sobre el fitxer “Setup.exe”, que ja és la instal·lació del PSpice en sí. Aneu acceptant totes les pantalles. De les opcions d’instal·lació predeterminades, només en cal canviar una. Quan pregunta quin editor d’esquemes voleu utilitzar, només hi ha marcat el “Capture”, i heu de marcar també el “Schematics”.

Un cop instal·lat, només falta una cosa. Hi ha un fitxer .ini de configuració que en la instal·lació amb Wine no queda bé. Us hem deixat a l’apartat de Projectes de GNULinux.cat el fitxer PSPICEEV.ini correcte. Només cal que us el baixeu i el deseu al directori c:windows del Wine (més amunt hem explicat com arribar a aquest directori). A més, hi ha un problema amb el PSpice amb Wine. No sé el motiu, però de tant en tant es perd la configuració, i cal tornar a copiar aquest fitxer de configuració al directori correcte, o sigui que deseu-vos aquest fitxer PSPICEEV.ini per tornar-lo a copiar quan ho necessiteu.

Un cop fet tot això, podreu executar el PSpice en el vostre sistema GNU/Linux des del menú “Aplicacions>Wine>Programs>Pspice Student>Schematics”.

PSpice executant-se en Ubuntu

PSpice executant-se en Ubuntu

Però també hi ha altres opcions natives de GNU/Linux per a poder realitzar simulacions de circuits. Us les explicaré un altre dia… 🙂

3 comments

  • zytum on 19 d'abril de 2010 at 18:42

  Reply

  Això es bó
  Fa uns dies hem vaig instal·lar un programa per al meu pingüinet, però apart de vindre en anglés (encara que l’entenc força- ja se sap com ensenyen avui dia als instituts i els estudiants tampoc posavem de la nostra part-) no podia fer el circuit, només podia col·locar els components.
  El programa ja ve en la llista de programes a instal·lar del Karmik, ara no m’en recordo del nom i no ho puc mirar, ja que per qüestions de fora major estic utilitzant un ordinador amb el virus xp (per sort no es meu…)

  • oriolsbd on 19 d'abril de 2010 at 19:01

  Reply

  Zytum, quan vaig buscar alternatives a Linux per al PSpice, vaig provar molts programes. Algun et prometia meravelles, però al final amb ells no podies fer res (recordo amargament el ngspice, junt amb tota la suite GEDA i algun altre més) i amb alguns, podies fer algun petit tipus d’anàlisi i poc més (Oregano).

  Al final, vaig trobar una petita meravella, que em donava fins i tot moltes més possibilitats que el propi PSpice, i que a més encara està en ple desenvolupament, o sigui que va millorant. És el programa del que us volia parlar d’aquí a poc. Per si el vols anar provant, es diu Qucs, està disponible a través de repositoris oficials i està traduït gairebé tot al català. Intentaré escriure sobre ell aquesta mateixa setmana i, ja de pas, faré un petit tutorial sobre com utilitzar-lo.

  Salut!

  • Zytum on 19 d'abril de 2010 at 20:10

  Reply

  Ok, molt bé. El programa que deia jo es diu simplement electric, i just després d’haver escrit l’altre comentari he anat cap a la meva torre i li he posat el geda, trobo que va millor que no pas l’electric, pero no m’acaba de convèncer.
  Encara que no sé per que m’insta?lo aquestes coses si ja no les he de fer servir… tot i que anomenar programes d’aquestos i provar a vore que tal va bé, com els pneusim, hidrosim, i un de carregues de vigues que es feia servir a l’institut, en la seva versió nyu haurien d’existir (cosa que desconec)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.