El teu blog de Linux en català

Tribler, l'evolució dels clients Bittorrent

Sembla clar que la xarxa Bittorrent ha d’evolucionar d’una o altra manera degut a les accions en contra que s’estan duent a terme contra pàgines com The Pirate Bay, Mininova o moltes altres. Aquestes pàgines actuen com a centralitzadores de fitxers bittorrent i els usuaris acudeixen a elles per cercar i baixar els fitxers .torrent. El problema en aquest cas és la centralització.

Tribler és un programa que tracta d’evitar eixa centralització. És un cercador que no depèn d’un lloc en concret, sinó de molts. Gràcies a això, sempre tindrem diferents fonts des de les quals trobar els fitxers .torrent i baixar-los. Podríem dir que és l’aMule de la xarxa bittorrent.

Inclou característiques interessants com el SwarmRank i BarterCast: el primer permet fer un rànquing dels torrents per saber-ne la fiabilitat i el segon un rànquing d’usuaris. Els millors torrents i usuaris són els que primer apareixeran a la llista de cerca. Tenint en compte que els serveis tipus megaupload i rapidshare (que aviat alçaran (=desaran) les IP’s dels usuaris que baixen fitxers des d’allà) probablement acabaran sent de pagament tipus napster o semblants, probablement més val continuar impulsant les xarxes P2P. Això sí, un tema important a treballar en aquest tipus de xarxes és l’anonimat de l’usuari.

Aquest client té versions per a Windows, MacOSX i GNU/Linux i funciona amb una interfície prou atractiva (i en un anglès perfecte :P). Per a linux existeixen paquets debs per a Ubuntu (què estrany!) i també el codi font que el podem compilar nosaltres mateixos.

Interfície gràfica del Tribler a GNU/Linux

  • zoraks on 9 d'abril de 2010 at 14:18

  Reply

  Potser t’interessa en aquest aspecte tambe http://www.foofind.com

  Es un buscador de fitxers, com google però nomes per fitxers i la gracia esta en que no emagatzema res, nomes indexa fitxers i també és codi lliure. Ho vai veure per microsiervos, no se que tal va però sembla un bon model.

 1. Reply

  En tot cas el problema seria la descentralització i la nula indexació-centralitzada, és a dir que els torrents estàn repartits per milers de webs i trackers.

  El tribler centralitza.

  Aquest programa té els punts per ser el programa de l’any, que cracks.

  • oriolsbd on 9 d'abril de 2010 at 15:14

  Reply

  Estic d’acord amb Feranovsky. Fa molt bona pinta!!!! 🙂

  • gca on 23 d'abril de 2010 at 11:01

  Reply

  Ferranovsky, de fet és tot el contrari, Tribler descentralitza la informació: els trackers i webs de distribució de fitxers .torrent tradicionals són un element centralitzat que representa un punt crític (en termes de fallades i escalabilitat).

  El que fa Tribler és crear una nova swarm entre TOTS els usuaris de Tribler, que llavors poden cercar i intercambiar fitxers .torrent directament entre ells. Això es fa amb un nou protocol que es diu BuddyCast, afegit al BitTorrent de tota la vida.

  A part de tot això, Tribler intenta aportar una vessant social a BT, ja que creuen que els sistemes de reputació són la millor manera de fer just l’intercanvi de recursos.

  Si us interessa el tema, la web del projecte és força completa i presenten de forma pública tots els desenvolupaments i coneixements generats de forma ordenada: http://www.tribler.org/trac/wiki/TitleIndex

  A tot això, jo porto 3 mesos treballant en el meu projecte final de carrera al TU Delft amb el grup de Tribler i el projecte és molt interessant 🙂 Malgrat tot també té parts fosques, sobretot la seva dependència de Python i l’ús elevat de recursos.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.