El teu blog de Linux en català

Què ens porta GNOME 2.30

Fa un parell de dies es va publicar la versió final de GNOME 2.30. L’entorn d’escriptori, com sempre, no mostra canvis radicals ni noves super-funcionalitats, sinó que continua en la línia de l’estabilitat i les coses fetes amb cura per tal que funcionen a la perfecció. Aquesta versió de GNOME serà amb tota probabilitat l’última que veurem sense el GNOME Shell (o GNOME «Closca» com li agrada dir a un amic…).

A partir de la versió que es publicarà en principi el 27 d’octubre, GNOME Shell serà l’entorn per defecte (tot i que es podrà tornar a l’escriptori normal). Sembla que la transició no serà tan moguda com ho va ser la del KDE: GNOME 3.0 no aportarà en realitat grans canvis, excepte la Shell i algunes eines que faran el treball d’escriptori més fàcil. He de dir, però, que jo encara no li veig la utilitat a això: GNOME Shell no em diu res. Ja veurem com evoluciona en els propers 6 mesos.

Ara toca centrar-se en les novetats que GNOME 2.30 ens porta:

 • Nautilus / Definitvament s’ha simplificat la interfície i ara no trobarem text sota els botons per defecte. Per altra part, l’extra-pane (la vista partida) ens permetrà ara mostrar diferents vistes a una i altra finestra. Continue pensant que la divisió a Dolphin és prou més fina.
 • Empathy / A més de la possibilitat d’afegir el compte de Facebook o IRC, s’ha implementat la possibilitat d’enviar fitxers només arrossegant-los a la finestra de conversació. Una gran millora.
 • Evince / S’ha millorat l’apartat d’impressió: ara tindrem més opcions per a la impressió del document final (això és una de les coses en que falla GNU/Linux).
 • Epiphany / Aquest navegador obté una gran millora: la implementació de html5ube permetrà veure vídeos del youtube sense la necessitat de Flash.
 • Suport per a iPod, iPodTouch i iPhone / La biblioteca libmobiledevice permetrà gestionar les aplicacions instal·lades, recuperar la llibreta d’adreces, calendaris, notes i favorits, així com sincronitzar música i vídeo.

Com veieu, són millores petites però prou útils. Podeu veure’n més a l’anunci oficial. GNOME 2.30 ja es troba a les versions en desenvolupament d’Ubuntu, Fedora i OpenSUSE (a més d’altres distros). Quant al GNOME Shell, el desenvolupament continua i una de les coses més interessants que ja s’han afegit és el registre d’activitat. El que fa és mantindre un registre cronològic de tots els fitxers utilitzats i permet etiquetar i establir relacions entre grups de fitxers. El registre d’activitat del GNOME és la interfície gràfica del Zeitgeist, el motor que registra tota l’activitat de l’escriptori i que permet etiquetar i marcar elements com a preferits.

http://library.gnome.org/misc/release-notes/2.30/figures/rnlookingforward.shell.png.ca

Interfície del GNOME Shell a la 2.30

1 comment

  • Ruig on 2 d'abril de 2010 at 18:39

  Reply

  A veure com ho fan millorar… A mi d’entrada el rumb amb el Gnome Shell em té una mica fred. No acabo de veure-ho, tot i que tampoc m’he preocupat de mirar un vídeo del funcionament ni provar-lo.

  No sé què en pensarà la resta… Però a mi de moment no m’acaba d’entrar del tot bé. Tant de bo amb la versió final hagi de canviar d’opinió.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.