El teu blog de Linux en català

Lemon, un TPV (terminal punt de venda) fàcil i intuïtiu

A la feina de la meua germana estan buscant la millor opció per a implementar un TPV. La qüestió és bàsicament que no volen gastar-se diners en pagar llicències per programes TPV que fa poden fer el mateix que qualsevol programa lliure. Vaig estar buscant programes d’aquest estil per a GNU/Linux i vaig trobar-ne uns quants, els que més cal destacar:

FacturLinex, tot i que és fàcil d’instal·lar, m’ha estat impossible configurar el tema de la base de dades. No entenc ben bé per què, però tot i que les dades eren correctes, no es connectava i per tant no funcionava. L’OpenBravo POS és el més complet, però està fet amb java i consumeix massa recursos (el ordinador és un pentium III amb 256mb de ram). I sembla que LemonPOS és la solució, ací teniu una captura:

Administrador Squeeze de LemonPOS

Instal·lació

Tots els programes de TPV necessitaran una connexió amb una base de dades. Per tant, caldrà tindre instal·lat en aquest cas MySQL. Per veure com instal·lar la base de dades, podeu visitar aquest article on s’explica com instal·lar-ho tot. Realment és senzill, només heu d’executar la següent ordre i durant la instal·lació establir la contrasenya de l’usuari root de mysql i triar apache o lighttpd (millor el primer):

sudo apt-get install apache2 php5-mysql libapache2-mod-php5 mysql-server phpmyadmin

Un cop instal·lat mysql, podrem procedir amb la instal·lació de lemonpos. Probablement el trobareu als repositoris de les vostres distros. Heu de cercar per la cadena «lemonpos». Tot i així, existeixen paquets per a OpenSUSE, Madrinva i Arch. A Ubuntu:

sudo apt-get install lemonpos

Amb lemonpos i mysql instal·lats, queda un altre pas: carregar la base de dades. Per fer això, heu d’obtindre el fitxer que es troba al paquet font del programa (al directori database_resources). Jo l’he extret i l’he penjat al meu DropBox per què el descarregueu directament des d’ací. El fitxer es diu lemon_mysql.sql. El baixeu i el deixeu al vostre home (o allà on vulgueu). I executeu des d’un terminal des del mateix directori on es troba el fitxer la següent ordre:

cat lemon_mysql.sql | mysql -u root -p

Amb això ja haureu finalitzat la instal·lació.

Primers passos amb LemonPOS

LemonPOS consta de dues interfícies: una que es coneix com a Squeeze i des de la qual es gestionen els productes que es venen, els venedors,els clients, les categories, gràfiques de venda, etc. Després tenim la interfície de venda, Lemon, que en iniciar-se ens demana el nom d’usuari i contrasenya del venedor (per defecte admin i contrasenya linux) i que ocupa tota la pantalla un cop iniciada.

Tenint això clar, el primer pas seria crear els productes que es vendran i les seues categories. Vos recomane crear un parell de productes des de l’Squeeze i seguidament anar a la interfície Lemon per tal de veure com seria el procés de venda. És realment senzill i ho podreu comprovar per vosaltres mateixos.

L’últim que quedaria ara seria configurar la impressora. En aquest cas no he pogut aconseguir fer-la funcionar a la botiga de la meua germana (gran problema, per cert). La qüestió és que tenen una impressora per a la qual no existeixen controladors per a GNU/Linux i a la xarxa no he trobat cap informació excepte gent dient que li funcionava. Per tant:

Si mai decidiu muntar un TPV amb un sistema GNU/Linux, assegureu-vos que el maquinari extern (lector i impressora) tenen controladors per a GNU/Linux. Si no, la tasca podria ser gairebé impossible.

Més informació a:

  • Eloi on 1 d'abril de 2010 at 12:02

  Reply

  Potser et pot interessar http://www.rafamartin.info/ crec que treballa amb pantalles tactils punts d’informació i TPVs.

  • txeik on 4 d'abril de 2010 at 12:10

  Reply

  Un que m’encanta es Bulmagés
  http://es.wikipedia.org/wiki/BulmaGés
  Es va incorporar als paquets de Debian i Ubuntu.

  • Hande on 23 d'abril de 2010 at 20:18

  Reply

  Jo he treballat molt amb openbravoPOS perquè és prou flexible (java), però sobretot per una interfície bastant millor que altres programes de la “competència”.

  Per al meu gust està molt per sobre fins i tot d’altres opcions “comercials” no obertes.

  • Joan Manel Marín on 28 de juliol de 2010 at 17:12

  Reply

  Hola Pau :
  Gracies, per endevant, per la teva informaciò per què just estava provant l’OpenbravoPOS i estava experimentan alguns problemes, com ara que despres d’instalat i haver-lo fet anar al dia següent ha desapargut de l’ordinador ( ? )
  respecte al Lemon, he seguit ( crec ) tots els pasos que proposes, copiant i enganxant les ordres, i he pogut obrir el programa pero no veig a on està lo del Squeeze. Si l’intento re-instalar des de Synaptic, hem diu que el Lemon ja l’ha instalat . Val a dir que tinc instalat, l?ubuntu 10.4 LTS i l’escriptori es el Gnome. Pot ser aquest el problema ? Tens alguna idea que m’ajudi ?

  Salut

  Joan Manel

   • Pau on 28 de juliol de 2010 at 17:25
   • Author

   Reply

   Hola Joan Manel,

   En principi l’squeeze has de trobar-lo també a Aplicacions » Oficina. S’instal·len conjuntament ja que l’un no pot anar sense l’altre. Si no t’apareix, prova a executar-lo des d’un terminal amb «squeeze».

   Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.