El teu blog de Linux en català

Jornada Connecta'l al valencià a la UPV

Ahir se celebrava la jornada Connecta’l al valencià a la Universitat Politècnica de València. La Gema Ramírez, com a representant d’Apertium i jo, com a representant de Softcatalà, vam haver de fer xarrades sobre el nostre projecte. Allà vaig parlar bàsicament de Softvalencià i vaig voler explicar la importància que té el fet de navegar identificant-nos en la nostra llengua.

Per descomptat, no vaig poder evitar de parlar de Lliurex, que fa servir un codi d’identificació conegut com a «qcv», totalment secessionista ja que es considera una cosa que no té res a vore amb el català. També vaig mostrar la meua preocupació respecte al que passarà amb el Windows en valencià, que es va anunciar no fa molt arran de l’acord entre la Generalitat Valenciana i Microsoft per tal de crear un centre d’investigació a Torrevella.

Un altre cas important i preocupant és l’OpenOffice.org. Recentment la Generalitat ha aconseguit ficar la seua traducció amb codi es_VA al Pootle. He d’admetre que em fa vergonya, vergonya de la dolenta. No entenc com els de Sun (o el que siguen ara) han pogut acceptar això. És clar: diners. Però els diners no poden anar en contra de certes coses.

En fi. Per acabar vull des d’ací vull agrair la tasca que es fa des de les universitats valencianes: realment tenim a gent molt conscienciada treballant per la nostra llengua. I també expressar la meua admiració per la feina que fa la gent d’Apertium: un grup de gent que ha muntat una empresa solvent i d’èxit al voltant d’un projecte lliure. I són d’Alacant!.

Presentació de Softvalencià a la UPV

  • jordis on 26 de març de 2010 at 15:24

  Reply

  Molt bona feina Pau!

  • Eiximenis on 26 de març de 2010 at 15:32

  Reply

  Iee que jo no vaig poder anar perquè tenia molta feina, quan torneu a fer una xarrada així?

  • Pau on 26 de març de 2010 at 16:12

  Reply

  Doncs en farem una altra a Alacant el 9 de maig. Avisaré amb antelació…

 1. Reply

  Sincerament em sembla que això d’inventar-se codis d’idioma enlloc de fer el que estem fent nosaltres d’intentar atacar l’arrel del problema per tal que tothom accepti ca@valencia no millora res, a mi em sembla que això només pot acabar perjudicant la llengua, adoptant diversos codis d’idioma diferents entre ells i sense cap tipus de coherència.

  • Pau on 27 de març de 2010 at 01:39

  Reply

  Ahá, si és que això és el que estan fent els del Lliurex, carregant-se la unitat de la llengua des de dins.

  • alioth on 30 de març de 2010 at 14:01

  Reply

  Hola, doncs a banda dels diners com diu Pau, esta el tema polític i crec que aquest es el principal problema de la llengua, que uns volen dir-li català, els altres Valencià i uns altres, la llengua de “ses illes”, però ningú s’aclareix i es fica d’acord quan realment tots parlem la mateixa llengua i a més a més s’entenem, i no cal anar molt lluny quan pobles Valencians que estan a la mateixa comarca i, a molts pocs kilòmetres de distancia, parlen un dialecte diferent, a mi el que hem fa ” vergonya de la dolenta”, es trobar-me amb aquests posts, ja que criticar es molt bonic i molt fàcil, però ens deixem de banda la part tècnica, la part que les administracions publiques siga pel motiu que siga (econòmic, polític, educatiu …) han decidit fer distribucions basades amb GNU/Linux com per exemple LliureX, Linkat, MaX, LineX, GuadalineX…. que han fet que el programari lliure arribe a les escoles, que els estudiants de primària, secundaria i cicles coneguen un sistema operatiu multi-usuari que funciona i a més a més es lliure, poden modificar-lo, i poden aprendre més que treballant amb un sistema window$, pense que això es el que hi ha que recolzar, encara i tot que cadascú es lliure de tindre la seua pròpia opinió, però hi ha que cooperar amb el programari lliure, i esta clar que alguns/algunes defensen la seua llengua a vida o mort, però com he comentat abans als pobles de valencià cadascú te el seu propi dialecte, i a la capital Valenciana, Qui parlà el valencià???

Deixa un comentari

Your email address will not be published.