El teu blog de Linux en català

Es presenta la iniciativa Softvalencià

Aquests dies no he pogut escriure articles ja que he estat engrescat amb la iniciativa Softvalencià. Per als escèptics: sí, això és una iniciativa blavera en la que he estat treballant per trencar la unitat de la llengua catalana. Com ja sabeu, sóc ben reconegut en el món blaver, conjuntament amb altres membres de la comunitat catalano-blavera.

Bé, però parlem seriosament. La iniciativa Softvalencià no és ni més ni menys que una campanya de promoció del programari en català (preferiblement en variant valenciana) al País Valencià. Com ja sabreu (perquè ho he comentat més d’un cop al bloc), des de fa temps s’ha estat treballant en crear adaptacions valencianes de totes les traduccions catalanes en variant general. Aquesta tasca requereix una feina mínima gràcies a una eina d’adaptació automàtica en la que s’ha treballat durant molt de temps.

Existeixen moltes raons per les quals s’ha fet aquesta tasca, però crec que és millor que, si esteu interessats, vos llegiu les preguntes més freqüents que hem redactat. Personalment entenc que aquesta iniciativa pot provocar que molta gent la veja amb mals ulls, però també crec que és necessària per promoure l’ús del programari en la nostra llengua al País Valencià on gairebé és nul.

A Softvalencià es podrà trobar:

 • Traductor de valencià a anglès, francès, portuguès i castellà (i viceversa) – això és una novetat molt interessant que donarà peu a nous projectes a Softcatalà
 • Corrector de valencià
 • I programari en variant valenciana que anirem afegint

http://www.softvalencia.org/wp-content/themes/vesper/images/logo_sv.png

  • Xavi on 23 de març de 2010 at 11:29

  Reply

  Felicitats per la posada en marxa d’aquest nou projecte!

  Tot el que sigui obrir portes a l’ús de programari en la llengua o variants de la llengua amb que l’usuari es senti més comode són ben rebudes.

  Crec que heu fet una molt bona feina, ja que el lloc web fa patxoca. Per cert, a mi no m’ha provocat gens 🙂 de fet, crec que és una molt bona iniciativa per promoure les diferents llengües de l’estat.

  Salut i ens llegim pel màster 😉

  • Aljullu on 23 de març de 2010 at 13:32

  Reply

  Endavant amb la iniciativa. I això dels traductors, a veure quan ho afegim a Softcatalà! 😉

  • Pau on 23 de març de 2010 at 13:55

  Reply

  Sí, de fet Softvalencià actua com a plataforma de proves. Estem preparant una iniciativa molt i molt interessant relacionada amb el traductor.

  • Ecron on 23 de març de 2010 at 14:24

  Reply

  Be, doncs a mi no m’acaba d’agradar la idea. Més que res perquè la idea de que el valencià es una llengua em pareix ridícula (tot i que soc d’Alacant). Com a molt reconec que el valencià, la meua llengua, es una variant del català, però a banda de les diferències en la pronunciació, en certes paraules i en certes terminacions verbals, son el mateix.

  Per altra banda, veig amb bons ulls el projecte si està enfocat a promoure l’us de programari en valencià a la Comunitat Valenciana, ja que pareix que tot el que porte la paraula “Català” o “Catalunya” fa que la gent de la Comunitat pose mala cara (no tots, però sí la gran majoria).

  Eixa es la meua opinió, Pau, i espere no molestar a ningú amb ella. Sort amb el projecte 😉

  • Pau on 23 de març de 2010 at 16:31

  Reply

  Ecron, jo també sóc d’Alacant (de Sant Joan poble) i entenc perfectament el tema del rebuig al nom “català”. Bàsicament eixa és la raó per la qual la campanya és “softvalencià” i no “softcatalà”. De totes maneres, Softcatalà és una campanya i una pàgina web, no és res més en realitat.

  A més, fotrem bé els blaveros que tenen la pàgina softwarevalencia… mwhahahahahha

 1. Reply

  Sort amb la iniciativa Pau.
  He de dir que jo tampoc estava massa d’acord amb aquesta iniciativa però ben explicada s’enten perfectament el motiu d’aquesta.
  Per tant, espere que la inicitiva tinga l’èxit que es mereix.
  A veure si així, els valencians despertem d’aquesta narcolepsi que ens acompanya i reivindiquem la nostra identitat lingüísitica (i no precisament davant del català).
  Salut.

  • Ecron on 23 de març de 2010 at 20:05

  Reply

  Redeu!! Acabe de pegar-li una ullada a la pàgina web eixa del “softwarevalencia”… xDDDDDD

  Quina vergonya, mare de deu! Em fan mal els ulls de les pataes que li estan pegant al valencià… Mira que ens han ensenyat a classe que l’article “lo” no existeix al valencià… Be, doncs no es tallen gens ni miqueta! Un extarce textual:
  “… Este software no només te permet escriure partitures, sino també escoltar lo que acabes d’escriure…”

  Pegueu-li una ullada a açò: http://www.youtube.com/watch?v=NPVuNMry_fE

  😉

  • Pau on 23 de març de 2010 at 20:50

  Reply

  Sí, conec tot això. I eixa és una de les raons de la creació de Sofvalencià…

  • Didac on 23 de març de 2010 at 21:46

  Reply

  Enhorabona Pau, jo al principi m’havia se m’havia fet rar, però després reflexionant i llegint… en definitiva, que molta sort i endavant!

  • jordi on 23 de març de 2010 at 22:39

  Reply

  Bé….continue pensant que una variant d’Ubuntu en andalús no li trobaria sentit, i en manxec tampoc …….
  però tenint en compte la guerra contra tot el que sone a català……bé, sort en el projecte!!

  • Ecron on 24 de març de 2010 at 00:29

  Reply

  El meu ultim comentari sobre el tema: Jo posaria un enllaç prou visible al lloc web de Softcatalà (just damunt de “Planeta”, per exemple) per tal de que els usuaris puguen accedir a programari en català si volen.

  😉 M’agrada el disseny, més que el de Sofcatalà 😛

  • Pau on 24 de març de 2010 at 01:04

  Reply

  Probablement farem el que dius. Encara s’han d’anar fent retocs a la web. Però calia presentar-la JA per dues raons:

  1. El dijous tenim una xarrada de presentació
  2. Microsoft traurà ara una versió del Windows en valencià i hem d’intentar que seguisca el més possible la guia d’estil de Softcatalà i a ser possible la guia d’estil de les traduccions valencianes que hi proposem.

  • Hermes on 24 de març de 2010 at 02:44

  Reply

  Ben fet, Pau.
  El meu pare era de Mô – Maò – i m’agraden totes les variants de nostra llengua.
  A Lleida i Girona usen dues variant molt distintes però, si hi ha bona voluntat ens entenem i xalem tots plegats.

  • Marc on 24 de març de 2010 at 10:05

  Reply

  Ànim a tota la gent de Softvalencià! Sóc valencià i sé molt bé que aquestes coses fan falta i que es fan des del vell eslògan de “valencià és la nostra manera d’anomenar el català”. I el cas és que funcionen, és a dir, diguem-li com siga però gastem la llengua! A més, com bé heu dit no podem deixar el “valencià” en mans dels espanyolistes (dits sovint blaveros).
  Salut!

  • Pau on 24 de març de 2010 at 11:37

  Reply

  Gràcies Marc!

  • Josep on 24 de març de 2010 at 13:23

  Reply

  Enhorabona per la iniciativa. És una bona estratègia per incrementar la presència social de la llengua. Com ja s’ha dit més amunt, no importa com se li diga a la llengua, importa que es parle. I deixant de banda la qüestió del nom, utilitzar programari en varietat valenciana farà que molta gent que fins ara no se sentia còmoda a la varietat del principat s’hi sume (entre ells la Generalitat Valenciana mateixa, que ja ha anunciat una versió del Windows en valencià!!). Tota pedra fa paret.

 2. Reply

  Val i jo encara no he implementat arrencar la Chakra en Valencià, ja em pots tirar de les orelles…..

  • Pau on 26 de març de 2010 at 08:13

  Reply

  Hehe, no és cap problema. Pensa que la pàgina l’anem actualitzant. Però no dubtes que quan estiga ho posarem!. Ni tan sols Ubuntu ens permet posar-lo en valencià realment de forma fàcil.

  Al servidor de Softcatalà podrem penjar probablement una versió de Chakra que estiga en anglès/català/català(valencià) (be, la qüestió és que com a mínim incloguera el català i tal…).

  La veritat és que he estat molt enfeinat aquests dos mesos i no he pogut donar-te la vara, tot i que tu també ho has estat 🙂

 3. Reply

  Contràriament als recels que he llegit que desperta la iniciativa des de València mateix, com ja he explicat en la nota de premsa de Softcatalà (http://www.softcatala.org/es_presenta_la_iniciativa_softvalencia#comments) i tot i ser barceloní, degut a les meves experiències, crec que és una proposta que es feia necessària.

  Ànims!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.