El teu blog de Linux en català

Ús de GNU/Linux segons la darrera enquesta d'usuaris d'Internet

Aquest mateix matí he llegit a FirefoxCAT que s’havien publicat els resultats de la darrera enquesta d’usuaris d’Internet a l’Estat Espanyol de l’AIMC. Allà han fet una anàlisi sobre les estadístiques d’ús del Firefox que no desvetllaré (aneu i esbrineu-ho per vosaltres mateixos…).

L’enquesta d’usuaris d’Internet també inclou estadístiques de sistemes operatius, així que he anat directament a comprovar quins han estat aquests resultats i presentar-vos-los tot comparant-los amb les dades de l’any passat de les quals ja vam parlar. Aquests han estat els resultats:

Taula d'ús de sistemes operatius segons l'enquesta de l'AIMC (2009-2010)

Gràfica d'ús de sistemes operatius segons l'AIMC 2010

El primer que hem de comentar és que les estadístiques d’ús de GNU/Linux són superiors a les mitjanes que trobem a l’W3Counter, on l’ús de GNU/Linux es troba a l’1,55% (tot i que aquesta dada és global) o les de l’StatCounter, que li dona a GNU/Linux a nivell de «Spain» un 1,66% (a nivell global dóna un 0,7%).

Ha passat un any des que es publicara Windows 7 i sembla que l’acceptació serà millor que la de Windows Vista, que ha estat incapaç de reemplaçar Windows XP. MacOSX continua creixent de forma molt important i en un any puja un 1,20% fins al 4,10% total.

GNU/Linux és la gran sorpresa, però. Pujar un 0,7% en un any és una gran fita, per no parlar del fet que passar una barrera psicològica com és la del 3% representa mostrar certa presència (així ho consideren al parlament de Catalunya, però no al del País Valencià). És interessant veure que a l’Estat Espanyol l’ús de GNU/Linux és major que a la resta. Tant de bo poguérem conèixer les dades filtrades per als Països Catalans. També em semblaria seria interessant conèixer les dades filtrades segons Extremadura.

En definitiva, és impressionant comprovar com GNU/Linux puja tant sense tindre els mitjans que tenen Windows o MacOSX. Penseu que en general linux requereix que els usuaris l’instal·len, ja que poques botigues venen ordinadors amb gnu/linux preinstal·lat. Un 0,7% no és gens menyspreable!

  • Xavier on 15 de març de 2010 at 10:03

  Reply

  Una estimació de les dades per un altre canal, i desglossades per regions, es pot trobar a una comunicació presentada a les darreres jornades de programari lliure: http://www.jornadespl.org/biblioteca/viii-jornades/comunicacions/impacte-del-programari-lliure-gnu-linux-a-catalunya-quants-fan-que

  • Jordi on 15 de març de 2010 at 14:29

  Reply

  Em sembla que seria més correcte calcular els canvis percentuals d’acord relativament en cada SO. Així, per a Linux, el pas del 2.30% al 3.00% implica un augment del 30.4% (si no m’he equivocat amb el càlcul).

  • Aljullu on 15 de març de 2010 at 16:49

  Reply

  Ostres Pau, quines taules més maques, com t’ho curres! 😉

  Les dades són força bones, tot i això GNU/Linux puja molt lentament i segons alguns comptadors fins i tot baixa… cal un revulsiu!

  • Pau on 15 de març de 2010 at 17:04

  Reply

  Gràcies per l’apunt, Jordi. Sí que ho hauria d’haver fet així, però no ho he pensat i la veritat és que m’haguera agradat haver treballat una mica més l’article. Per a un proper article semblant ja ho faré.

  Salut!

  Pau

  • Daerun on 15 de març de 2010 at 18:01

  Reply

  Jo vaig participar en aquesta enquesta i la veritat és que alguns resultats em sorprenen, com ara segons quines franjes d’edat. I també val a dir que el llistat de les webs més mencionades, en la meva opinió desmitifica una mica Internet, en el sentit que de vegades la pintem com un medi alternatiu, però l’us que en fan els enquestats és per consultar els mateixos continguts que ens ofereix la televisó.

 1. Reply

  Espectacular.
  Sí, cal tenir en compte el que diu Jordi; jo tampoc no m’he pres la molèstia de comprovar si és un 30% o un 20% o un 25%, però, bé, està clar que és moltíssim, tenint en compte el que has dit a l’últim paràgraf.
  A poc a poc.

  • Pau on 15 de març de 2010 at 19:17

  Reply

  Bé, ara ja he posat les variacions com cal.

  • Ecron on 15 de març de 2010 at 20:53

  Reply

  Hauràs de corregir la taula de dades, ja que posa al total del 2009 la mateixa xifra que els usuaris de Windows XP…

  Poc a poc, la gent va obrint la ment 🙂

  • Ecron on 15 de març de 2010 at 20:56

  Reply

  Lamente el doble post.

  Seriosament, repassa be la taula perquè hi veig coses que no em quadren gens ni miqueta… :S

  • Pau on 15 de març de 2010 at 21:39

  Reply

  Ara. Les dades de 2009 estaven malament.

  • Pauet on 17 de març de 2010 at 01:53

  Reply

  Personalment no crec que la popularitat indiqui si una cosa es bona o no ho és ,però crec que és un avenç per una societat l’augment del us del programari lliure. bona noticia doncs.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.