El teu blog de Linux en català

GTick, un metrònom en el nostre ordinador

Gràcies a aquesta consulta del Jordi als fòrums de Cobert.cat, m’he assabentat de l’existència del programa GTick, que convertirà el nostre ordinador en un metrònom. L’he estat provant, i la veritat és que l’he trobat molt complet.

Logo del GTickGTick es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions, o sigui que el podreu instal·lar directament des del gestor de paquets que utilitzeu. En el cas d’Ubuntu, el podeu instal·lar directament des del Synaptic o, si us sentiu més còmodes treballant des de terminal, ho podeu fer executant la comanda següent:

sudo apt-get install gtick

Un cop instal·lat, podrem executar el programa des del menú “Aplicacions>So i vídeo>GTick”. L’aparença inicial del programa és molt senzilla, però en ella ja podrem escollir la velocitat del temps, el volum, i quin tipus de ritme volem portar (2/4, 3/4, 4/4, etc.). Si escollim l’opció “Uniforme”, no ens marcarà l’inici de cada compàs. Quan premem el botó “Inicia” el programa ens marcarà el ritme que li hàgim indicat.

Pantalla principal del GTick

Pantalla principal del GTick

Però el programa té moltes més opcions. A través del menú “View>Visual Tick” el GTick ens mostrarà gràficament en quin temps del compàs ens trobem, i el moviment del metrònom.

GTick amb metrònom visual

GTick amb metrònom visual

També és interessant l’opció “View>Profiles”, que ens permetrà desar una configuració concreta del metrònom per poder-la recuperar fàcilment més endavant. Per exemple, en la captura de pantalla posterior he gravat un perfil per a un ritme Adagio 8/4, un Moderato 4/4 i un Largheto 3/4. Per últim, a “View>Beat Table” podrem configurar quin (o quins) temps dintre del compàs volem que sigui el fort.

GTick amb totes les seves opcions

GTick amb totes les seves opcions

  • pol on 16 de març de 2010 at 16:27

  Reply

  Goita jo també el faig servir, juntament amb el Lingot per afinar. No recordo quin dels dos fa servir OSS i acapara la targeta de so… a tu no et passa?

  El lingot també està molt bé, et deixa tocar un pilot de coses, passa que hi ha un bug en un bucle i de tant en tant fa un segmentation fault per un error ben tonto. És l’únic inconvenient que hi he trobat.

  • frap on 16 de març de 2010 at 17:25

  Reply

  Jo també el faig servir, però per fer-ho abans haig de tancar el firefox :-p
  Suposo que és un problema amb la targeta de so però tampoc és una cosa greu :-p

  • oriolsbd on 16 de març de 2010 at 17:52

  Reply

  Pol, pel problema amb el lingot, fa poc ha sortit la versió 0.8 (amb Ubuntu ve la 7.4). El problema és que he vist que de moment no està previst posar-la ni a Ubuntu 10.04. He trobat un “.deb” precompilat per a Debian (http://http.us.debian.org/debian/pool/main/l/lingot/), però dóna uns problemes de dependències, i tot i que el deixa instal·lar, et deixa inservible el Synaptic fins que el tornes a desinstal·lar, o sigui que millor que no ho provis. Però aquest .deb per a Debian és possible que funcioni per a Ubuntu 10.04 (quan surti a l’abril), o sigui que quan actualitzis ho podries provar.

  Salut!

  • Jordi on 17 de març de 2010 at 08:38

  Reply

  Ei, Ostres no sé com sentir-me; un apunt gràcies als meus comentaris…
  Per cert, ja està tot “arreglat”. Si tinc el firefox engegat i executo el metrònom, no hem dóna la senyal correcta de so. Per el demés, també utilitzo Lingot, per afinar el baix i NoteEdit, o Nted, per veure i crear midis i així veure les partitures.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.