El teu blog de Linux en català

Gnome Nanny, control parental per a GNOME

He d’admetre que encara que no tinc fills, conforme passa el temps i aquest moment s’apropa més i més, no puc evitar pensar: què passarà quan el meu fill es clave a Internet i faça les seues cerques?. Bé, és clar que quan arribe eixe moment caldrà evitar certes coses (o no, això potser depèn de cada u). Gnome Nanny és un sistema de control parental que no només actua a nivell de navegació, sinó que també controla el temps que es dedica a navegar o xatejar.

Característiques

 • Es pot controlar fàcilment què estan fent els usuaris amb la computadora
 • Controlar el temps que l’usuari pot fer servir la navegació web, correu electrònic i missatgeria instantània
 • Podeu decidir quan de temps els voleu deixar al dia fer tot això
 • Podeu filtrar certes pàgines web (les que vulgueu) segons l’usuari
 • És molt senzill de fer servir

Instal·lació

Aquells qui tingueu Ubuntu podeu fer servir el següent ppa:

sudo add-apt-repository ppa:guadalinex-members/ppa

Per a altres distribucions, haureu de visitar la pàgina de baixades al web oficial. Un cop instal·lat el programa, el trobareu a Sistema > Administració > Parental control

Configuració

Un cop que obriu el programa, podreu comprendre que realment és molt fàcil de configurar: veureu quatre pestanyes enfocades a l’ús de l’ordinador, l’ús del navegador, l’ús del gestor del correu i a la missatgeria instantània. Per exemple, a la següent imatge, cada una de les barres et permet indicar, segons l’usuari, quines hores del dia voleu deixar-lo accedir a l’ordinador. Realment fàcil, no?.

http://projects.gnome.org/nanny/data/tour/nanny-session.png

Finestra principal del programa

Per altra part, si es vol controlar els llocs webs als quals s’hi pot accedir, és tan fàcil com anar a la pestanya de Web browser i després a enable web filtering per configurar-ho. A més, permet baixar llistes de llocs webs a filtrar des de la xarxa (així que ens fa la tasca més fàcil).

http://projects.gnome.org/nanny/data/tour/nanny-add-web-to-filter.png

Filtratge de llocs web

Limitacions

Tot  i que el programa complix satisfactòriament les tasques bàsiques, en alguns aspectes està mal enfocat: a l’hora de controlar el correu, controla l’ús de l’Evolution, el mateix a l’hora de la missatgeria instantània, on controla Pidgin. Per tant, si es fa servir un altre programa o simplement s’accedix des de la xarxa, llavors el programa no pot controlar-ho. El llistat d’aplicacions suportades és una mica limitat, però això ha de millorar.

Gnome Nanny sembla una eina molt útil en realitat. Com que permet diferents tipus de configuració, sempre podem triar no filtrar res, però controlar el temps que un usuari pot estar-se amb l’ordinador o simplement no controlar el temps i filtrar contingut i webs.

3 comments

 1. Reply

  Me l’apunto. Com a docent, puc tenir l’ocasió de recomanar-lo a alguns pares.

 2. Reply

  Ei! És genial! Moltes gràcies. Però prengueu nota d’aquesta esmena a la línia d’ordres: no és “respository” sinó “repository”, sense la ‘s’.

  sudo add-apt-repository ppa:guadalinex-members/ppa

  • Pau on 20 de febrer de 2010 at 14:57

  Reply

  Gràcies mestressa, ja ho he canviat 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.