El teu blog de Linux en català

Edició de fitxers RAW amb RawTherapee

A la darrera anotació vam veure com retocar fitxers RAW amb el Gimp. Avui veurem com fer-ho amb un programa especialment dissenyat per a aquest propòsit, el RawTherapee.

Logo del RawTherapee

Si bé amb l’Ufraw-Gimp teníem l’avantatge que podíem retocar aquest tipus de fitxers des del mateix programa que la resta d’imatges, i el programa era força complet, el RawTherapee ens presenta alguna opció extra, i el seu funcionament és més intuïtiu. Per a la instal·lació del RawTherapee, ens hem de configurar el repositori “apps” de GetDeb. Reviseu com fer-ho en aquesta anotació que vam escriure fa uns mesos. Un cop configurats, hem d’anar al Synaptic (“Sistema>Administració>Gestor de paquets Synaptic”) i, després de refrescar la informació dels paquets, instal·lar el paquet “rawtherapee”. Si ho preferiu, podeu fer-ho des d’un terminal:

sudo apt-get install rawtherapee

Podrem executar el programa des del menú “Aplicacions>Gràfics>RawTherapee”.

Pantalla principal del RawTherapee

Pantalla principal del RawTherapee

El primer que ens trobarem és que el programa està en anglès, i el català no es troba, en principi, entre els idiomes que podem escollir per a l’aplicació. Això es soluciona amb el Language pack del propi RawTherapee, on sí que hi ha l’idioma català. Per facilitar-vos la feina, hem pujat el fitxer d’idioma català a la secció de Projectes de GNULinux.cat (tot i que la traducció no sigui nostra, sinó d’algú amb inicials JMG). Per a instal·lar-lo, us heu de baixar aquest fitxer, obrir un terminal i, des del directori on l’hàgiu desat, executar la comanda següent:

sudo cp catala /usr/rawtherapee/languages/

Ara, des del RawTherapee, anem a “Preferences” (a la part inferior dreta de la pantalla) i seleccionem l’idioma català. Quan reiniciem el programa, tindrem els menús en català.

Per a començar a treballar amb el RawTherapee, tenim a la part inferior esquerra el navegador de carpetes, i a la inferior central, les imatges Raw que hi ha a la carpeta actual. Si n’obrim una, a la part dreta superior veurem el seu histograma, i a mà dreta de la pantalla hi ha totes les opcions de modificació que podem utilitzar.

Una opció molt útil és activar els indicadors de pèrdues en clars i foscos (els triangles de perill que hi ha a la part superior de la pantalla), de manera que ens avisarà clarament quan una part de la fotografia quedi sobreexposada o subexposada, respectivament.

Imatge amb part del cel sobreexposat (mostrat en negre)

Imatge amb part del cel sobreexposat (mostrat en negre)

Quins paràmetres de la fotografia podem retocar? Doncs moltíssims. L’exposició, l’enfocament, podem reduïr el soroll, augmentar el color de la fotografia (com ja havíem fet amb el Gimp), canviar el balanç de blancs, corregir possibles distorsions de la lent (per a fotografies molt properes, per exemple), i moltes altres modificacions.

Realment, he trobat que el programa és molt potent, i funciona molt bé. A més, ja estan treballant en la versió 3.0 (la versió actual és la 2.4.1), tot i que de moment només van per la primera alpha. Veurem com evoluciona el projecte.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.