El teu blog de Linux en català

Guanya espai a la pantalla del teu Netbook

Malgrat que el truc que explicarem en aquesta anotació serveix en qualsevol ordinador, està especialment indicat per a Netbooks on, degut a que la pantalla és molt petita, cada píxel que es guanya és un petit tresor. En aquest cas, guanyarem la franja de 24 píxels corresponent a la barra superior de Gnome, perquè farem que s’amagui automàticament quan no l’estiguem utilitzant.

Per a fer-ho, hem d’obrir l’editor de configuració del Gnome. Des d’un terminal, executem l’ordre següent:

gconf-editor

L’editor de configuració de Gnome, a través d’un entorn gràfic amb navegació per arbre, modificar el comportament de moltíssimes parts del Gnome, i de les aplicacions que tenim instal·lades. Des de l’arbre de navegació, seleccionem “apps>panel>toplevels>top_panel”. A mà dreta, veurem totes les característiques que podem modificar. En el nostre cas, hem d’activar l’opció “auto_hide”.

Editor de configuració de Gnome

Editor de configuració de Gnome

A partir d’ara, el panell superior de Gnome s’amagarà automàticament. Perquè se’ns mostri, només cal que hi apropem el cursor del ratolí.

Gràcies, Toni, per mostrar-me aquesta opció.

Edito: Aquestes instruccions que he escrit són idònies per a l’Ubuntu Netbook Remix (UNR). Per a la versió “normal” d’Ubuntu, es pot fer de forma molt més senzilla, tal i com indica el Kube en un dels comentaris a aquesta mateixa anotació.

  • KuBe on 2 de gener de 2010 at 15:30

  Reply

  No és tan complicat com ho pintes.
  Clic dret al quadre, propietats, i marques la casella d’oculta automàticament. I ja està, no cal anar al editor de configuració. L’editor només fa falta si per exemple t’interessa canviar els temps de resposta del quadre.

  • Joan on 2 de gener de 2010 at 15:52

  Reply

  Tal com han dit fer això és molt més senzill.
  El que pot ser interessant és canviar el temps de resposta o fer que el panell “desapareixi”, fent que estigui amagat sempre però sense eliminar-lo, ja que així pots tenir un dock com ara AWN sense haver de tenir obligatoriament un panell de GNOME.

  • oriolsbd on 2 de gener de 2010 at 17:34

  Reply

  Jo ho estava fent a Ubuntu Netbook Remix. En aquest, no es pot fer de la forma que ho indiqueu, perquè no hi ha cap zona “lliure” al panell de Gnome (la zona que sembla lliure realment és un gadget on s’integra la barra superior de les finestres).

  La veritat és que no m’havia fixat que en la versió “normal” d’Ubuntu sí que es podia. Ara ho modifico a l’anotació.

  Gràcies per la correcció. 🙂

  • KuBe on 2 de gener de 2010 at 18:00

  Reply

  En cas de quedar-te sense un espai on fer clic dret, pots desblocar el selector de finestres i moure’l. Així pots afegir estris i fer altres coses. Encara que reconec que això ja és una mica rebuscat. Si ens agrada toquetejar la barra sovint, un cop podem fer clic dret, a les preferències es pot triar que apareguin els botons d’ocultació, que sense fletxes no ocupen gaire, i permeten fer-hi clic dret com si fos quadre buit.

  De totes maneres és una mancança força bèstia de gnome, el no poder afegir estris si es té la barra plena.

  • Joan Carles Paz,... el iaie on 3 de gener de 2010 at 12:01

  Reply

  Hole, bon die !

  Amb KDE 4.2.2 també és força senzill:

  Primer cal “desbloquejar” els estris, tot pitjant amb el botó dret la “barra” del plafó. Després també amb el botó dret al plafó, triar “Arranjament del plafó”. I tot seguit, triar “Més paràmetres”. Finalment, al desplegable, escollir “oculta automàticament”.

  hi hi

  Salut !

Deixa un comentari

Your email address will not be published.