El teu blog de Linux en català

Gestor de fotografies Picasa

Picasa és un programa de Google que ens permet gestionar fàcilment les nostres fotografies, i fins i tot aplicar-hi certs retocs senzills.

Logo de Picasa

Per a instal·lar aquest programa, hem de configurar el repositori de desenvolupament de Google. Primer, ens hem de baixar al nostre ordinador la clau d’encriptació del repositori. Després, si estem utilitzant Ubuntu, cal anar al menú “Sistema>Administració>Fonts de programari”, seleccionar la pestanya “Altre programari” i afegir com a nou repositori la línia següent:

deb http://dl.google.com/linux/deb/ testing non-free

Un cop afegit el repositori, anem a la pestanya “Autenticació”, premem el botó “Importa un fitxer de clau…” i seleccionem la clau d’encriptació que ens hem baixat. Amb això tindrem configurat el repositori de Google. Si utilitzem una altra distribució de GNU/Linux, podem trobar les instruccions per a configurar-hi aquest repositori en aquest enllaç.

Ara ja ens podem instal·lar el Picasa. Ho podem fer directament a través del Synaptic (després de refrescar la informació dels repositoris), per mitjà del paquet “picasa”. Si ho preferim, ho podem fer també des d’un terminal, executant la comanda següent:

sudo apt-get install picasa

A partir d’aquest moment, tindrem el Picasa disponible a través del menú “Aplicacions>Gràfics>Picasa>Picasa”.

Pantalla principal del Picasa

Pantalla principal del Picasa

El primer que necessitem en Picasa és indicar en quins directoris tenim les nostres fotografies. Ho farem des del menú “Tools>Folder Manager”. A més, Picasa ens les va catalogant dins d’àlbums, per tenir-les ben ordenades.

Picasa, a més, va revisant si dins els directoris que hi indiquem hi ha modificacions, per tal de tenir sempre la nostra col·lecció de fotografies actualitzada. Com hem comentat abans, tot i que l’objectiu principal de Picasa és gestionar les nostres fotografies, també permet fer retocs fotogràfics molt bàsics. Ho podem fer fent doble clic sobre alguna de les fotografies, que ens la mostrarà en primer pla, i tindrem a mà esquerra un panell amb els tipus de retoc que podem fer.

Retocs disponibles amb Picasa

Retocs disponibles amb Picasa

A més, té altres funcions disponibles, com ara mostrar les fotografies en format presentació, fer un muntatge de tipus collage, mostrar només les fotografies que continguin cares o pujar les vostres fotografies al servei Picasa o al vostre bloc de Blogger (tots dos serveis són de Google, clar).

  • Ricard on 4 de gener de 2010 at 18:15

  Reply

  Hola Oriol,
  Fa un parell de dies que em vaig instal·lar el Picasa 3 des del gestor de paquets del Karmic, però em trobo que en algunes funcions, com la de crear pel·lícules, em diu “this feature is not supported for windows 2000”, tampoc puc fer funcionar l’opció de crear collages, més ben dit els visualitza però no els guarda correctament. Sembla ser que la versió que m’he instal·lat detecta el karmic com a windows 2000.
  La que ens proposes d’instal·lar-nos es la versió 3? tu tampoc pots crear vídeos ni guardar collages?

  • oriolsbd on 4 de gener de 2010 at 21:12

  Reply

  Hola, Ricard.

  Anem a pams. Si et diu que no pot executar aquestes opcions en Win2000, és perquè es pensa que el nostre sistema és un Win2000. 🙂 El Picasa no és un programa fet nativament per a Linux, sinó que s’executa a través de Wine. La seva instal·lació en Linux (a través de repositoris) ja porta implícita una versió de Wine. Per això el podem instal·lar sense tenir nosaltres Wine.

  Respecte de com fer-ho per executar aquestes opcions, caldria configurar el Wine que porta Picasa per tal que es “pensi” que el teu sistema és un Windows XP, però jo no he trobat la manera (per molt que canvïi a WinXP es segueix pensant que és Win2000). Potser s’haurien de baixar les DLL pròpies de Picasa per a XP, però crec que és complicar massa la cosa.

  Una altra opció és instal·lar sobre el Wine “normal” la versió de Picasa per a Windows. Jo ho he fet, i de moment sembla que funciona correctament. La creació de vídeos no va, però els collage sembla que sí. Per a fer-ho primer desinstal·la’t la versió actual de Picasa i instal·la’t el Wine (si no el tens ja). Després descarrega’t l’instal·lador de Picasa 3.1 per a Windows d’aquí (http://picasa.google.com). On el desis, fes-hi doble clic. A mi m’ha donat algun problema, i l’he hagut de desar al c: del Wine. La instal·lació m’ha donat algun missatge d’error, però després funciona bé. Podràs executar el Picasa des de “Aplicacions>Wine>Programs>Picasa3>Picasa3”.

  De tota manera, si realment no necessites aquestes dues opcions, crec que és liar massa la troca.

  Salut! 🙂

  • Ricard on 4 de gener de 2010 at 23:13

  Reply

  O sigui que determinats programes d’empreses superpunteres i que s’aprofiten tan com poden del codi obert, s’han d’executar gràcies a un wine que porten inserit, aquesta sí que és bona.
  Gràcies Oriol, però tens raó, per dues opcions addicionals no val la pena liar tant la troca.

  Salut!

  • oriolsbd on 5 de gener de 2010 at 17:54

  Reply

  Doncs sí. I més si tenim en compte que ells mateixos estan a punt de treure un Sistema Operatiu basat en Linux…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.