El teu blog de Linux en català

Swiftfox, un Firefox optimitzat

El Firefox és un gran navegador però, sobretot des de fa unes versions, el seu rendiment és millorable. Els desenvolupadors del projecte Swiftfox també van pensar el mateix, i des de ja fa força temps, posen a la nostra disposició el navegador Swiftfox. Bàsicament, és el mateix Firefox, però aplicant-li unes certes optimitzacions, que fan que s’executi més ràpid. Amb Swiftfox, per exemple, ens seguiran funcionant les extensions que tinguem instal·lades al Firefox. A més, quan hi ha una actualització del Firefox, al cap de pocs dies hi ha la corresponent del Swiftfox.

Logo del SwiftfoxEl Swiftfox no es troba en els repositoris oficials d’Ubuntu, però sí que en té uns de propis per a poder-lo instal·lar. Per a fer-ho, s’ha d’editar el fitxer sources.list per mitjà de la comanda següent:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Al final d’aquest fitxer, cal afegir la línia següent:

deb http://getswiftfox.com/builds/debian unstable non-free

Quan configurem aquest repositori, hem d’obrir el Synaptic. Primer, hem de refrescar la informació dels repositoris per mitjà del botó “Refresca”. Després, fem una cerca per nom de paquet “swiftfox”. Veurem que en troba uns quants. Això és degut a que el swiftfox ens proporciona diversos paquets, optimitzats i personalitzats segons el tipus de processador que tenim. Per exemple, en el meu ordinador, que és un AMD de 64 bits, però amb Ubuntu de 32 bits, he instal·lat el paquet “swiftfox-athlon64-32bits”, i en el meu netbook, que té un Intel Atom he instal·lat el “swiftfox-prescott”. Si voleu saber quin paquet heu d’instal·lar en el vostre ordinador, reviseu la llista completa de correspondències.

Un cop instal·lat, podem executar-lo des del menú “Aplicacions>Internet>Swiftfox”. No hi veureu gaire diferències respecte del Firefox. Fins i tot utilitzarà les extensions que hi teníem instal·lades. Les dues úniques coses que en principi no respecta són els paquets d’idioma i els diccionaris, però només cal tornar-los a instal·lar. A Softcatalà podeu trobar tant el paquet d’idioma català com el diccionari català.

El que sí tindreu és un navegador idèntic al Firefox, però que triga força menys en engegar, i que carrega les pàgines web molt més ràpid.

  • joanrc on 8 de desembre de 2009 at 10:46

  Reply

  Feia temps que volia provar-lo perquè el Firefox em va bastant lent i m’he acabat instal·lant el Chrome, així que ara me l’instal·lo.

  • Pau on 8 de desembre de 2009 at 11:06

  Reply

  Ummm, la veritat és que desconfie molt d’aquests “programes optimitzats”. Mai m’ho han semblat 🙁

  • oriolsbd on 8 de desembre de 2009 at 18:21

  Reply

  Pau, aquest l’hauries de provar. Jo també sóc força escèptic amb les optimitzacions, però la veritat és que aquest m’ha sorprès, tant quan s’engega el programa, com quan s’obre una nova pàgina.

  • Pausbd on 9 de desembre de 2009 at 10:35

  Reply

  ei Oriol! des de que m’he le insatalt, no sem veuen els videos, de fet, des de que em vaig instalar el sopcast player, tots els reproductors m’han comensat a anar malament (no llegeix .avi .fla, ni el totem ni el vlc)
  saps algo?
  merci!

  • oriolsbd on 9 de desembre de 2009 at 18:22

  Reply

  Hola, Pau.

  Pel que comentes, sembla que el problema va començar en instal·lar el SopCast. Mira que no s’hagi desinstal·lat algun códec. Revisa que tinguis instal·lat el paquet “ubuntu-restricted-extras”. Si a més tens configurat el repositori de Medibuntu, mira que tinguis també instal·lat el paquet “non-free-codecs”. Si no és res d’això, executa el vlc des d’un terminal (executant simplement la comanda “vlc”), intenta obrir un vídeo i escriu-nos els missatges que et surtin en el terminal, segurament ens podrà ajudar.

  Pel tema del Swiftfox, pot ser que sigui el mateix problema que hem comentat abans, o podria ser pel fet que avui precisament hi ha hagut una actualització del plugin de Flash. Si has fet una actualització d’aquest plugin mentre tens el navegador (sigui quin sigui) obert, és probable que no se’t vegin els vídeos de Flash fins que no tanquis i tornis a obrir el navegador. Pots obrir el navegador quan puguis i tornar-ho a provar?

  Apart d’això, aquest tema segurament serà poc àgil de resoldre com a comentaris a una anotació. Pots obrir una consulta al fòrum? El de cobert.cat (tens l’enllaç a dalt d’alliberats.cat).

  Salut! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.