El teu blog de Linux en català

Doble panell al Nautilus

En les darreres versions de Nautilus (l’explorador de fitxers de l’entorn Gnome), tenim la possibilitat d’obrir diverses pestanyes en el mateix explorador. Però no podem veure el contingut de totes aquestes pestanyes alhora, cosa que facilitaria molt tasques com, per exemple, copiar fitxers entre directoris.

Holger Berndt ha penjat una modificació del Nautilus que permet precisament això, visualitzar en el Nautilus dos panells de navegació alhora. Per a instal·lar-lo, cal configurar uns repositoris PPA del Launchpad específics. Ho podem fer des de la pestanya “Altre programari” de les “Fonts de programari” (al menú “Sistema>Administració”), afegint el repositori “ppa:berndth/ppa”, o bé, si ho preferiu, des d’un terminal, executant la comanda següent:

sudo add-apt-repository ppa:berndth/ppa

Un cop configurat, anem al Gestor d’actualitzacions (des del menú “Sistema>Administració”), fem una comprovació dels paquets nous i instal·lem les actualitzacions (en tindrem tres relacionades amb el Nautilus). Ara, per tenir aquesta nova funcionalitat, només ens caldrà reiniciar l’ordinador. També podem fer-ho sense haver de reiniciar, tancant totes les finestres que tinguem obertes del Nautilus i executant des d’un terminal la comanda següent:

killall nautilus

Si tornem a obrir el Nautilus, no hi veurem cap canvi directament, però si anem a “Visualitza>Extra pane” la zona de navegació se’ns dividirà en dos, i podrem veure alhora dues carpetes, tenint la possibilitat de copiar fitxers o carpetes entre ells arrossegant-los. També podem accedir de forma més senzilla a aquesta vista prement el botó F3.

Nautilus amb vista de doble panell

Nautilus amb vista de doble panell

Si, per algun motiu desconegut i ocult, no us agrada el mètode d’arrossegar elements entre els panells, si feu clic sobre un fitxer o carpeta amb el botó dret, tindreu les noves opcions “Copy to” i “Move to” per a poder copiar-lo o moure’l a la carpeta que tingueu oberta a l’altre panell.

Per finalitzar, permeteu-me una darrera reflexió personal. Quan es parla de les virtuts del Programari Lliure, una de les que es comenta sovint és que, com que tenim disponible el codi font dels programes, podem modificar una aplicació per adequar-la a les nostres necessitats. Molta gent respon: “I per què he de voler modificar un programa?”, o “Total, jo no sé modificar programes”. Tenen raó. El que passa és que, en Programari Lliure, és molt important la comunitat, i en aquesta segur que hi haurà algú que sí en sàpiga, i agafi el codi font d’un programa concret (en aquest cas, del Nautilus), hi faci una modificació tan útil com la que presentem en aquesta anotació i la posi a disposició de la comunitat. O sigui que, visca el Programari Lliure. 🙂

Font: Web Upd8

2 comments

  • Joan on 26 de novembre de 2009 at 12:03

  Reply

  Em quedo amb la reflexió final.

  Visca!

  • Carraixet on 26 de novembre de 2009 at 23:22

  Reply

  Certament molt útil. M’ho acabo d’instal·lar.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.