El teu blog de Linux en català

Actualització d'Ubuntu Jaunty (9.04) a Karmic Koala (9.10) Beta

Ara que ja tenim aquí la versió Beta d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), i després d’anar provant les successives versions Alpha en màquines virtuals, he decidit actualitzar un dels meus ordinadors a aquesta versió Beta. M’hi he decidit, apart de les proves que ja he fet amb versions anteriors, perquè dos dels seus components principals (el nucli i Gnome) ja han arribat a la versió definitiva que s’utilitzarà a Karmic Koala, i assumint els possibles desajustos que pugui tenir el sistema pel fet de no ser encara una versió definitiva. En concret, he decidit instal·lar aquesta versió Beta al meu Netbook Acer Aspire One.

Per iniciar l’actualització a la nova versió, hem d’engegar el gestor d’actualitzacions, però com que la nova versió encara no és definitiva, el gestor d’actualitzacions no ens la trobarà de forma predeterminada, i l’hem d’executar amb un paràmetre. O sigui que, obrim un terminal i, des d’aquest, entrem l’ordre següent:

sudo update-manager -d

Ara sí, se’ns obrirà el gestor d’actualitzacions i ens detectarà que hi ha una versió nova.

Gestor d'actualitzacions

Gestor d'actualitzacions

Fem clic a “Actualitza” per a començar l’actualització. Sobretot, si esteu treballant en un portàtil, no treballeu amb ell amb la bateria, sinó que connecteu-lo a la xarxa elèctrica a través del cable d’alimentació, per tal que no es pugui aturar enmig de l’actualització. Quan comenci l’actualització, es mostrarà un avís dient que es desactivaran tots els repositoris de programari que tingueu activats, excepte els oficials. Això és així per tal d’assegurar el seu correcte funcionament. Al finalitzar l’actualització podrem tornar-los a activar.

Actualització a Ubuntu 9.10

Actualització a Ubuntu 9.10

L’actualització dura una bona estona, o sigui que tingueu paciència. Primer es descarregarà tots els paquets que s’actualitzen en Karmic Koala (que són molts), i després començarà a aplicar-los. Durant la instal·lació, alguns cops us sortirà un avís dient que algun fitxer de configuració és diferent del vostre. En tots els casos, jo he indicat que me’ls actualitzi. Quan acabi, ens demanarà de reiniciar l’equip.

Quan el tornem a arrancar, ja estarem treballant amb la versió Beta d’Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Anem a reactivar els repositoris que la instal·lació ens ha desactivat. Anem a “Sistema>Administració>Fonts de Programari”, i veurem que molts repositoris estan marcades com a “Desactivat en actualitzar a Karmic”. Si les editem, veurem quin repositori és exactament (si traiem el comentari, també ho veurem des de la finestra principal), i podrem tornar a activar les que ens interessin. Pot ser que no les vulguem reactivar totes. Per exemple, jo no he reactivat la PPA d’OpenOffice, perquè a Karmic ja ve la versió 3.1.1 amb els repositoris oficials.

Fonts de Programari

Fonts de Programari

Seguint aquestes instruccions, ja tindrem la versió Beta d’Ubuntu 9.10 Karmic Koala en ple funcionament.

3 comments

  • Joan on 5 d'octubre de 2009 at 23:05

  Reply

  Jo, en un intent d’alliberar-me encara més, i per desesperació de l’esperació, he actualitzat a la beta de Karmic Koala en un EEE PC seguint els passos d’aquesta entrada. I va prou fina 🙂

  Gràcies per l’apunt!

  • Ferran on 5 d'octubre de 2009 at 23:52

  Reply

  Jo vaig intentar instalar Karmik beta i res, em sortia un error i no s’acabava d’iniciar l’instalador. Vaig provar d’actualitzar de Jaunty a Karmik i després de molts minuts d’instalació al reiniciar-lo ja no va funcionar. El primer cop que em passa amb una Beta, sempre m’han anat molt bé. Enfin, hauré d’esperar a finals de mes…quin remei.

  • oriolsbd on 6 d'octubre de 2009 at 17:40

  Reply

  M’alegro que et funcioni, Joan.

  Ferran, és una llàstima que no et funcioni aquesta Beta. És el que tenen les versions Beta. A vegades funcionen, i a vegades no (com el pebrots del Padró, que alguns piquen i altres no). 🙂

  Si no t’ha funcionat la Beta, depèn de com jo esperaria a instal·lar-lo com a mínim fins un parell de setmanes després de la sortida de la versió definitiva, perquè les dues primeres setmanes molts cops encara hi ha algunes actualitzacions (petites) del nucli.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.