El teu blog de Linux en català

Millores que es veuran a Ubuntu Karmic Koala 9.10

Porto provant Ubuntu Karmic des de la seva alpha 2, així que he anat veient tots els canvis.
El primer que salta a la vista només engegar l’ordinador és el nou tema del usplash, ja no és una barra que va avançant, ara no se sap ben bé quan li queda per engegar, però realment no fa falta, perquè és realment ràpid. A nivell personal el disseny m’agrada, és més espectacular que que abans.

xsplash_karmic

Després ens trobem amb el GDM (a on hem de posar la contrasenya), si si, només la contrasenya, ara per defecte surt la llista d’usuaris que es tenen, selecciones l’usuari, poses la contrasenya, i entres. El disseny final encara s’està retocant, però s’està tirant cap a una cosa fosca amb lletres clares, mantenint el fons del usplash. Un cop es posa la contrasenya apareix el que sembla ser un altre cop el usplash, però no, és el xplash, un carregador de les X clavat al usplash. Després apareix ja l’escriptori i ja es pot fer servir el sistema.

karmic

Captura obtinguda de webupd8.blogspot.com

Personalment el fons em sembla molt lleig (com acostuma a passar a Ubuntu), però la selecció de fons que hi ha per defecte està força bé.

fons_karmic

El tema per defecte tampoc és cap meravella, s’ha passat del marró-taronja a marró fosc, el que sí que m’agrada molt són les noves icones, molt més descriptives i elegants, es noten els canvis de icones tant en carpetes com en alguns programes de configuració, especialment al gestor de paquets, d’actualitzacions i de fonts de programari. En la captura del escriptir d’abans es pot veure com també han canviat les icones del quadre de notificació, més simples i agradables a la vista.

theme_karmic

En la versió netbook remix, s’ha vist millorat el netbook-launcher, incloent més funcionalitats en la zona de Llocs, i un aspecte més agradable, tot i que jo segueixo preferint fer-me uns quadres que s’amaguin sols, que a karmic ara ocupen menys, i són més àgils (cosa que si abans es volia així s’havien de tocar els paràmetres a ma des del editor de configuració de Gnome).

karmic-netbook-desktop

Captura obtinguda de linux-mag.com

Deixant més de banda els temes estètics anem als pràctics. Un dels grans maldecaps d’Ubuntu des de fa varies versions ha estat el sistema de so. A karmic ens trobem el gestor de pulseaudio que està disponible des de Gnome 2.26, però no ha estat fins ara (a gnome 2.28) que l’equip de canonical ha adaptat el sistema per aprofitar-ne totes les possibilitats.
La millora més important és que funciona xD. Si instal·lem el Skype sense tocar res ja funciona el micròfon, no hi ha cap problema amb el so del firefox ni amb cap altra cosa. Després podem triar molt fàcilment els altaveus que volem fer servir (2.0, 2.1, 5.1, 7.1…), una altra millora és poder controlar per separat el volum de cada aplicació, una cosa que a Windows hi és des de Vista, i que per aquí ja començava a cantar una mica.
També en aspecte de so, he notat una cosa que no sé si és del Skype 2.1 o de Ubuntu. El cas és que si fem servir l’últim Skype dels repositoris de medibuntu, al rebre o fer una trucada, el reproductor de música es posa en pausa de forma automàtica, i segueix reproduint quan es finalitza la trucada. Sens dubte un detall molt útil.

Una altra mancança que m’havia trobat a Ubuntu és que el control sobre el muntatge de particions a vegades era una mica confús des de nautilus, ara el el programa Palimpsest ens ajuda a muntar i desmuntar particions, a més de donar-nos tota mena d’informació sobre les unitats que tenim. El programa també està pensat per a bloquejar di desbloquejar particions encriptades, ja que en la instal·lació de karmic ens dona la possibilitat d’encriptar la nostra carpeta d’usuari per tal de que no sigui accessible des d’un live CD.

En aquesta entrega es comença a fer servir el Ubuntu Software Center, una mena de afegeix/elimina programes, més fàcil de fer servir. Actualment fa més o menys el mateix, però les aplicacions es van instal·lant mentre les anem seleccionant, en comptes d’instal·lar-se de cop quan acabem de mirar que volem. En versions futures de Ubuntu aquest programa anirà evolucionant fins al punt de substituir tot el referent a gestió de paquets (fonts de programari, gestor d’actualitzacions…)

software-center

En el meu Eee 900 he notat com s’han solucionat varis problemes:

La gràfica ja funciona perfectament des del principi, inclús en mode live.
El wifi es pot aturar i tornar a engegar al vol, per a estalviar energia.
Al tocar l’il·luminació de pantalla ens mostra a quin nivell la tenim mitjançant el OSD, de la mateixa forma com des de Jaunty es mostra el volum i altres avisos.
És molt fàcil configurar el sistema per a funcionar amb un monitor extern o un projector, de fet ara fa uns dies que faig servir el monitor de 19″ amb el EeePC i sense cap problema, la seva modesta gràfica llança la resolució de 1440×900 que necessita el monitor.
Hi ha més opcions de configuració del touchpad, es pot triar si es vol fer scroll amb dos dits, o com abans (amb la aprt dreta del pad), així com activar el scroll horitzontal i una cosa molt important, que quan es faci servir el teclat, es desactivi el pad, abans era molt molest, ja que el EeePC té poc espai per a reposar els canells, i es tocava el pad sense voler amb els polzes.
Ha tornat a aparèixer el problema amb la bateria, que no detecta bé la seva capacitat actual, no és cap impediment per a treballar, només mostra un missatge al OSD al arrancar, després mostra més o menys bé els percentatges de càrrega. Suposo que es solucionarà en la versió final, i si no algú donarà la solució per a que el missatget no surti.

Com sempre en totes les versions de Ubuntu, inclou les últimes versions de tot, m’ha sorprès especialment que sembla que ja no faran falta els repositoris de wine, s’inclou ja l’última versió, està per veure si després del llançament de karmic, segueixen actualitzant-lo.
A Kubuntu també han canviat moltes coses, però bàsicament són els canvis de KDE 4.3 que han fet que aquest entorn sigui estable en ordinadors no tant potents, de fet no tinc problemes per fer funcionar kubuntu karmic al EeePC.

Bé, segur que em deixo coses.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.